Θανάσης Σταυρόπουλος : ΧΑA – Πόσο δρόμο έχει η αντίδραση | Mikrometoxos.gr

Θανάσης Σταυρόπουλος : ΧΑA – Πόσο δρόμο έχει η αντίδραση

10.12.2015 18:40
Δημοσιεύθηκε: 10 Δεκεμβρίου 2015 – 17:49 | Τελ. Ενημ.: 10 Δεκεμβρίου 2015 – 18:17

ΧΑ: Πόσο δρόμο έχει η αντίδραση

Ανοδος 3% για το Γενικό Δείκτη μετά το πολυήμερο σφυροκόπημα. Ισχυρά κέρδη για τα περισσότερα blue chip αλλά και νέες βαριές απώλειες για Πειραιώς και Εθνική. Πώς επηρεάζουν τα rebalancing και η μάχη του Χίλτον. Ο φόβος της μεταβλητότητας και τι περιμένουν οι αναλυτές.

Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Επόμενο ζητούμενο, από αύριο και μετά, είναι αν θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση ‘αποβίβασης’ από τις υπόλοιπες, μη Τραπεζικές, μετοχές του FTSE25 και αν θα επιχειρηθεί ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, πριν οι νέες σταθμίσεις για Πειραιώς και Εθνική, φέρουν νέο κύμα αναδιαρθρώσεων”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σε χαμηλά 3,5 ετών, κινητοποίησε, σήμερα, τους λίγους αγοραστές στο ταμπλώ του Χ.Α., οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την “ανακωχή” πωλήσεων στο μεγαλύτερο κομμάτι του 25αρη,επιχείρησαν προσπάθεια αντίδρασης, που μένει να αποδειχθεί η ένταση και η διάρκεια.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών και μετά την ολοκλήρωση των εισαγωγών των νέων Τραπεζικών τίτλων που προέκυψαν από τις πρόσφατες Α.Μ.Κ. (παραμένει σε εκκρεμότητα η εισαγωγή των μετοχών της Εθνικής στις 14/12), την απορρόφηση των αναγκαστικών πωλήσεων των ομολογιούχων, τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγής σταθμίσεων στους δείκτες, εγχώριους και διεθνείς, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά θα αναζητήσει ένα σημείο ισορροπίας και αφετηρίας για μια νέα κίνηση που θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Δανειστών.

Αν τα παραπάνω έχουν αίσιο αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται ο Γενικός Δείκτης να επαναπροσεγγίσει τις 650 – 670 μονάδες.

Όμως ακόμα και αν δεν προκύψει κάποια αρνητική έκπληξη από τον οικονομικοπολιτικό παράγοντα και συνεχιστούν με θετική έκβαση οι συζητήσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Θεσμών, οι “κραδασμοί” στο Χ.Α. θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί το τελικό σημείο ισορροπίας.

Μέχρι να βρεθεί αυτό, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να δηλώνει παρούσα, παίρνοντας “τροφή” από τις συνεχιζόμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, καθώς δεν είναι μικρό το “rebalancing” που “περιμένει στην ουρά”.

Άλλωστε έχουν σειρά να αυξήσουν στις σταθμίσεις τους στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., οι τίτλοι των Πειραιώς και Εθνικής.

Η επόμενη αναδιάρθρωση θα έλθει από τα συνεχόμενα “rebalancing” και λόγω των δεικτών MSCI.

Πιο συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση του συντελεστή στάθμισης των τίτλων Αlpha Bank και Eurobank στους δείκτες MSCI που συμμετέχουν, ανακοίνωσε ο MSCI. Συγκεκριμένα οι τίτλοι των Αlpha Bank και Eurobank παραμένουν στο Mid Cap του MSCI Standard με τη βαρύτητα της πρώτης να αυξάνεται στο 0,90 από 0,35 και της δεύτερης στο 0,85 από 0,60.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το άνοιγμα της συνεδρίασης της 17ης Δεκεμβρίου. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί από τον MSCI και για τους τίτλους της Πειραιώς και αργότερα της Εθνικής.

Επί θύραις και οι αλλαγές στον Δείκτη FTSE All World οι οποίες θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Δεκεμβρίου.

