Η ώρα του “Βασίλη” – Η λίστα είναι μεγάλη και μακριά… | Mikrometoxos.gr

Η ώρα του “Βασίλη” – Η λίστα είναι μεγάλη και μακριά…

21.09.2015 00:38
Σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπήρξαν ελάχιστες και γενικόλογες αναφορές στο το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Προφανώς επειδή τα κόμματα δεν είχαν επιλογή διαφορετικών κεντρικών πολιτικών. Επομένως δεν είχαν την δυνατότητα να προβούν στο συνηθισμένο τους “σπορ” των προεκλογικών υποσχέσεων και άρα δεν υπήρχε “εκλογικό θέλγητρο”.
Υπήρξαν βέβαια τα γνωστά για “παράλληλα προγράμματα” και τα διάφορα “ισοδύναμα”. Όμως αυτά ειπώθηκαν σε χαμηλούς τόνους και αποτελούσαν απλά προπέτασμα καπνού. Ώστε “να  τηρηθεί η παράδοση”. Τίποτα περισσότερο.
Όμως δεν έχει υπάρξει μια περιγραφή του λογαριασμού (στα Αγγλικά bill, λέξη που χρησιμοποιείται επίσης -με κεφάλαιο αρχικό γράμμα- για το κύριο όνομα Βασίλης). Καλό θα ήταν λοιπόν, να γίνει μια (έστω περιληπτική) απαρίθμηση των βασικών προαπαιτουμένων μέτρων και στόχων που πρέπει να εφαρμοστούν ή/και επιτευχθούν τους επόμενους (λίγους) μήνες. Ούτως ώστε να γνωρίζουν όλοι τι περιμένει να πάρει από τον “Βασίλη” το ελληνικό Δημόσιο.
Πρώτη και καλύτερη η βελτίωση της εισπραξιμότητας των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου. Το έλλειμμα €4,1 δισ. από τους στόχους του προϋπολογισμού, πρέπει να καλυφθεί. Εάν αυτό δεν συμβεί, το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου θα υπάρχει αδυναμία πληρωμής συντάξεων και μισθών. Ακόμη και εάν έχουν ψηφισθεί και εφαρμοστεί όλα τα προαπαιτούμενα του Μνημονίου και έχουν έρθει όλες οι υποδόσεις (συνολικά €3 δισ.).
Άρα θα πρέπει να υπάρξει σημαντικότατη εντατικοποίηση έργου από την Γενική Γραμματεία Εσόδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους φορολογουμένους. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος έχουν ήδη δρομολογηθεί και απλά θα υπάρξει “κυνήγι” ώστε να αυξηθεί το συνολικό ποσό εισπράξεων.
Εκεί που ο φορολογούμενος θα νοιώσει την πρώτη “σφαλιάρα”, είναι τα σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Ο οποίος μπορεί να είναι ο ίδιος συνολικά με πέρυσι, αλλά αυτή την φορά θα πληρωθεί σε πέντε αντί σε έξι δόσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μία θα είναι αυξημένη περί το 17% και θα επηρεάσει τους μηνιαίους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αντίστοιχα. Εννοείται πως η καλή πορεία των εσόδων προϋποθέτει την υψηλή εισπραξιμότητα και στα τέλη κυκλοφορίας και τον Φ.Π.Α., από εδώ και στο εξής.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2015 (ο κανονικός έχει γίνει ένα απλό χαρτί με αριθμούς χωρίς σημασία) που, κατά πάσα πιθανότητα, θα “πακεταριστεί” με αυτόν του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (ω ναι, θα έχουμε νέο και από αυτό, τι νομίζατε;) 2016-2019.
Αυτά είναι και τα δημοσιονομικά μέτρα και milestones που αφορούν το τρέχον έτος. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι το μοναδικό άλλο μέτρο που πρέπει να συμβεί εφέτος ώστε να μην υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις. Σε αυτή έχουμε αναφερθεί και παλιότερα και τα νεότερα θα τα δούμε στα μέσα Οκτωβρίου, που θα υπάρχουν τα αποτελέσματα των stress tests.
Πέρα από αυτά όμως, υπάρχει ένας ορυμαγδός μέτρων που πρέπει να συμφωνηθούν με την Quadriga και να ψηφισθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, ώστε το 2016 να είναι “ομαλό” στην δημοσιονομική και οικονομική του εξέλιξη. Και βέβαια υπάρχει μια πλειάδα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ψηφισθούν άμεσα επίσης, ώστε ο αντίκτυπος στην οικονομία να επέλθει το ταχύτερο.
Δεύτερο σε σειρά μέτρο που θα “πονέσει” μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι η εξίσωση της φορολογίας των αγροτών. Προαπαιτούμενο από τον Αύγουστο και την αρχική συμφωνία που, έξυπνα, ο Αλέξης Τσίπρας κατόρθωσε να “μεταθέσει” για μετά τις εκλογές. Αλλά πλέον δεν μπορεί να αποφύγει την ψήφισή του. Ειλικρινά ελπίζω να μην υπάρχουν πολλοί αγρότες που πίστεψαν τα περί ισοδυνάμων που ειπώθηκαν στην προεκλογική περίοδο. Διότι το συγκεκριμένο βρίσκεται γραμμένο στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου και είναι (πρακτικά) αδύνατον να αλλάξει ή να αντικατασταθεί.
Το τρίτο πιο επώδυνο αφορά τους συνταξιούχους και την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα πρέπει να εφαρμοστεί πάραυτα. Διότι αλλιώς το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει και θα διαλυθεί. Διότι ούτε τα χρήματα διαθέτει για να πληρώνει τις σημερινές συντάξεις, ούτε το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει τους πόρους ώστε να καλύπτει τα ελλείμματα.
Η λίστα είναι μεγάλη και μακριά:
Ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.
Πλήρης αλλαγή του πλαισίου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (υπάρχουσες και νέες) σταδιακά έως το 2019. Πρέπει όμως να αρχίσει άμεσα. Παρόμοια μέτρα και αλλαγές θα πρέπει να νομοθετηθούν για την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και την θεσμοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος.
Ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (Ανοικτά καταστήματα, διάρκεια γάλακτος, ελεύθερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κλπ.)
Πλαίσιο πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και τα “κόκκινα” δάνεια.
Επαναφορά του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.
Σχέδιο για μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων με καταληκτικές ημερομηνίες διαγωνισμών κλπ.
Κατάργηση/νέα αλλαγή της ρύθμισης για τις 100 δόσεις (ναι, πάλι!)
Υπάρχουν αρκετά ακόμη που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Φεβρουάριο του ερχόμενου έτους. Τα πιο σημαντικά είναι όμως, τα παραπάνω. Όπως καταλαβαίνετε ο “Βασίλης” θα είναι βαρύς, ασήκωτος και καθόλου άγιος. Τρόπος δε να τον αδυνατίσουμε δεν υπάρχει. Με τις υγείες μας λοιπόν και να τον χαιρόμαστε…

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Twitter: @Marketelf

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017