Θαν. Σταυρόπουλος**: Με τα “margin calls” να βρίσκονται “πρώτο τραπέζι πίστα”

**Με την πληρέστερη ενημέρωση που μπορεί να βρει κανείς στα ΜΜΕ μόλις μισή ώρα μετά το κλείσιμο του ΧΑΑ (σύμφωνα με την ταπεινή άποψη του μ/μ)

———————–

Δημοσιεύθηκε: 09 Δεκεμβρίου 2015 – 18:01 | Τελ. Ενημ.: 09 Δεκεμβρίου 2015 – 18:24

Χρηματιστήριο: Πώς προσγειώθηκε σε χαμηλά 3,5 ετών!

Κάτω από τις 560 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης με καθολική πτώση για τα blue chips. Στο -30% η Πειραιώς, απώλειες 21% για την Εθνική. Κόντρα στο ρεύμα Eurobank και Alpha Bank. Ποιοι τίτλοι επλήγησαν περισσότερο από το rebalancing. Γιατί κάποιοι βλέπουν σενάρια τεχνικής αντίδρασης.

Δεκατρεισίμιση συνεδριάσεις απομένουν για την ολοκλήρωση της τρέχουσας χρηματιστηριακής χρονιάς (αργία η Παραμονή Χριστουγέννων, ημιαργία η Παραμονή Πρωτοχρονιάς) και το σημερινό κλείσιμο βρήκε τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να σημειώνει, όχι μόνο το χαμηλότερο κλείσιμο του τρέχοντος έτους, αλλά και νέα χαμηλά 42 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 14/6/2012 (550,10 μονάδες). Και όλα αυτά με ταυτόχρονη νέα αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων).

Με τα “margin calls” να βρίσκονται “πρώτο τραπέζι πίστα” και αρκετές ΑΧΕ να πιέζονται από τους πελάτες τους να κάνουν υπομονή μέχρι την είσοδο των νέων μετοχών της Εθνικής Τρ., η σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε “δύο ταχυτήτων”τουλάχιστον.

Σε χαμηλό 42 μηνών ο Γενικός Δείκτης

Από την μία οι βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις σε Alpha Bank (+4,89%) και Eurobank (+3,76%), καθώς από αύριο ισχύουν οι νέες σταθμίσεις των δύο Τραπεζικών τίτλων, στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και από την άλλη, η συνέχιση των γενικευμένων ρευστοποιήσεων στο σύνολο των τίτλων του μη Τραπεζικού 25αρη (και σήμερα δεν υπάρχει διασωθείσα μετοχή με θετικό πρόσημο).

Σε μόνιμα “νότια” κίνηση οι Εθνική (-21,12%) και Πειραιώς (-29,87%), που ολοκλήρωσαν και την σημερινή συνεδρίαση σε νέα ιστορικά χαμηλά (!).

Ξεκινώντας από τους τίτλους των Alpha Bank και Eurobank, ασφαλώς και η αυριανή συνεδρίαση, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί οι “υποχρεωτικές” τοποθετήσεις και θα υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης των αρχικών σταθμίσεων με την αναμενόμενη αύξηση της στάθμισης για Πειραιώς και Εθνική, θα είναι ο απόλυτα βραχυπρόθεσμος “σηματωρός”, για το αν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων. Πάντως αρκετοί από τους ημερήσιους traders, που σήμερα τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας, “πέταξαν τα χαρτιά” στις τελικές δημοπρασίες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Επόμενο ζητούμενο, από αύριο και μετά, είναι αν θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση “αποβίβασης” από τις υπόλοιπες, μη Τραπεζικές, μετοχές του FTSE25 και αν θα επιχειρηθεί ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, πριν οι νέες σταθμίσεις για Πειραιώς και Εθνική, φέρουν νέο κύμα αναδιαρθρώσεων.

Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που περιμένουν νέες αλλαγές, ακόμα και στους δείκτες MSCI Greece, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαββάκη ο οίκος FTSE θα προχωρήσει σε αλλαγή σταθμίσεων για τις μετοχές των Εγχώριων Τραπεζών που συμπεριλαμβάνονται στους διεθνείς δείκτες του, κατά την τακτική αναθεώρηση της 21ης Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία γνωστοποίησης μετοχικών μεταβολών στην Εθνική (η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της τράπεζας ξεκινά στις 14 Δεκεμβρίου).

