Η Morgan Stanley: Μία ύφεση, παγκοσμίως, προ των πυλών… | Mikrometoxos.gr

Η Morgan Stanley: Μία ύφεση, παγκοσμίως, προ των πυλών…

06.06.2016 13:58

Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης αρχίζει πάλι να αποτελεί βασικό κίνδυνο προειδοποιεί σε νέα έκθεση της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

____
Κατά την Morgan Stanley, ο τρέχων οικονομικός κύκλος είναι τόσο διαφορετικός από τους προηγούμενους ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική και το παγκόσμιο σύστημα να εγκλωβιστεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτός ο κύκλος ήταν μοναδικός.
____
Αν ήταν ένας τυπικός οικονομικός κύκλος, οι συζητήσεις θα επικεντρώνονταν στο αν η παγκόσμια οικονομία υπερθερμαίνεται. Αντ ‘αυτού, η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης όλο και αυξάνεται.
Η συμπεριφορά και οι τάσεις του ιδιωτικού τομέα είναι η βασική αιτία της μοναδικότητας του τρέχοντος οικονομικού κύκλου. Μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη το χρέος του ιδιωτικού τομέα σε 12 από τις 20 οικονομίες είναι πάνω από 200% του ΑΕΠ.
____
Το σοκ από την οικονομική κρίση έχει αφήσει σημάδια τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προσπαθεί να αποκαταστήσει  την υγεία των ισολογισμών. Μάλιστα το σύστημα έφθασε στο σημείο να ρίχνει το βάρος στην ποιότητα των ισολογισμών και όχι τόσο στην μεγιστοποίηση του κέρδους.

Σχετική εικόνα

____
Παράλληλα ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει συνδράμει στην νομισματική τόνωση που συντελείται  μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης με όσο σθένος θα αναμενόταν.
Επιπλέον, οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές δεν έχουν χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά τα τελευταία πέντε χρόνια.
____
Οι ανησυχίες ότι οι κρατικές δαπάνες τείνουν να είναι λιγότερο παραγωγικές σε σχέση με τις ιδιωτικές δαπάνες, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους θα περιορίσουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης.
____
Το καθαρό αποτέλεσμα είναι μια παγκόσμια οικονομία που συνεχίζει να επηρεάζεται από το πρόβλημα της πολύ χαμηλής ζήτησης και των κινδύνων αποπληθωρισμού.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017