Θανάσης Σταυρόπουλος: ΧΑ – Ρετουσάρισμα πριν τη μεγάλη μάχη!

Δημοσιεύθηκε: 01 Δεκεμβρίου 2015 – 17:47 | Τελ. Ενημ.: 01 Δεκεμβρίου 2015 – 18:27
Μετά το χθεσινό rebalancing και πριν την εισαγωγή των μετοχών που προέκυψαν από τις ΑΜΚ Alpha Bank και Eurobank η αγορά κινήθηκε σε ρηχά νερά. Ανοδική κίνηση από ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Τιταν. Πτώση 6,3% για ΔΕΗ. Στις 639 μονάδες ο ΓΔ.

Τους κραδασμούς από το χθεσινό rebalancing, που έφεραν οι αναδιαρθρώσεις στους δείκτες MSCI, ανάλαβε να διορθώσει η σημερινή συνεδρίαση (όχι σε όλες τις περιπτώσεις επιτυχώς), με έκδηλη την επιφυλακτικότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε και από την σημαντική βύθιση του τζίρου.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος χθες έκλεισε μία ανάσα από τα χαμηλά ημέρας με απώλειες 2,3%, σήμερακινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 641,52 μονάδες, όμως το “κουδούνι” της λήξης τον βρήκε σχετικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας, αλλά και από το τεχνικά ζητούμενο, που ήταν η άμεση επιστροφή υψηλότερα των 640 μονάδων.

Αντίθετα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,93%), σε καμία στιγμή της συνεδρίασης δεν διεκδίκησε τιμές υψηλότερα από την μέχρι πρότινος στήριξη των 190 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 189,69 μονάδες), ενώ έκλεισε σχετικά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Από εκεί και πέρα, αξίζουν υπενθύμισης οι ακρότητες που δημιούργησε η χθεσινή συνεδρίαση και οι οποίες έγινε προσπάθεια μερικής αποκατάστασης σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω των χθεσινών, τελικών, δημοπρασιών, στα υψηλά ημέρας έκλεισε μόνο ο τίτλος τηςΕΥΔΑΠ με κέρδη 3,7%. Σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε με ημερήσιες απώλειες 3,57%.
Από την άλλη, 14 μετοχές του FTSE25, “είδαν” το χθεσινό τους κλείσιμο να διαμορφώνεται στα χαμηλά ημέρας και σήμερα προσπάθησαν σχετική αντίδραση.

Έτσι η Viohalco, η οποία χθες έκλεισε με απώλειες 4,76%, σήμερα προσπάθησε να αντιδράσει, όμως μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητη και στο χαμηλό ημέρας.

Με απώλειες 2,96% ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, για να “απαντήσει” στην σημερινή συνεδρίαση με νέες απώλειες 0,61%.

Με κέρδη 1,83% ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση η μετοχή της Grivalia, καλύπτοντας, μερικώς, το χθεσινό -4,15%.

Μεγάλη η απογοήτευση με την ΔΕΗ, ήλθε σαν συνέχεια της χθεσινής “ψυχρολουσίας”, όπου η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι το +4,36% και ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και με απώλειες 1,7%. Σήμερα, που τελείωσαν οι όποιες “αναγκαστικές” τοποθετήσεις, ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έκλεισε με απώλειες 6,36% και στα χαμηλά ημέρας και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για παρουσία μόνιμου πωλητή.

Το διάγραμμα της ΔΕΗ από την αρχή του έτους

Αντίθετα, με την ΔΕΗ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων (+5,88%),ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος ήταν σε μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση, λόγω εξόδου από τον δείκτη MSCI Small Cap.

Στα χαμηλά ημέρας και με απώλειες 6,19%, βρέθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της ΕΧΑΕ και ήταν απόλυτα φυσιολογικό σήμερα να επιχειρηθεί προσπάθεια αποκατάστασης, με τον τίτλο να κλείνει με κέρδη 3%

Δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ο τίτλος της Μέτκα (0%), ο οποίος κατά την χθεσινή συνεδρίαση είχε κλείσει με απώλειες 2,08%, όμως το κλείσιμο στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό, δεν ήταν και η καλύτερη εξέλιξη.

Σχετικά καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε ο τίτλος της μητρικής Μυτιληναίος (+1,44%), ο οποίος ερχόταν από το χθεσινό -4,36%.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Motor Oil (+1,90%), προσπαθώντας να ακυρώσει το χθεσινό -4,80%.
Διατηρώντας τις μόνιμα χαμηλές συναλλαγές, πέτυχε να δώσει αντίδραση στο χθεσινό -2,09%, ο τίτλος του ΟΛΠ (+2,07%).

Τιτάνας (+3,47%) και Folli Follie Group (+0,54%), πέτυχαν να αντιδράσουν στα χθεσινά -5,03% και -0,96%, αντίστοιχα, χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Σημαντικά δυσκολότερη αποδείχθηκε η σημερινή προσπάθεια “ρετουσαρίσματος” των χθεσινών απωλειών γιαΟΤΕ (0%) και ΟΠΑΠ (+6,88%), καθώς και οι δύο τίτλοι χρειάστηκαν αρκετές εναλλαγές προσήμων. Υπενθυμίζεται ότι χθες και οι δύο μετοχές είχαν κλείσει στο χαμηλό ημέρας, με αντίστοιχες απώλειες 2,35% και 5,88%.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ αξίζει να σημειωθεί πως για την άμεση έναρξη διαλόγου με τους πράκτορες, ώστε να επανεξεταστεί το ειδικό τέλος που επιβλήθηκε στα παιχνίδια του Οργανισμού Προγνωστικών, δεσμεύτηκε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η είδηση αυτή έδωσε “δυνάμεις στην τελική ευθεία” και η μετοχή ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Αν εξαιρεθούν οι παραπάνω προσπάθειες αντίδρασης, δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί ότι η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε στην “ζώνη της αδιαφορίας”, καθώς όλοι ενεργοί παίκτες περιμένουν την είσοδο των νέων Τραπεζικών μετοχών.

