Θαν. Σταυρόπουλος: Γιατί άνοιξαν σημαντικότατα το discount στα συμβόλαια Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η “ταλαιπωρία” των Τραπεζικών αποτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι μετά τα συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά, κάπου εδώ θα υπάρξει σχετική εξισορρόπηση, για να ακολουθήσει σημαντική ανοδική αντίδραση, μετά και την είσοδο των νέων μετοχών. Δυστυχώς αυτό το σενάριο δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευτεί για αρκετούς λόγους.
Πρώτον, διότι μετά την είσοδο των νέων μετοχών από τα επικείμενα reverse splits και αν αυτά πραγματοποιηθούν με τις τρέχουσες τιμές στο ταμπλώ, θα γίνει εξαιρετικά ευδιάκριτο το σημαντικό – τεράστιο, σε κάποιες περιπτώσεις, premium μεταξύ τρέχουσας τιμής και τιμής βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι πρόσφατες Α.Μ.Κ. και αυτό θα φέρει νέο κύμα ρευστοποιήσεων.
Από την άλλη, οι πρώην ομολογιούχοι, ουσιαστικά, είναι εν δυνάμει πωλητές μιας και είναι δεδομένο πως ένα σημαντικό ποσοστό θα προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις των μετοχών που θα πάρουν μετά την μετατροπή. Μεταξύ αυτών και όλα τα ομολογιακά funds που βάση καταστατικού θα αναγκαστούν να πουλήσουν, αν δεν μπορούν να “γυρίσουν” τους μετοχικούς τίτλους σε άλλο “συγγενικό” fund.
Τα παραπάνω έχουν βάλει σε “υποψίες” τους ενεργούς παίκτες στην Αγορά Παραγώγων, οι οποίοι, με “τσιμπημένες” πωλήσεις άνοιξαν σημαντικότατα το discount για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Άλλωστε με δεδομένη την αναστολή διαπραγμάτευσης των Τραπεζικών Παράγωγων προϊόντων, μέχρι νεωτέρας, όσοι “βλέπουν” την Αγορά χαμηλότερα, μόνο θέσεις “short” στα συμβόλαια του δείκτη, μπορούν να ανοίξουν.
Εδώ χρήζει επισήμανσης, ότι μετά την είσοδο των νέων Τραπεζικών μετοχών, αυτές θα έχουν πολλαπλάσιο “ειδικό βάρος” στην στάθμιση των βασικών δεικτών του Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, σε περίπτωση νέας σημαντικής υποχώρησής τους.