Η ώρα των εκλογών στη ΝΔ – Πότε θα γνωρίζουμε τον νικητή | Mikrometoxos.gr

Η ώρα των εκλογών στη ΝΔ – Πότε θα γνωρίζουμε τον νικητή

20.12.2015 09:50
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να ψηφίσουν για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων: των Β. Μεϊμαράκη, Κ. Μητσοτάκη, Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7:15 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7:00 το βράδυ και λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ, θα ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων αποτελεσμάτων στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Η ΚΕΦΕ υπολογίζει πως γύρω στις 10:30 θα γνωρίζουμε τον νικητή των εκλογών και αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος που είναι και το πιο πιθανό σενάριο. 
«Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ενημερώνει ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί τεχνικά προβλήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΦΕ και καλεί όλους τους Νεοδημοκράτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
«Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της Παράταξης μας. Με την ψήφο μας διασφαλίζουμε την ενότητα και στηρίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής και σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας», δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ψηφίζοντας νωρίτερα το πρωί στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.
O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψηφίζει στο εκλογικό κέντρο που στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο του Δήμου της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Β. Όλγας και 25ης Μαρτίου.
Ο υποψήφιος πρόεδρος Απόστολος Τζιτζικώστας φηφίζει στις 9.30, στο εκλογικό κέντρο που έχει στηθεί στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” της ΔΕΘ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην πόλη.
Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους τέσσερις διεκδικητές συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η μάχη θα κριθεί στον β’ γύρο, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους.
Εάν απαιτηθεί β’ γύρος, τότε δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α’ γύρο, δηλαδή δεν μπορούν να ψηφίσουν σε τυχόν επαναληπτική εκλογή όσοι δεν ψηφίσουν στις 20 Δεκεμβρίου.
Έκκληση για μαζική προσέλευση στις κάλπες έχουν απευθύνει και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος.
Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι αν είναι πρώτος τότε θα κατέβει στην επαναληπτική ψηφοφορία, αλλά αν βγει δεύτερος τότε θα αποσυρθεί. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, στην περίπτωση που αυτοί είναι δεύτεροι, θα καθορίσουν τη στάση τους ανάλογα με το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι
Όσοι προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες θα πρέπει να γνωρίζουν:
– Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.
– Πριν κάποιος ψηφίσει, συμπληρώνει αίτηση επαναβεβαίωσης/εγγραφής μέλους υπογράφοντας σχετική δήλωση με τα στοιχεία του, στην οποία επισημαίνεται ότι αποδέχεται τις ιδεολογικές και προγραμματικές αρχές, τις πολιτικές θέσεις του κόμματος και αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί το Καταστατικό, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις του. Τα δεδομένα που θα συλλέγουν θα παραμείνουν, επί 48ωρο, στους server της Vodafone και, εν συνεχεία, βάσει νομοθεσίας, θα καταστραφούν-διαγραφούν. Νωρίτερα, όμως, θα τα έχει ζητήσει η Ν.Δ., καθώς από αυτά τα αρχεία θα δημιουργηθούν-επικαιροποιηθούν τα μητρώα μελών του κόμματος.
– Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.
– Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας www.nd.gr, ή να ενημερωθούν από τις κατά τόπους Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ)
– Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι η επίδειξη επισήμου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Δίπλωμα οδήγησης, Διαβατήριο)
– Το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.
– Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, όσοι προσέλθουν ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν και την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.
– Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στον πρώτο γύρο.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017