Θανάσης Σταυρόπουλος : «Χόντρυνε» το παιχνίδι στο χρηματιστήριο | Mikrometoxos.gr

Θανάσης Σταυρόπουλος : «Χόντρυνε» το παιχνίδι στο χρηματιστήριο

15.12.2015 19:05
Δημοσιεύθηκε: 15 Δεκεμβρίου 2015 – 17:58 | Τελ. Ενημ.: 15 Δεκεμβρίου 2015 – 18:39

«Χόντρυνε» το παιχνίδι στο χρηματιστήριο

Τραπεζικό ράλι με αύξηση όγκου συναλλαγών στον κλάδο. Ανοδος 16% για Πειραιώς και 13% για ΕΤΕ, στάσιμες Alpha Bank – Eurobank. Πτώση για τον Γενικό Δείκτη με πωλήσεις σε blue chip. Συνεχίζονται οι εναλλαγές θέσεων λόγω rebalancing. Τι αναμένεται.

Δεν επεφύλαξε ουσιαστική αλλαγή στην εικόνα των αμέσως προηγούμενων και η σημερινή συνεδρίαση, πλην ίσως της νέας σημαντικής αύξησης του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων).

Μηδενική η αλλαγή και στην “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, καθώς συνεχίστηκε η απόλυτη “υπεροπλία” των “κόκκινων” μετοχών (ενδοσυνεδριακά οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν υπερτριπλάσιοι αυτών με θετικό).

Εδώ ακριβώς τίθεται και η “ερώτηση του εκατομμυρίου”: “Τι θα συμβεί μόλις ολοκληρωθούν οι ‘υποχρεωτικές’ τοποθετήσεις στους Τραπεζικούς τίτλους. Θα επιστρέψει το ενδιαφέρον στον μη Τραπεζικό 25αρη, ή η Αγορά θα ‘ξανακοιτάξει νότια’, με γενικότερες ρευστοποιήσεις σε όλο το εύρος του ταμπλώ”;

Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι και σήμερα το Τραπεζικό ταμπλώ απέσπασε την “μερίδα του λέοντος” σε συναλλαγές και ενδιαφέρον. Άλλωστε το γεγονός ότι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς απέσπασαν το 89% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια αμφισβήτησης.

Από τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, η, πρώην πλέον Δεικτοβαρής, μετοχή της ΕΕΕ (+2,50%), περιορίστηκε στο να καλύψει μέρος των απωλειών των μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών, τίτλων, έχοντας βοήθειες από τον Τιτάνα (+1,68% με τις μεγαλύτερες απώλειες να υφίστανται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-4,73%), Ελλάκτωρ (-4,9%), ΕΥΔΑΠ (-6,82%), ΕΧΑΕ (-4,04%), ΟΤΕ (-4,23%) και Folli Follie Group (-4,37%). Αντίθετα, με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκε η Μέτκα (+0,28%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Lamda Development.

Την ίδια ώρα ισοφάρισε το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο (από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.) η Viohalco (-2,58%), ενώ άκρως εντυπωσιακό ήταν το σημερινό -8,95%, για τα Ελ. Καλώδια, με όγκο συναλλαγών, μόλις 662 τεμαχίων. O τίτλος ισοφάρισε τα χαμηλά τρέχοντος έτους.

Το διάγραμμα των ΕΛ.ΚΑ από την αρχή του έτους

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και δεν είναι λίγα τα άξια αναφοράς, καθώς η σημερινή κίνηση δεν ήταν “μονομπλόκ” για όλους τους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους, παρά το ανοδικό ξεκίνημα.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο ισχύουν οι αυξημένες σταθμίσεις της Πειραιώς, στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και αυτό θα έχει σαν συνέπεια την σχετική μείωση των σταθμίσεων για Alpha Bank και Eurobank που προηγήθηκαν, για να έλθει η σειρά της Εθνικής και να “τοποθετήσει τις τελικές ισορροπίες”, πάντα με “συνέπειες” για τον μη Τραπεζικό 25αρη, αλλά και για τους Τραπεζικούς τίτλους που έχουν προηγηθεί.

Ξεκινώντας την ημερήσια αναφορά από τον τίτλο της Alpha Bank (0%), αυτός ήταν ο πρώτος και μοναδικός τίτλος, από τις συστημικές Τράπεζες που γύρισε στο “κόκκινο” (παρά το ανοδικό ξεκίνημα) κινούμενος μεταξύ 2,44 (+3,83%) και 2,26 ευρώ (-3,83%), αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε την συνεδρίαση ο τίτλος της Eurobank (+0,10%) αναρριχόμενος μέχρι τα 1,07 ευρώ (+8,19%), όμως μετά το μέσον της συνεδρίασης αναλώθηκε στο να κρατήσει το οριακά θετικό πρόσημο, που θα τον έφερνε και για πρώτη φορά, σε κλείσιμο υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. (1 ευρώ), κάτι που τελικά δεν επετεύχθη με το κλείσιμο στα 0,99 ευρώ.

