Θαν. Σταυρόπουλος- ΧΑΑ: Εγινε... πατατράκ στις τελικές δημοπρασίες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Θαν. Σταυρόπουλος- ΧΑΑ: Εγινε… πατατράκ στις τελικές δημοπρασίες

30.11.2015 18:41
Δημοσιεύθηκε: 30 Νοεμβρίου 2015 – 18:04

ΧΑ: Εγινε… πατατράκ στις τελικές δημοπρασίες

Το rebalancing του MSCI πλήγωσε εν τέλει την αγορά. Ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 73,5 εκατ. ευρώ αλλά ο Γενικός Δείκτης βυθίστηκε στις 634 μονάδες. Πώς κινήθηκαν οι εμπλεκόμενες μετοχές και τα blue chip. Πτώση 9,47% για το ΓΔ το Νοέμβριο και βουτιά 77,23%(!) στις τράπεζες.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί πως για την σημερινή συνεδρίαση (πρώτης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού ενδεκαμήνου), “όλα τα λεφτά”, ήταν οι τελικές δημοπρασίες, όχι μόνο γιατί οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν επίδειξη ισχύος και μέσω των αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αλλά και 14 μετοχές του FTSE25 (αναλυτική περιγραφή στην συνέχεια του σχολίου), αλλά και διότι μετά τις 17.00 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, διακινήθηκε το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στις 17.00 ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τα 29 εκατ. για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 73,4 εκατ., με τους ΔΕΗ ΔΕΗ -1,70%, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να αποσπούν το 74% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Και όλα αυτά, με τις τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών να απουσιάζουν από το ταμπλώ, λόγω προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-0,16%) να διαμορφώνεται από Κύπρου (-3,53%), Ελλάδος (+0,33%) και Αττικής (-9,09%), με την τελευταία να ισοφαρίζει το χαμηλότερο κλείσιμο “ever”.

Με αυτά τα δεδομένα, μοιραίο ήταν το όποιο ενδιαφέρον να περιοριστεί σε τρεις τίτλους του 25αρη και πιο συγκεκριμένα σε ΔΕΗ ΔΕΗ -1,70% (-1,70%), Ελ. Πετρέλαια (-1,16%) και ΟΠΑΠ (-5,88%).

Οι δύο πρώτοι τίτλοι να επηρεάζονται από τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω αυριανών αλλαγών στους δείκτες MSCI, ενώ ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών να συνεχίζει να “ταλαιπωρείται” και λόγω της αυριανής απεργίας των πρακτόρων.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, μάλιστα, ήταν από τους τίτλους που έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και αν δεν δώσει άμεση ανοδική αντίδραση η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί ραγδαία. Τεχνικά και μέχρι ο τίτλος να σημειώσει κλεισίματα υψηλότερα των 7,00 ευρώ, όσοι διατηρούν θέσεις “short” δεν έχουν λόγο να αλλάξουν την στάση τους. Διάσπαση των 7,00 μπορεί να μας δώσει τα 7,60 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΠΑΠ

Επόμενος τίτλος που υποχρεωτικά βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν αυτός της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,70%, λόγω επικείμενης εισόδου (από αύριο) στον δείκτη MSCI Standard.

Τεχνικά, όσο ο τίτλος παραμένει υψηλότερα των 4,91 ευρώ, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, ενώ, θεωρητικά, μία διάσπαση του επιπέδου 5,60 θα δώσει συνέχιση της κίνησης. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς, “παραδοσιακά”, μετά τις όποιες υποχρεωτικές αναδιαρθρώσεις έρχεται διόρθωση και μάλιστα σημαντική. Αν και είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι βραχυπρόθεσμοι μηδένισαν θέσεις σήμερα στο “auction” και μάλιστα “με κουβά” σαφέστερες ενδείξεις θα έχουμε από την αυριανή συνεδρίαση. Αξίζει όμως να επισημανθεί η σημαντική υποχώρηση της μετοχής από τα υψηλά ημέρας των 5,51 ευρώ (+4,36%) και μάλιστα το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και με αρνητικό πρόσημο.

Διαμετρικά αντίθετη πορεία, με αυτή της ΔΕΗ ΔΕΗ -1,70%, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, ακολουθεί η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, λόγω και της επικείμενης εξόδου από τον δείκτη MSCI Small Cap.

