Η Bank of Japan και το… έγκλημα πολιτικής | Mikrometoxos.gr

Η Bank of Japan και το… έγκλημα πολιτικής

29.04.2016 15:50
Η Bank of Japan και το… έγκλημα πολιτικής
 

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έγινε η τελευταία κεντρική τράπεζα που «πυροβολεί» κατά των αγορών, αφήνοντας να εννοηθεί μία κίνηση, και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση, ουσιαστικά πρόκειται για… ακινησία.


Όπως τόνισε το CNBC, οι προσδοκίες που καλλιεργούνταν επί εβδομάδες πριν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) ήταν ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ένα νέο σημαντικό πρόγραμμα χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των αρνητικών επιτοκίων στα τραπεζικά δάνεια ή και σε περισσότερες αγορές ETFs μετοχών.

Ο διοικητής της BOJ, Haruhiko Kuroda, είχε πει σε πολλές συζητήσεις σε διεθνείς εκδηλώσεις ότι έχει επιπλέον επιλογές διαθέσιμες για να αναστρέψει την ιαπωνική οικονομία.

Ενώ λίγες εταιρείες ανέμεναν ότι δεν θα υπάρξει κάποια κίνηση, πολλοί παρατηρητές της BoJ, σε όλο τον κόσμο εξέλαβαν τα σχόλιά του ως μήνυμα για άλλον ένα γύρο μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Ωστόσο, κατά την συνεδρίαση δεν υπήρξε καμία ενέργεια.

Αυτό εξέπληξε τις αγορές, όσο και η αιφνιδιαστική κίνηση του Kuroda με τα αρνητικά επιτόκια τον Ιανουάριο του 2016 και η αντίδραση της αγοράς ήταν βίαιη. Ο Nikkei έχασε 3% την Πέμπτη και το γιεν πραγματοποίησε ένα μικρό ράλι.

Η έλλειψη δράσης τώρα θέτει νέα ερωτήματα σχετικά με το εάν η Ιαπωνία πραγματικά ξεμένει από επιλογές ή εάν η BoJ κερδίζει χρόνο, ενώ περιμένει ένα σχέδιο τόνωσης της κυβέρνησης.

«Η Ιαπωνία έχει ξεπεράσει την Κίνα, προκαλώντας περισσότερη σύγχυση στις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Jefferies, David Zervos.
Σχετική εικόνα

Από την πλευρά του, ο στρατηγικός αναλυτής για τις αναδυόμενες αγορές στην ADM Investor Services, Marc Ostwald, λέει ότι η αντίδραση της αγοράς της Πέμπτης είναι το αποτέλεσμα αυτού που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αποκρουστική» την ανακοίνωση της BoJ.

«Το έγκλημα πολιτικής που έχει διαπράξει η BoJ είναι ότι είχε δεσμευτεί σε ατελείωτες ανεπίσημες ενημερώσεις μέσων ενημέρωσης κατά τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τη λήψη πιθανών μέτρων.

Αν δεν είχε συμβεί αυτό δε νομίζω ότι οι αγορές θα περίμεναν τίποτα στη σημερινή συνάντηση», δήλωσε ο Ostwald.

«Οι Ιάπωνες έχουν επιλέξει και πάλι μια πορεία οικονομικής αυτοκτονίας», δήλωσε ο Zervos στο CNBC.

Η κατάσταση της οικονομίας της Ιαπωνίας έχει επιδεινωθεί, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τη συσσώρευση του χρέους.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017