Με τα παραπάνω δεδομένα, το Χ.Α. θα παραμείνει “θερμοκήπιο μεταβλητότητας”, ενώ όταν ολοκληρωθούν όλα αυτά, η νέα, Τραπεζοκεντρική, Χρηματιστηριακή Αγορά, σε πολύ λίγα θα θυμίζει την αμέσως προηγούμενη.

Από εκεί και πέρα και ερχόμενοι στην σημερινή συνεδρίαση, από σήμερα ίσχυσαν οι αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης των μετοχών των: Eurobank σε 81% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς μετοχών στους οποίους η εταιρεία συμμετέχει και Αlpha Bank σε 89% στη σύνθεση όλων των δεικτών της Αγοράς μετοχών στους οποίους η εταιρεία συμμετέχει.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank (-2,02%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο,ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση σχετικά κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ αντίθετα η μετοχή της Alpha Bank(+6,22%), αφού απορρόφησε την αρχική προσφορά, κινήθηκε ανοδικά, υπερκέρασε τον “τοίχο” προσφοράς στα 2,00 ευρώ και πέτυχε να κλείσει, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, εκ νέου υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. και στο υψηλό ημέρας (βλ. διάγραμμα).

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Πιέσεων συνέχεια για Εθνική (-22,75%) και Πειραιώς (-29,94%), με τους δύο τίτλους να κλείνουν σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ίσως αξίζει αναφοράς η σημερινή κίνηση των Τρ. Κύπρου (+9,22%) και Τρ. Αττικής (-11,20%).

Ο τίτλος της πρώτης ερχόταν από χθεσινό κλείσιμο σε νέα ιστορικά χαμηλά και σήμερα επιχείρησε προσπάθεια αντίδρασης, ενώ αντίθετα ο τίτλος της Τρ. Αττικής δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” και απλά αρκέστηκε να “αναδυθεί” από το χαμηλό ημέρας των 0,2070 ευρώ (-17,2%). Με δεδομένο ότι σήμερα ολοκληρώνεται η άσκηση των δικαιωμάτων για τους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας και αύριο θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών (book building) για την είσοδο των νέων μετόχων, η σημερινή κίνηση της μετοχής δεν ήταν και η πλέον ενθαρρυντική ένδειξη.

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου έγινε προσπάθεια “επούλωσης” των πρόσφατων τραυματικών απωλειών.

Σε αυτή την προσπάθεια, άλλοι τίτλοι προσπάθησαν να πείσουν ότι ολοκληρώθηκε το κύμα “υποχρεωτικών” πωλήσεων και άλλοι έδειξαν να ταλαιπωρούνται, ακόμα, από την παρουσία εν δυνάμει πωλητών.

Στην δεύτερη περίπτωση συγκαταλέγονται και οι τίτλοι των ΔΕΗ (-0,23%) και ΟΠΑΠ (-1,22%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΠΑΠ

Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, παρά το ανοδικό ξεκίνημα που τον έφερε μέχρι τα 4,52 ευρώ (+4,39%), σχετικά γρήγορα δέχθηκε νέα επίθεση πωλητών, με αποτέλεσμα να χάσει τα αρχικά κέρδη και το θετικό πρόσημο και να υποχωρήσει μέχρι τα 4,10 ευρώ (-5,31%), για να αναλωθεί στο υπόλοιπο της συνεδρίασης προσπαθώντας να αποδράσει από τα χαμηλά ημέρας. Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, οι εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ θα καθορίσουν και την βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής.

Το ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

Σαφώς πιο επιφυλακτικό το ξεκίνημα για την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών, που αναρριχήθηκε μέχρι τα 5,85 ευρώ (+1,74%), όμως πολύ γρήγορα η “μάχη” μεταφέρθηκε για το τελικό πρόσημο. Παρά τα στηρίγματα που έβαζαν οι αγοραστές, οι εντολές πώλησης παρέμεινα πυκνές μέχρι τέλους, με τον τίτλο να διακινεί περισσότερο από 2270 χιλ. τεμάχια.

