Θαν. Σταυρόπουλος: Κάθε... επόμενη ανακοίνωση του ΧΑΑ επαναφέρει τα ίδια συναισθήματα... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Θαν. Σταυρόπουλος: Κάθε… επόμενη ανακοίνωση του ΧΑΑ επαναφέρει τα ίδια συναισθήματα…

25.11.2015 18:20
Η επόμενη ανακοίνωση που ήλθε από το Χ.Α. και επανέφερε συναισθήματα ίδια με αυτά που έφερε η ανακοίνωση δεκαπλασιασμού του Τραπεζικού δείκτη, ήταν αυτή που αφορούσε τις διαδικασίες προσαρμογής των δεικτών, στις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών.
Σύμφωνα με το Χ.Α. “το βάρος της κάθε εταιρείας στη σύνθεση των δεικτών που συμμετέχει θα ‘παγώσει’ την προηγούμενη της ημερομηνίας εισαγωγής των νέων μετοχών (με εισαγωγή του νέου αριθμού μετοχών και ταυτόχρονη αλλαγή του ποσοστού ευρείας διασποράς για ουδέτερο αποτέλεσμα στο βάρος). Την Τ + 5 μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, όπου και θα είναι διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες από πλευράς εταιρειών και μετόχων, θα πραγματοποιηθεί ο υπολογισμός της νέας διασποράς των μετοχών της κάθε εταιρείας μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων, και θα προσαρμοστεί η ευρεία διασπορά στο πραγματικό επίπεδο, με την τελική προσαρμογή των δεικτών.
Την ανακοίνωση αυτή, την δέχτηκε επιφυλακτικά το σύνολο της Αγοράς, με τους “υποψιασμένους” να υποστηρίζουν ότι η νέα στάθμιση των Τραπεζικών μετοχών στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα αρχίσει να υπολογίζεται αφού θα έχουν παρέλθει πέντε ολόκληρες συνεδριάσεις και θα έχει εκτονωθεί σε σημαντικό βαθμό το πρώτο κύμα βιαστικών πωλήσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα συμβόλαια του δείκτη και μάλιστα εν όψει “triple witching” Δεκεμβρίου (18/12).
Η Εθνική π.χ., δεν προλαβαίνει να αλλάξει στάθμιση στον δείκτη, αν οι νέες μετοχές εισέλθουν προς διαπραγμάτευση στις 14/12, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζας.
Επιφυλακτικοί, όπως και χθες, παραμένουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις στο Τραπεζικό ταμπλό θα συνεχιστούν όσο παραμένουν τα σημαντικά premium μεταξύ spot Αγοράς και τιμών Α.Μ.Κ. για ΑΛΦΑ και Eurobank και τα τεράστια premium μεταξύ τρέχουσας τιμής και τιμής Α.Μ.Κ. για Εθνική και Πειραιώς.
Ζητούμενο παραμένει η “συμπεριφορά” του υπόλοιπου 25αρη, εν όψει της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής από τους εγχώριους επενδυτές, κάτι που έχει σαν ημερομηνία λήξης “συναγερμού” την 2α Δεκεμβρίου.
Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή απόφαση του Χ.Α. που αφορούσε τις διαδικασίες προσαρμογής των δεικτών, στις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών έφερε σχετική αμηχανία σε όσους δραστηριοποιούνται στην Αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα την αξιοπρόσεκτη μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, η απαισιοδοξία παρέμεινε σε ισχύ με τις υποτιμήσεις να δείχνουν αυξητική διάθεση (!)

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017