Το σενάριο για πιθανή ανοδική αντίδραση, ενισχύει και η εκτόξευση του τζίρου, μέσω των τελικών δημοπρασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17.00 η μικτή αξία συναλλαγών ήταν στα 126,9 εκατ. ενώ το “κουδούνι” της λήξης την βρήκε να έχει αναρριχηθεί στα 153,3 εκατ.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας την δυσκολία των συζητήσεων, μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, σε θέματα όπως η ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης, που δείχνει να είναι ένα από τα “αγκάθια” για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, εναλλακτική πρόταση για τον ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει η Κυβέρνηση, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις και για το ενιαίο μισθολόγιο (κρατάνε περισσότερο από μία 5ετια) και όλα αυτά υπό “την σκιά” των νέων νεφών στην σχέση Ελληνικής Κυβέρνησης και Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Παρά την γενικευμένα κακή εικόνα στην spot Αγορά του Χ.Α., κάτι που επιβεβαιώνει και η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών (ενδοσυνεδριακά διαμορφωνόταν στο 1 προς 4), μικρή βελτίωση παρουσίασε η εικόνα στην Αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, να συνεχίζουν την μικρή αποκλιμάκωση που ξεκίνησε από τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης (3ετες 8,02%, 5ετες 8,20% και 10ετες 8,28%).

Από εκεί και πέρα δεν χωρά αμφιβολία πως και η σημερινή συνεδρίαση, ακολουθώντας την πεπατημένη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, επιδείνωσε σημαντικά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, αυτός εισήλθε στηναποφασιστική ζώνη στήριξης 560 – 550 580 μονάδων και αν δεν δώσει άμεση ανοδική αντίδραση, έστω και για την “τιμή των “όπλων” τα πράγματα θα γίνουν έως και ανεξέλεγκτα.

Μέσα στην σημαντική μεσοπρόθεσμη ζώνη στήριξης των 170 με 160 μονάδων, τερμάτισε την συνεδρίαση ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-3,85%).

Ουσιαστική αλλαγή στο υπάρχον καθοδικό πλάνο, θα προκληθεί μόνο με την επιβεβαιωμένη ανοδική τμήσητων 640 μονάδων για το Γενικό Δείκτη και του επιπέδου των 192 με 195 μονάδων για τον FTSE 25.

Από την άλλη και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, στην περίπτωση του FTSE25,η τάση παραμένει επιθετικά καθοδική, με το “stop” για τους “short”, να έχει κατέβει στις 182 μονάδες.

Δεν είναι καλύτερη η εικόνα στους επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, πλην των “διαλυμένων” Τραπεζικών μετοχών.
Έτσι, χαμηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών κινούνται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Folli Follie Group, ενώ από σήμερα στην “λίστα” προστέθηκαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Lamda Development και Jumbo.

Από εκεί και πέρα, ίσως έχει ενδιαφέρον μία αναφορά για τους τίτλους που πιέστηκαν περισσότερο, κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, όταν και εντάθηκαν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Έτσι, τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων έξι συνεδριάσεων σημειώνει ο τίτλος της Viohalco (-24,5%) που και σήμερα δεν παρέλειψε να κλείσει σε νέα ιστορικά χαμηλά, από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α., ενώ ακολουθούν οι Ελλάκτωρ (-23,98%), Τέρνα Ενεργειακή (-20,8%), Folli Follie Group (-17,74%),ΕΥΔΑΠ (-16,48%), ΟΠΑΠ (-15,94%), ΟΛΠ (-15,54%), Jumbo (-13,37%), ΕΕΕ (-12,94%), Ελ. Πετρέλαια (-12,22%), ΔΕΗ (-10,91%), Lamda Development (-10,89%), Μυτιληναίος (-10,87%) και Τιτάν (-10,74%). Οι υπόλοιποι, μη Τραπεζικοί, τίτλοι του 25αρη, ακολουθούν με μονοψήφιο ποσοστό απωλειών.

ΑΥΤΑ κι άλλα πολλά στη ΣΤΗΛΗ του…