Η IKEA κάνει lobbying, αντί να πληρώνει φόρους

Η IKEA κάνει lobbying, αντί να πληρώνει φόρους

Δημοσιεύθηκε: 02 Οκτωβρίου 2015, 12:10

http://www.sofokleousin.gr/archives/258529.html

Με  2,5 δισ. κέρδη, η σουηδική πολυεθνική  πλήρωσε φόρους μόλις… 48.000 ευρώ  στις χώρες της ΕΕ όπου δρστηριοποιείται. Είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Luxemburg Leaks και θεωρείται ύποπτη μεγάλης φοροδιαφυγής. Κλήθηκε από ειδική επιτροπή του Ευρωκοινουλίου να δώσει εξηγήσεις. Αντ’ αυτόύ, προτίμησε  να προσκαλέσει ευρωβουλευτές σε ελληνικό εστιατόριο για μια…χαλαρή συζήτηση περί φορολογικών.

Αν ήθελε να προκαλέσει και να εκνευρίσει τους ευρωβουλευτές, τα κατάφερε πολύ καλά. «Απίστευτο», «ξεδιάντροπο» και «θράσος» είναι μερικές μόνο λέξεις, με τις οποίες αντιδρούν ευρωβουλευτές.

Η ΙΚΕΑ βρίσκεται από πέρυσι στη λίστα των πολυεθνικών που θεωρούνται ύποπτες για φοροαποφυγή μεγάλων διαστάσεων. Στην υπόθεση Luxemburg Leaks αποκαλύφθηκε ότι ‘οπως και άλλοι πολυεθνικοί κολοσσοί – Amazon, Facebook, McDonalds – είχε συνάψει φορολογικές συμφωνίες με εφορίες του Λουξεμβούργου για να καταβάλει όσο το δυνατόν λιγότερους φόρους. Οι διαρροές από το Λουξεμβούργο αποκαλύπτουν σε περίπου 100σελίδες ότι η ΙΚΕΑ το 2010 κατέβαλε μόλις 48.000 ευρώ φόρους, ενώ τα κέρδη της ξεπερνούσαντα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για την διαλεύκανση της υπόθεσης η ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις φορολογικές συμφωνίες (Taxe) κάλεσε την ΙΚΕΑ σε ακρόαση. Αντί όμως η πολυεθνική να αποστείλει εκπρόσωπό της στο ευρωκοινοβούλιο, έστειλε στους ευρωβουλευτές της επιτροπής «πρόσκληση για ανεπίσημη φορο-συζήτηση» σε ελληνικό εστιατόριο. Στην χαλαρή ατμόσφαιρα του εστιατορίου οι ευρωβουλευτές θα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για «δίκαια, διαφανή διεθνή φορολογικά συστήματα» με τον Στιβ Χάουαρντ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΙΚΕΑ  και τονΦρίστερ Μάτσον, μάνατζερ φορολογικών ζητημάτων

Στην πρόσκληση αναφέρεται επίσης πως οι ευρωβουλευτές θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις!

Όμως η απάντηση των ευρωβουλευτών ήταν άμεση: «Είναι θράσος να αγνοείς την πρόκληση της επιτροπής του κοινοβουλίου και να επιδιώκεις μια συνομιλία σε επίπεδο λόμπι», δηλώνει ο Σβεν Γκίγκολντ, εκπρόσωπος για οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα των Γερμανών Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας: «Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να γίνονται δημοσίως και όχι σε δωμάτια ξενοδοχείων».

Πρόσφατα η επιτροπή Taxe είχε κάνει πρώτα βήματα για να διώξει από το ευρωκοινοβούλιο λομπίστες, οι οποίοι αρνούνται να παραβρεθούν σε ακροάσεις. Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τους εκπροσώπους της ΙΚΕΑ, αλλά και εκείνους  των εταιριών Amazon, Coca Cola, Facebook, FΙΑΤ- Chrysler,  Google, McDonald’s,  Walt Disney, Philip Morris,  και των τραπεζών Barclays και HSBC.

Η πρόσκληση της ΙΚΕΑ στο ελληνικό εστιατόριο είναι πάντως ο πλέον λανθασμένος τρόπος για να αποφύγουν οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής έναν αποκλεισμό από το κτίριο του ευρωκοινοβουλίου. «Όποιος λομπίστας αδιαφορεί κατά αυτό τον τρόπο για το κοινό συμφέρον, δεν έχει καμία θέση στο ευρωκοινοβούλιο», υπογραμμίζει ο Πέτερ Σίμον, εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών στην επιτροπή Taxe.

ΠΗΓΗ: Spiegel Online / Deutsche Welle

* ,