Το ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

Αν υποτεθεί ότι σήμερα ολοκληρώθηκαν οι όποιες υποχρεωτικές “αποβιβάσεις” δεν μπορεί να αποκλειστεί βραχύβια “αναπήδηση” του τίτλου. Τα 4,72 και 4,88 είναι κοντινές αντιστάσεις, ενώ το “stop” για τους “short” εντοπίζεται στα 5,10 ευρώ. Κατοχύρωση των 5,10 μπορεί να μας δώσει κίνηση προς τα 5,50 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, οι επόμενες στηρίξεις βρίσκονται στα 4,20 και 3,98 ευρώ. Και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στις 17.00 ο συνολικός όγκος ήταν στα 254412 τεμ., το “κουδούνι της λήξης” τον βρήκε να έχει αναρριχηθεί στα 481247 τεμ.

Το διάγραμμα των ΕΛΠΕ μετά τα capital controls

Μένοντας στο ταμπλώ του FTSE25, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,83%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε πέμπτη συνεχόμενο ανοδική συνεδρίαση.

Αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,50 ευρώ, οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις οριοθετούνται στα 7,78 – 7,80 και 8,10 ευρώ.

Το διάγραμμα της Αεροπορίας Αιγαίου μετά τα capital control

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους επαγγελματίες, επισημαίνοντας σαν καλύτερη στρατηγική την στάση αναμονής μέχρι να μπουν σε διαπραγμάτευση οι νέες Τραπεζικές μετοχές και να διαφανούν οι διαθέσεις των απόλυτα βραχυπρόθεσμων παικτών, αλλά και των πρώην ομολογιούχων (σε πιθανές περιπτώσεις νέων private placements αναφέρεται και το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου).

Από την άλλη, μπορεί να μην διαφαίνεται στο ταμπλώ, όμως συνεχίζει αυξανόμενος ο εγχώριος πολιτικός κίνδυνος, μετά και την άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, έστω και αν οι περισσότεροι των αναλυτών ότι τα “δύσκολα” για την Κυβέρνηση (ολοκλήρωση α΄ αξιολόγησης, Ασφαλιστικό) θα μετατεθούν για το νέο έτος.

Τον εγχώριο πολιτικό κίνδυνο, που προς το παρόν δείχνει να αγνοεί η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπ΄ όψιν της η, πιο “επαγγελματική”, Αγορά ομολόγων, στην οποία επέστρεψαν σε ανηφορική πορεία οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, κυρίως αυτές των κοντινών λήξεων: 3ετες 7,35%, 5ετες 7,33% και 10ετες 7,36%.

Εν τω μεταξύ και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού 11μηνου.

Ο Νοέμβριος διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο μηνών, καθώς αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 9,47%, από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 77,23% και από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 4,61 δισ ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτη σημειώνει απώλειες 23,16%, ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 94,04%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 17,1 δισ ευρώ. Από τον επόμενο μήνα, λόγω της εισόδου των νέων Τραπεζικών μετοχών που προέκυψαν από τις πρόσφατες Τραπεζικές Α.Μ.Κ., η διαφορά της κεφαλαιοποίησης, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες θα είναι απόλυτα “πλασματική”.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των νέων Τραπεζικών μετοχών στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., μοιραία, θα αλλάξει τις σταθμίσεις άλλων Δεικτοβαρών τίτλων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους ανάλογα με το “ειδικό βάρος” μετοχών του FTSE25.

Μετοχή του 11μηνου, με ελαχιστότατες συναλλαγές η Χαϊδεμένος, με απόδοση 299,53%.

Εννοείται ότι η “ψυχρολουσία” των τελικών δημοπρασιών, έφερε σημαντικές αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα, έστω και αν χρειάζεται και η αυριανή συνεδρίαση για την εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η υποχώρηση των “τμημάτων προκαλύψεως” από τα “οχυρά” των 640 (Γενικός Δείκτης) και 190 μονάδων (FTSE25), απαιτεί εγρήγορση και “κινήσεις μπαλέτου”, τουλάχιστον από τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Ξεκινώντας από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η καθοδική διάσπαση των 190 μονάδων, αν αυτή επιβεβαιωθεί και στην αυριανή συνεδρίαση, ανοίγει τον δρόμο για minimum υποχώρηση προς τις 185 μονάδες. Πλέον το 198 είναι το “stop” μας στο “short” και κύρια αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει κίνηση προς το 208.

Χάθηκαν οι 640 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και αν δεν υπάρξει άμεση ανοδική αντίδραση, αυτός “βάζει πλώρη” για τις 630 και 603 – 600 μονάδες. Πλέον το “stop” μας στο “short” έχει κατέβει στις 672 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017