Θαν. Σταυρόπουλος: Με απόλυτα τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα ξανά ο γεν. δείκτης - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Θαν. Σταυρόπουλος: Με απόλυτα τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα ξανά ο γεν. δείκτης

12.12.2015 01:46
Δημοσιεύθηκε: 11 Δεκεμβρίου 2015 – 18:00 | Τελ. Ενημ.: 11 Δεκεμβρίου 2015 – 19:12

Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διεκδικήσει, ακόμα και την είσοδό του στην πρώτη ζώνη αντίστασης 590 – 600, προκειμένου να προσδοκά κάτι καλύτερο από Δευτέρα, ανάγκασε τους ενεργούς παίκτες στο Χ.Α. να μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους σε επιμέρους τίτλους.

Πριν ξεκινήσει η αναφορά σε επιμέρους μετοχές και επειδή αρκετοί επενδυτές εξέφρασαν την απορία τους για το θετικό πρόσημο του Δείκτη, σε μία καθαρά πτωτική Αγορά (ενδοσυνεδριακά οι πτωτικές μετοχές ήταν τριπλάσιες των ανοδικών), αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει προσανατολιστεί σε απόλυτα Τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την τελευταία (χθεσινή) ανακοίνωση του Χ.Α., ο μέχρις πρότινος “βαρύτερος” τίτλος, αυτός της ΕΕΕ (-2,02%), παρά το ότι έχει μακράν την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση (συμμετοχή στον ΓΔ 6,9%), ενώ την πρώτη τριάδα απαρτίζουν οι Alpha Bank(21,53%), Eurobank (12,51%) και ΟΤΕ (7,29%). Ευνόητο είναι ότι οι συσχετισμοί θα γίνουν ακόμα Τραπεζοκεντρικότεροι όταν αποκτήσουν την “δέουσα” στάθμιση οι τίτλοι των Πειραιώς και Εθνικής!

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας την επιμέρους αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκπληξη της ημέρας ήταν η σημερινή κίνηση της μετοχής της Εθνικής, καθώς μαζί με την Eurobank ήταν οι δύο μετοχές που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Ξεκινώντας από την Εθνική, ο τίτλος της οποίας αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,4230 ευρώ (+29,75%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,3600 ευρώ με κέρδη 10,43%. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., από Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των 8.911.608.218 νέων μετοχών της Τράπεζας, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. με ιδιωτική τοποθέτηση, δημόσια προσφορά και μετατροπή των προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας σε κοινές μετοχές.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας

Επειδή είναι κοινή πεποίθηση ότι η σημερινή κίνηση του τίτλου ήταν για την δημιουργία “μαξιλαριού” πριν την “νηοπομπή” πωλήσεων που θα ακολουθήσει από την Δευτέρα, θεωρείται βέβαιο ότι τα σημερινά κέρδη ο τίτλος θα τα επιστρέψει και μάλιστα εντόκως!

Προχωρώντας στον επόμενο Τραπεζικό τίτλο που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αυτόν της Eurobank (+1,09%), αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις “φιλότιμες” προσπάθειες των αγοραστών, ήταν εμφανής η παρουσία εν δυνάμει πωλητών και σε αυτό οφείλεται, σε μεγάλο ποσοστό, η απόσταση που φαίνεται να δημιουργείται από τον άλλο τίτλο που συνεχίζει να έχει εισροές, αυτόν της Alpha Bank.

Στην περίπτωση της Alpha Bank (+5,89%), ο τίτλος συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και δεύτερη συνεχόμενη υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. (2,00 ευρώ), με εμφανή την παρουσίαεισερχόμενων “flows”.

Χωρίς αμφιβολία η Alpha έχει το καλύτερο από τα ημερήσια Τραπεζικά διαγράμματα, με πρώτες στηρίξεις στα 2,10 και 2,05 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που υπερκεραστούν τα 2,25 – 2,26 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό 2/12) δημιουργούνται τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 2,50 ευρώ.

Επόμενος τίτλος που παίρνει σειρά για αναφορά είναι αυτός της Πειραιώς (0%), που ερχόταν από συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, σε κλείσιμο και τελευταία στιγμή απέφυγε ένα ακόμα και σήμερα, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας.

Παρά το γεγονός ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο και υποχώρησε μέχρι τα 0,2050 ευρώ (-9,69%), δεν “έκανε το χατίρι” των περισσότερων traders, που περίμεναν τιμές χαμηλότερες των 0,20 ευρώ για να προχωρήσουν σε βραχυπρόθεσμα “στοιχήματα”.

Επειδή αρκετοί από τους παίκτες, απόλυτα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, αναγκάστηκαν να “κυνηγήσουν τις τιμές”, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για την Πειραιώς, θα δείξουν αν δικαιώνονται όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν σε υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων επίπεδα, ή θα δικαιωθούν όσοι επέλεξαν να περιμένουν το επόμενο κύμα ρευστοποιήσεων!