Από εκεί και πέρα, αξίζει αναφοράς η σημερινή συμπεριφορά των τίτλων που κατά τις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

Μοιραία, επικεφαλής της παραπάνω λίστας είναι ο τίτλος της Viohalco (+3,31%), με συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά (από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.) και ο οποίος σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όπως και οι περισσότεροι, μη Τραπεζικοί, Δεικτοβαρείς τίτλοι. Όμως το κλείσιμο χαμηλότερα από το μέσον της ημερήσιας κίνησης, άφησε σημαντικά ερωτηματικά, για την συνέχεια.

Από εξαήμερες απώλειες 23,98% ερχόταν ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+7,69%), που σήμερα ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Δεν ήταν μικρές οι αθροιστικές απώλειες 20,8% για την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής (+5,07%), η οποία έκλεισε αρκετά κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2,29 ευρώ (+5,53%).

Απώλειες 17,74% “μετρούσε” ο τίτλος της Folli Follie Group (+4,58%) και σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει. Παρά το γεγονός ότι ο σημερινός όγκος συναλλαγών ήταν ο υψηλότερος του τελευταίου εξαμήνου και ο τίτλος έκλεισε στα υψηλά ημέρας, ήταν εμφανής η παρουσία εν δυνάμει πωλητή.

Παρουσία πωλητών, έδωσαν την εντύπωση ότι έχουν, επίσης και οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,68%), Ελ. Πετρέλαια (0%) και Μυτιληναίος (0%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη, πλην των προαναφερθέντων, σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ (+7,32%), ΟΛΠ (+9,6%), Τιτάν (+6,31% και Lamda Development (+10,56%).

Παρά την εμφατική επιστροφή του τίτλου της Alpha Bank υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. (2,00 ευρώ) και την προσπάθεια αντίδρασης σημαντικού μέρους από τον μη Τραπεζικό 25αρη, οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς συνεχίζουν να δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, έστω και αν δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνέχιση της βραχύβιας ανοδικής αντίδρασης.

Απόλυτα ενδεικτική η δήλωση του Κώστα Φέγγου (Versal ΑΕΠΕΥ), που μεταξύ άλλων αναφέρει: “Απορεί κανείς με τι διαβεβαιώσεις πείστηκαν οι Ξένοι επενδυτές να ανακεφαλαιοποιήσουν τις Τράπεζες. Μπροστά μας έχουμε πάλι τα ίδια θέματα. “Κόκκινα” δάνεια, Διαρθρωτικές αλλαγές, Εργασιακό και Ασφαλιστικό. Για πολλοστή φορά δεν έχουμε καθόλου ρευστότητα για να αντέξουμε να υπερασπιστούμε τις θέσεις που προβάλλει η Κυβέρνηση και απλώς βιώνουμε το μεσοδιάστημα μέχρι την επόμενη μεγάλη κρίση. Τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά, αν τηρούσαμε τις υποσχέσεις μας και εξασκούσαμε την Εθνική μας κυριαρχία για να προστατεύσουμε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Η επιτυχία, ή όχι, της Α.Μ.Κ. της Τρ. Αττικής και η συμπεριφορά των μετοχών της Εθνικής, όταν μπει προς διαπραγμάτευση το σύνολο των μετοχών, την Δευτέρα 14/12, θα μας δώσουν μια καλύτερη αίσθηση του πού πηγαίνει το Χρηματιστήριο”.

Αρκετά “τσιμπημένες” οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, όσον αφορά την Αγορά Παραγώγων, ενώ μετά την χθεσινή αποκλιμάκωση, νέα μικρή άνοδο παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων: 3ετες 8,22%, 5ετες 8,38% και 10ετες 8,41%.

Τεχνικά, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και υψηλότερα των 560 – 568 μονάδων, αφήνει περιθώρια για κίνηση προς τις 590 μονάδες, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστούν περισσότερα “καύσιμα”.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα οι 171 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση και οι 180 κύρια. Οι 164 μονάδες κοντινή και οι 161 κύρια στήριξη και απόλυτο, ενδοσυνεδριακό, ιστορικό χαμηλό για τον 25αρη. “Intraday position short” με “stop” τις 182 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ουσιαστική αλλαγή στο υπάρχον καθοδικό πλάνο, θα προκληθεί μόνο με την επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 640 μονάδων για το Γενικό Δείκτη και του επιπέδου των 192 με 195 μονάδων για τον FTSE 25.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017