Η Google πέφτει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας | Mikrometoxos.gr

Η Google πέφτει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

08.03.2016 20:02

Ενώνει δυνάμεις ο δυτικός κόσμος ενάντια στο ISIS με την επίθεση να γενικεύεται από κάθε μετερίζι για να αναχαιτιστεί η δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης και η Google σημείωσε πως θα φροντίσει να μην επιτρέπεται στα μέλη του Ισλαμικού Κράτους να δημοσιοποιούν περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

Με δημοσίευμά της η εφημερίδα The Guardian επικαλείται τις δηλώσεις του «διευθυντή ιδεών» της Google, Τζάρεντ Κόεν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι τρομοκράτες την προπαγάνδα τους στο Διαδίκτυο είναι να εκδιωχθούν από το αυτό. Ο Τζάρεντ Κόεν δήλωσε ότι η προπαγάνδα των τρομοκρατών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διάδοση πληροφοριών στο Internet. Η οργάνωση χρησιμοποιεί τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει τις «πεποιθήσεις» της, ενώ έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις χάρη στο Διαδίκτυο.

Το «Ισλαμικό Κράτος» έχει χρησιμοποιήσει για όφελός του εργαλεία και υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί σε δυτικές χώρες, κάτι που έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook και το Twitter. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Guardian, φαίνεται σαν αυτές οι εταιρείες να προσφέρουν ένα περιβάλλον ελευθερίας του λόγου, κάτι που όμως έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την επιδίωξη για καταστολή της τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Ο κ. Κόεν δήλωσε ότι τα μέλη του ΙΚ «έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια υπερβολική αίσθηση του μεγέθους της οργάνωσης στο Διαδίκτυο». Όπως εξηγεί, η τζιχαντιστική οργάνωση το έχει επιτύχει αυτό με τη δημιουργία πληθώρα λογαριασμών στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης -συγκριτικά με τα μέλη της-, δίνοντας την εντύπωση ότι ο αριθμός των οπαδών του ολοένα και αυξάνεται. Συνέχισε λέγοντας ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διαγράφουν τους λογαριασμούς που έχουν ή ανοίγουν τα μέλη του ΙΚ, προκειμένου να αποτραπεί η επαφή τους με το ανοιχτό Διαδίκτυο.

Κατά τη γνώμη του «διευθυντή ιδεών» της Google, το ΙΚ «δεν αποτελεί μια οργάνωση που κατανοεί την τεχνολογία» και για τον λόγο αυτόν καταφεύγουν σε τακτικές που συνήθως συνδέονται με απάτες. Ωστόσο τονίζει ότι οι δράσεις αυτές δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υποτιμούνται.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017