Σαφώς πιο κερδισμένη από το σημερινό rebalancing η μετοχή της Πειραιώς (+16,12%), η οποία αναρριχήθηκε έως τα 0,2890 ευρώ (+19,42%) και διακρατώντας το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων κερδών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας, όμως για μία ακόμα συνεδρίαση παρέμεινε χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης κεφαλαιακής ενίσχυσης (0,30 ευρώ).

Χαμηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. και το κλείσιμο της Εθνικής (+13,10%), με την συμπεριφορά του τίτλου να αιφνιδιάζει και τους πλέον αισιόδοξους.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στο ανώτατο όριο πτώσης (-30%) με ανεκτέλεστο υπόλοιπο προς πώληση, περίπου 38 εκατ. τεμαχίων. Το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, ανέμενε για σήμερα άνοιγμα σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα και αντίδραση μετά την απορρόφηση της όποιας προσφοράς. Αντ΄ αυτού ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας (!) Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση της προσπάθειας δημιουργίας ανοδικού “μαξιλαριού”, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Παρασκευής (έξοδος του τίτλου από τον EuroStoxx 600).

Για τις δύο μετοχές που πέτυχαν κίνηση υψηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ., δηλαδή για Alpha Bank και Eurobank (η δεύτερη ενδοσυνεδριακά), με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, τα τεχνικά δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:

Στην περίπτωση της Alpha Bank και αν ο τίτλος συνεχίσει να κινείται πλαγιοανοδικά, το πλέον αισιόδοξο σενάριο εξαντλείται στα 3,44 ευρώ και αυτό δεν δείχνει ιδιαίτερα εύκολο.

Στην περίπτωση του τίτλου της Eurobank, με βάση τα ημερήσια διαγράμματα ο τίτλος παραμένει “long”, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,892 ευρώ. Πρώτη στήριξη τα 0,96 ευρώ και κοντινή τεχνική αντίσταση τα 1,13 ευρώ. Απώτερος και αρκετά αισιόδοξος στόχος, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα 1,85 ευρώ.

Επόμενη Τραπεζική μετοχή που απασχόλησε και σήμερα την Αγορά, ήταν αυτή της Τρ. Αττικής (-7,39%), που κινήθηκε σε ένα, καθ΄ όλα, αξιοπρόσεκτο εύρος, μεταξύ 0,2780 (+8,17%) και 0,2250 ευρώ (-12,45%), ενώ όλα δείχνουν ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί.

To ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Αττικής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου “Πλήρη ανατροπή των δεδομένων πάνω στα οποία σχεδίασαν Κυβέρνηση και Εποπτική Αρχή την ανακεφαλαιοποίηση των μη συστημικών Εγχώριων Τραπεζών προκαλεί η απόφαση του EuroWorking Group να μπλοκάρει τη χορήγηση κεφαλαίων από το ΤΧΣ σε Αττικής και Συνεταιριστικές Τράπεζες, με αποτέλεσμα οι παραπάνω Τράπεζες να πρέπει να βρουν λύσεις για την κάλυψη των εναπομεινασών κεφαλαιακών αναγκών αποκλειστικά από Ιδιώτες επενδυτές.

Το μοντέλο που εξετάζεται είναι να δοθεί παράταση ενός μήνα στις αυξήσεις κεφαλαίου όσων τραπεζών πέτυχαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια που καλύπτουν τουλάχιστον τις κεφαλαιακές τους ανάγκες υπό το βασικό σενάριο, ενώ το ερώτημα που πρκύπτει είναι αν η παράταση των Α.Μ.Κ. πέραν της 31/12/2015 και χωρίς μάλιστα το δίχτυ ασφαλείας του ΤΧΣ, δημιουργεί θέμα ενεργοποίησης της BRRD.

Από την άλλη και σύμφωνα με πηγές της Attica Bank, σαν βασικός στόχος παραμένει η πλήρης κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, μέχρι το αρχικό όριο της Παρασκευής 18/12.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, η μεταβλητότητα στο ταμπλώ του FTSE25 θα παραμείνει στο επίκεντρο, εξ αιτίας και της αυριανής αναδιάρθρωσης του MSCI, ενώ δεν αναμένεται αλλαγή στην εικόνα υποαπόδοσης για τις μετοχές του μη Τραπεζικού 25αρη.

Σε “δεύτερη ανάγνωση” σημαντικό ρόλο στην δημιουργία κλίματος και διαθέσεων, θα παίξει η αυριανή απόφαση της Fed για τα Αμερικανικά επιτόκια, ενώ ίσως έχρηζε μεγαλύτερης προσοχής το σημερινό δημοσίευμα της Γερμανικής “Bild” σύμφωνα με το οποίο “τελευταία διορία μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, δίνουν οι Δανειστές στην Κυβέρνηση να υλοποιήσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις”.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτη, όσο δεν κατοχυρώνει κλείσιμο υψηλότερα των 600 – 603 μονάδων, η τάση είναι επιθετικά πτωτική.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,75%) κοντινή στήριξη είναι οι 169 μονάδες και αμέσως επόμενη οι 165. Και εδώ η τάση παραμένει κραταιά πτωτική, όσο ο εν λόγω δείκτης δεν επιτυγχάνει κλεισίματα υψηλότερα των 173 – 174 μονάδων.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017