Θανάσης Σταυρόπουλος- ΧΑΑ: ‘Ανοδος με χορηγό την Morgan Stanley

ΧΑ: Ανοδος με χορηγό τη Morgan Stanley

Ο αμερικανικός οίκος σε ρόλο ταύρου για τις ελληνικές τράπεζες στάθηκε αρκετός για να διαψευστούν οι αναλυτές που προέβλεπαν πιέσεις. Κέρδη 3% για τον κλάδο και κλείσιμο στις 590 μονάδες για το Γενικό Δείκτη. Σε υψηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

Σε συνεδρίαση – έκπληξη εξελίχθηκε η πρώτη μετά τις αργίες του Πάσχα, αλλά και της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους αγοραστές να υποστηρίζουν το “we are not like the others” και όλους τους υπόλοιπους ενεργούς παίκτες να παρακολουθούν εμβρόντητοι τα τεκταινόμενα στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Θα μπορούσε με ιδιαίτερη ευκολία να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές αψήφησαν τόσο το τουλάχιστονεπιφυλακτικό διεθνές κλίμα, όσο και την έλλειψη βοηθειών από “βαριά χαρτιά” του 25αρη (ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) και κινήθηκαν απόλυτα επιλεκτικά, όσον αφορά τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, απομονώνοντας αυτές που είχαν “θετική χροιά” και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σχετικά θετικό κλίμα και διαθέσεις.

Ξεκινώντας από την ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης, “πρωινός καφές για τη αποτροπή χρεοκοπίας” ήταν ο τίτλος ανταπόκρισης της εφημερίδας “Welt am Sonntag” από την Αθήνα, στην οποία επισημαίνονταν ότι “ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να έχει την εντύπωση ότι έχει ξαναζήσει όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει, οι Πιστωτές ζητούν περαιτέρω μέτρα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιδράσεις, Όλα θυμίζουν Καλοκαίρι του 2015 με την χρεοκοπία να χτυπά και πάλι την πόρτα”.

“Οι συζητήσεις για το ξεκλείδωμα φρέσκων κεφαλαίων και την ανακούφιση χρέους προχωρούν αργά και στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία”, δήλωσαν στο Reuters δυο πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις.

Σημειώνεται πώς το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 24 Μαϊου.

“Η Ελληνική Οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή το 2015 αντανακλώντας ανελαστική ιδιωτική κατανάλωση και θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών” διαπίστωσε η Κομισιόν στις Εαρινές προβλέψεις εκτιμώντας ότι το δεύτερο εξάμηνο θα επανέλθει σε ανάπτυξη η οποία θα επιταχυνθεί το 2017 (+2,7% του ΑΕΠ). Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν επιβεβαίωσαν την υπέρβαση του στόχου σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και ήταν βελτιωμένες έναντι των χειμερινών καθώς:

Προβλέπει ύφεση μόνο 0,3% του ΑΕΠ το 2016 (αντί 0,7%)

Ελαφρά χειρότερες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, στο 24,7% για φέτος (αντί 24%) και 23,6% για το 2017 (αντί 22,8%).

Βλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής Κυβέρνησης 0,8% του ΑΕΠ αντί για 0,5% του ΑΕΠ στην προηγούμενη εκτίμηση και 2% του ΑΕΠ αντί για 1,8% για το 2017.

“Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος είναι ‘credit negative’ για την Ελλάδα, καθώς αυξάνουν το ρίσκο νέων προβλημάτων ρευστότητας για την Οικονομία και αποτρέπουν την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, πλήττοντας την εμπιστοσύνη”, υπογράμμισε η Moody’s.

“Το Βερολίνο δεν έχει υπόψη του προπαρασκευαστική συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ με τους Υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας καθώς και Αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ορόσημο την 9η Μαΐου, ημέρα συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Νέα δεδομένα σε σχέση με την πορεία αξιολόγησης δεν υπάρχουν”, σημείωσαν πηγές του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

“Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη θεωρείται η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group – την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης – καθώς θα καταδείξει το κλίμα που επικρατεί ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Την επιθυμία του για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στεφάν Λεφόλ.

“Παρά τη σημαντική πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης φαίνεται έτοιμη να ολοκληρωθεί, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, για ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, άρση των capital controls και ανάκαμψη της Οικονομίας”, σύμφωνα με νέα έκθεση της Morgan Stanley, η οποία δηλώνει τώρα “bullish” για τα Ελληνικά ομόλογα και τις Τραπεζικές μετοχές.

Αναβαθμίζει σε “overweight” τις Τραπεζικές μετοχές, αυξάνοντας την τιμή – στόχο για την μετοχή της Alpha Bank σε 3,65 από 2,75 ευρώ, για την Eurobank στα 1,42 από την προηγούμενη των 0,99 ευρώ, για την Πειραιώς στα 0,46 από τα 0,32 ευρώ, ενώ για την Εθνική η τιμή – στόχος που αποδίδεται είναι τα 0,53 ευρώ.

“Στα θέματα ουσίας (της διαπραγμάτευσης) έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα ότι έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα κάποια κινητικότητα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα ‘Staff Level Agreement”, σημείωσε η εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.

