Θαν. Σταυρόπουλος: ΧΑ – Πτώση 38,5% στις τράπεζες την εβδομάδα των book buildings

Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι αλλαγής κλίματος και διαθέσεων, για τα μη Τραπεζικά blue chips.

Πρώτον οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, δεύτερον η προσπάθεια ανεύρεσης ρευστότητας από πολλούς ενεργούς παίκτες και όχι μόνο, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Α.Μ.Κ. της Εθνικής και τρίτον ότι η Αγορά “μυρίζει” επιστροφή του πολιτικού κινδύνου, μετά την απώλεια δύο βουλευτών, κατά την χθεσινή ψηφοφορία του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και ενώ αρκετοί από την Αγορά θα περιμένουν και τον πιθανό βραδινό “χρησμό” της Moody’ς για την Ελληνική Οικονομία.

Από την άλλη, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ο προϋπολογισμός του Κράτους για το έτος 2016 με νέα μέτρα ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Νίκος Βούτσης, η επεξεργασία του προϋπολογισμού στις συναρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσει την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και θα υπάρξουν τέσσερις συνεδριάσεις. Την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου εισάγεται στην Ολομέλεια και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5/12, με την ψήφισή του, πράγμα που σημαίνει ότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει πολλούς, ακόμα “κάβους” να περάσει, με κυριότερο το Ασφαλιστικό και έχοντας σχεδόν οριακή πλειοψηφία μόλις δύο βουλευτών.

Οι διαρροές των δύο βουλευτών του Κυβερνητικού συνασπισμού αποτυπώθηκαν με αρκετά εμφατικό τρόπο,στην σημερινή συνεδρίαση της Αγοράς ομολόγων, με τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων να αναρριχώνται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα: (3ετες 6,33%, 5ετες 5,58% και 10ετες 6,97%).

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκαν οι Τραπεζικές ανακοινώσεις που διατήρησαν τους έντονους προβληματισμούς και τις διαθέσεις ρευστοποιήσεων, στο Τραπεζικό ταμπλό, επιβεβαιώνοντας τους φόβους – εκτιμήσεις, ότι οι Τραπεζικές Α.Μ.Κ. θα ολοκληρωθούν στα απόλυτα χαμηλά επίπεδα.

Με υποβολή προσφορών συνολικού ύψους 475 εκατ. ευρώ στα 2 σεντς, ή 0,30 ευρώ ανά νέα μετοχή μετά το reverse split (σε αναλογία 15 παλαιές μετοχές προς 1 νέα Μετοχή) ολοκληρώθηκε η ιδιωτική τοποθέτηση που διενήργησε η Εθνική Τρ. σε επιλέξιμους Θεσμικούς και άλλους Επενδυτές και ο στόχος τώρα είναι να αντλήσει από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα 300 εκατ. ευρώ ώστε μαζί με το αποτέλεσμα της προαιρετικής να καλύψει τις ανάγκες του βασικού σεναρίου. Εδώ αξίζει υπενθύμισης ότι ο αρχικός σχεδιασμός αναφερόταν σε δημόσια προσφορά 160 εκατ. στην Ελλάδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη, έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες και το βιβλίο προσφορών της Τρ. Πειραιώς, στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το ζητούμενο ποσό του 1,34 δισ. ευρώ καλύφθηκε ενώ η τιμή διάθεσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, διαμορφώνεται στο 0,003 ευρώ.

Με τα παραπάνω δεδομένα, αρκετοί από τους εγχώριους αναλυτές εκτιμούν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η Χρηματιστηριακή Αγορά θα τιμολογήσει με μεγαλύτερη ηρεμία (;) τις τελευταίες εξελίξεις και θα κληθεί να λειτουργήσει σε ένα εξαιρετικά κακό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη κέρδη 0,95%. Η συνολική κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 70 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών παρέμεινε, σχεδόν, αμετάβλητη και διαμορφώθηκε στα 42,1 εκατ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αντίθετα με τον Γενικό Δείκτη, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 38,47%. Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 20,25%, ο Τραπεζικός απώλειες 90,08% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 37,8 δισ ευρώ.

Ακόμα εφιαλτικότερες είναι οι αποδόσεις των επιμέρους Δεικτοβαρών, Τραπεζικών τίτλων, από τις 31/12/2014, παρά το γεγονός ότι η υποχώρηση των τιμών είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο τίτλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% σημειώνει απώλειες 87,82%, της Εθνικής απώλειες 84,76%, της Eurobank απώλειες 90,91% και της Πειραιώς απώλειες 98,4%!

http://www.euro2day.gr/ase/market