Επόμενος Τραπεζικός τίτλος που χρήζει αναφοράς είναι αυτός της Τρ. Αττικής (+6,31%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν Παπαϊωάννου, “άτυπη παράταση μίας εβδομάδας, έως την επόμενη Παρασκευή, πήρε η διαδικασία για την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. της Attica Bank και των Συνεταιριστικών Τραπεζών, με στόχο να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και να αποφευχθούν φαινόμενα εκκαθάρισης και σπασίματος Τραπεζών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ‘πράσινο φως’ για την παράταση έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν συνεννόησης με τους Θεσμούς. Στην περίπτωση της Τρ. Αττικής χθες ολοκληρώθηκε το τμήμα της Α.Μ.Κ. υπέρ των παλαιών μετόχων, με τον βασικό της μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ, να ασκεί δικαιώματα τοποθετώντας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας 380 εκατ. ευρώ”.

Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των “stress tests” ανέρχεται σε 584 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση το δυσμενές, οι ανάγκες διαμορφώνονται στα 748,7 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις φήμες, που σήμερα, έκαναν τον γύρο της Αγοράς, η Αττικής φαίνεται να καλύπτει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.

Μένοντας στην Αττικής αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά το πρόσφατο reverse split (20π/1ν), ο τίτλος παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερα από την τιμή της εν εξελίξει Α.Μ.Κ. (0,30 ευρώ) και αν επαληθευτούν τα θετικά σενάρια, δεν μπορεί να αποκλειστεί “κόντρα κίνηση” στο ταμπλό!

Τελευταία Τραπεζική μετοχή, που αξίζει αναφοράς είναι αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος (-2,55%), καθώς φαίνεται ο τίτλος να επιμένει πλαγιοκαθοδικά, σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 10,00 ευρώ (κλείσιμο 2/11).

Μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, έγινε περισσότερο από ευδιάκριτο ότι η χθεσινή ανοδική αντίδραση ήταν απολύτως βραχύβιου χαρακτήρα και υπό τον “φόβο” των νέων υποχρεωτικών αναδιαρθρώσεων, οι εν δυνάμει πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι, στους περισσότερους τίτλους.

Ασφαλώς και σε αυτό το κομμάτι του ταμπλό, την μερίδα του λέοντος, από πλευράς ενδιαφέροντος απέσπασαν οι εξελίξεις στην Κινεζική “Fosun”. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μετά την φερόμενη εξαφάνιση του δισεκατομμυριούχου επικεφαλής της Guo Guangchang, οι μετοχές της εταιρείας κατρακύλησαν στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης.

Τα “απόνερα” έφθασαν και στο Χ.Α. και στις εισηγμένες Folli Follie Group (η Fosun μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης) και Lamda Development (η Fosun είναι από τους συμμετέχοντες στο project του Ελληνικού).
Η μετοχή της Lamda Development (-4,27%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,65 ευρώ (-8,29%) και της Folli Follie Group (-6,19%) μέχρι τα 13,84 ευρώ (-13,5%).

Ο τίτλος της Folli Follie Group, βρίσκεται, πλέον, σε χαμηλά 30 μηνών και αν συνεχίσει να επιμένει ο εν δυνάμει πωλητής, ο οποίος είχε κάνει αισθητή την παρουσία του και στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 14,70 και 14,00 ευρώ.

Σε χαμηλό 30 μηνών η μετοχή της FF Group

Οι ισχυροί προβληματισμοί επέστρεψαν και για τον τίτλο της ΔΕΗ (-7,64%), ο οποίος ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (!) Τα 3,84 και 3,63 – 3,53 ευρώ, είναι τα αμέσως επόμενα “οχυρά”.

Σημαντικές οι ημερήσιες απώλειες για ΕΥΔΑΠ (-4,96%) και Μυτιληναίο (-5,04%).

Χαμηλότερα του 25αρη, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην, τελευταία, εν εξελίξει πλαγιοκαθοδική κίνηση της Frigoglass (-7,34%), που έχει ξεκινήσει από τα 2,19 ευρώ (κλείσιμο 1/12). Επόμενες στηρίξεις στα 1,51, και 1,41 – 1,38 ευρώ, ενώ χαμηλότερα από εκεί ο τίτλος πέφτει σε “τεχνικό γκρεμό”!

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν πρόσθεσε νέα δεδομένα, πλην ίσως του νέου επερχόμενου rebalancing, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επηρεάσει σημαντικά τους περισσότερο Τραπεζοβαρείς, βασικούς δείκτες

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (με βάση τα ημερήσια διαγράμματα), οι 172 – 174 μονάδες είναι κοντινή μας αντίσταση, που μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να δώσει το 175 και 180 επίπεδο. Το 168 κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει και πάλι το 165. “Intraday position short” με “stop” τις 182 μονάδες.

Σημαντική αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, καθώς εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων εν όψει επερχόμενου triple witching Δεκεμβρίου (επόμενη Παρασκευή 18/12), ενώ μικρή επιστροφή πωλητών, σε κοντινές λήξεις, σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 3ετες 8,56%, 5ετες 8,28% και 10ετες 8,47%.

Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η τρίτη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσεεβδομαδιαίες απώλειες 4,82%. Αντίθετα, ο “μοχλευμένος” Τραπεζικός δείκτης, σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 12,29%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 30% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 94,6%.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017