Μάλιστα τα περισσότερα από τα Θεσμικά χαρτοφυλάκια, θα συνεχίσουν να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να διαπιστώσουν τους καινούργιους συσχετισμούς που διαμορφωθούν, όσον αφορά τους συντελεστές στάθμισης επί των βασικών δεικτών, μετά την ολοκληρωτική είσοδο των Τραπεζικών τίτλων.

Οι τράπεζες

Ξεκινώντας από τις εταιρικές πράξεις, που θα έχουν αυξημένη σημασία για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, από σήμερα έπαυσε, προσωρινά, η διαπραγμάτευση των 1.364.362.467 μετοχών της Τράπεζας Αττικής στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της Τράπεζας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίζεται η 04/12/2015.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στην περίπτωση της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00% αλλάζει ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της εταιρείας σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει σε 4.9851 και της Eurobank σε 3.4987. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη των συναλλαγών της συνεδρίασης της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 2015.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο και με βάση τις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις, εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 255.381.200 μετοχές της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0,00%, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών καθώς και οι 1.281.500.000 νέες μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. με ιδιωτική τοποθέτηση. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας ανέρχεται σε 1.536.881.200, με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 -μετά την μείωση του Μ.Κ- και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 2,35 (η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 2,00 ευρώ, που σημαίνει premium 17,5%).

Επίσης, εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 147.078.765 μετοχές της Eurobank, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών καθώς και οι 2.038.920.000 νέες μετοχές της Τράπεζας που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. με ιδιωτική τοποθέτηση. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας ανέρχεται σε 2.185.998.765, με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 -μετά την μείωση του Μ.Κ- και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 1,40 (η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 1,00 ευρώ, που σημαίνει premium 40%).

Επίσης α) εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 61.019.798 μετοχές της Τρ. Πειραιώς, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 6.101.979.715 παλαιών μετοχών της Τράπεζας, β) μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, η ονομαστική αξία της μετοχής της ιδίας Τράπεζας μειώνεται από € 30,00 σε € 0,30.

Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας ανέρχεται σε 61.019.798, με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 -μετά την μείωση του Μ.Κ- και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 1,00 (η τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. στα 0,30 ευρώ, που σημαίνει premium 233,3%).

Μεθαύριο θα εισέλθουν προς διαπραγμάτευση οι 235.543.309 μετοχές της Εθνικής με τιμή εκκίνησης (λόγω reverse split) τα 1,21, ή 1,22 ευρώ (η τιμή της πρόσφατης, αλλά και της εν εξελίξει, για τους εγχώριους επενδυτές, Α.Μ.Κ. στα 0,30 ευρώ, που σημαίνει premium 305%).

Υπενθυμίζεται ότι οι τίτλοι που θα προέλθουν από την Α.Μ.Κ. της Εθνικής, θα εισέλθουν προς διαπραγμάτευση στις 14/12, ενώ στις 18/12, εκτός από το triple witching Δεκεμβρίου, είναι και η τελευταία ημέρα παραμονής της μετοχής της ΕΤΕ στον δείκτη EuroStoxx 600, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εν λόγω συνεδρίαση.

Παραμένει σε εκκρεμότητα η επίσημη ανακοίνωση εισόδου των νέων μετοχών (από την Α.Μ.Κ.) της Πειραιώς, αλλά και οι αναπροσαρμογές στον αριθμό τίτλων που θα αφορούν τα Τραπεζικά warrants και τα οποία αναμένεται να ακολουθήσουν τα reverse split των Τραπεζικών τίτλων.

Επίσης, σήμερα και κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Χ.Α. έθεσε σε αναστολή διαπραγμάτευσης τις μετοχές της εταιρείας “Altec”, καθώς η Ε.Κ. έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι οι τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της περιόδου 1.1.2015-30.09.2015, που δημοσιοποιήθηκαν την 30.11.2015, δεν έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΑ, όπως προκύπτει από την έκθεση επισκόπησης του νόμιμου ελεγκτή της, στην οποία διατυπώνεται “Αρνητικό Συμπέρασμα”.

Μπορεί ο όγκος να παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, στην Αγορά Παραγώγων, όμως η σχετική διεύρυνση του discount, δείχνει ότι οι εκεί παίκτες “λαμβάνουν τα μέτρα τους”, ενώ σταθεροποιητική εικόνα επικράτησε στην Αγορά Ελληνικών Κρατικών ομολόγων, που είχε σαν κύριο γνώρισμα τις χαμηλές συναλλαγές και τις μικρές διαφοροποιήσεις (3ετες 7,24%, 5ετες 7,25% και 10ετες 7,46%).

Απόλυτα επιφυλακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, που συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι πολύ γρήγορα θα προκύψει για την Χώρα και την Αγορά ο αστάθμητος παράγοντας της πολιτικής σταθερότητας.
Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση δεν μπόρεσε να αλλάξει τα αρνητικά, τεχνικά, δεδομένα, που δημιούργησε το τεχνικό κλείσιμο, καθώς Γενικός Δείκτης και FTSE25, δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν υψηλότερα από τις μέχρι πρότινος στηρίξεις των 640 και 190 μονάδων, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το σημερινό κλείσιμο, παραμένει ενεργό το σενάριο για minimum υποχώρηση, του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης προς τις 185 μονάδες και του Γενικού Δείκτη προς τις 630 μονάδες. Καθοδική διάσπαση των 630 μονάδων “θα ανοίξει την καταπακτή” για υποχώρηση προς τις 603 – 600 μονάδες.