Το Ελληνικό πρόγραμμα θα μπει στην ατζέντα των συζητήσεων στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να διαμηνύει, μέσω της ατζέντας των συζητήσεων, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση τόσο στο θέμα των μέτρων όσο και σε αυτό του χρέους ώστε να υπάρξει αποδέσμευση χρημάτων.

Εννοείται από τα παραπάνω οι σημερινοί αγοραστές έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην έκθεση της Morgan Stanley και στις δηλώσεις Ολάντ και Σόιμπλε, έστω και αν η τελευταία ήταν εξαιρετικά διφορούμενη!

Ξεκινώντας από τις πρωινές προβλέψεις εγχώριων αναλυτών, οι περισσότεροι εκτιμούσαν πως η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα θα ξεκινούσε με ιδιαίτερα άσχημους οιωνούς καθώς το “χάσμα” στις θέσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών παρέμενε αγεφύρωτο και αφ’ ετέρου επιβαρύνθηκε σημαντικά το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν μονόδρομο την επαναδοκιμασία της πρώτης στήριξης στις 570 μονάδες, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, με αμέσως επόμενη στήριξη τις 550 και 542 – 536 μονάδες.
Από την άλλη, ουσιαστική βελτίωση της “μεγάλης εικόνας” δεν θα μπορούσε να υπάρξει, με κλεισίματα χαμηλότερα των 630 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουνίου έχουμε την εξόφληση των ομολόγων ύψους 2,3 δισ ευρώ που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ τρείς μέρες αργότερα λαμβάνει μέρος το Βρετανικό δημοψήφισμα.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, ο κλαδικός δείκτης (+3,01%) του οποίου ανηφόρισε μέχρι τις 48,55 μονάδες (+6,73%), αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών, για πολλοστή φορά, εξέθεσαν όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο τίτλος της Alpha Bank (+3,14%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,08 ευρώ (+8,9%), της Εθνικής (+4,23%) μέχρι τα 0,28 ευρώ (+7,69%), της Eurobank (+3,78%) μέχρι τα 0,784 ευρώ (+5,95%), της Πειραιώς (0%) μέχρι τα 0,27 ευρώ (+3,85%) και της Αττικής (+16,95%) μέχρι τα 0,144 ευρώ (+22,03,%). Να σημειωθεί ότι πριν τις τελικές δημοπρασίες, η μετοχή της Πειραιώς είχε γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, με απώλειες έως 2,31%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 και ξεκινώντας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, όπως προαναφέρθηκε ξεχώρισαν οι ΕΕΕ (-2,64%), ΟΤΕ (-2,13%) και ΟΠΑΠ (-1,97%).

Ο τίτλος της πρώτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα τερμάτισε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.

Δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, όμως είχε το “άλλοθι” πως από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσεως 2015, € 0,23 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 0,207 ανά μετοχή).

Το διάγραμμα του ΟΠΑΠ από την αρχή του χρόνου

Έφθασε σε ενδοσυνεδριακές απώλειες 3,43% η μετοχή του ΟΤΕ, για να κλείσει σχετικά ψηλότερα. επιβεβαιώνοντας τις πρώτες επιφυλακτικές αντιδράσεις της Αγοράς, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2016.

Από την πλευρά των θετικών πρωταγωνιστών, ξεχώρισαν το +4,83% για την Folli Follie Group και το +4,39% για την μετοχή της Viohalco.

Το διάγραμμα της FF Group από την αρχή του έτους

Στην περίπτωση της πρώτης μετοχής, η υπέρβαση του εκθετικού ΚΜΟ των 200 ημερών (18,22 ευρώ), δείχνει να δίνει τα τεχνικά “καύσιμα” για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση που εντοπίζεται στα 19,50 ευρώ.

Μετά από αρκετές προσπάθειες, ο τίτλος της ΒΙΟ άφησε πίσω του την αντίσταση των 1,17 ευρώ (σε κλείσιμο) και αν υπερκεράσει την δύσκολη ζώνη 1,23 – 1,24 ευρώ, θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,45 – 1,50 ευρώ.
Μένοντας στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, ίσως αξίζει να σημειωθεί το σημερινό +10,37% για την προνομιούχο μετοχή του Τιτάνα, με τους αγοραστές να κάνουν την εμφάνισή τους υψηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να εξέθεσε τους αρχικά απαισιόδοξους, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν συνεδρίαση “ιχνηλάτης” για τις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών που βρίσκονται σε αναμονή, σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα τιμών, ενώ η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, άφησε αναπάντητα ερωτήματα για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, παραμένουν ανοιχτά το πτωτικό “gap” στις 613,38 μονάδες και τα ανοδικά “gap” στις 550,11 και 522,98 – 524,24 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,69%) μία κατοχύρωση, σε ώρα, του 163 – 164 επιπέδου, που είναι κύρια αντίσταση, μας δίνει είσοδο σε “Intraday” με το “Stop” στο 159. Το 160 – 159 είναι πρώτη στήριξη.