Η χώρα ΔΕΝ έχει άλλη διέξοδο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η χώρα ΔΕΝ έχει άλλη διέξοδο

01.02.2016 01:14

Το κουαρτέτο πλέον βρίσκεται στην Αθήνα με τους πάντες να περιμένουν τις δικές τους προτάσεις για το ασφαλιστικό, αφού και όπως όλα δείχνουν το σχέδιο της κυβέρνησης έτσι όπως είναι δομημένο δύσκολα θα γίνει αποδεκτό.

Ξέρουμε, πως για να έχουμε ένα ασφαλιστικό βιώσιμο χρειάζεται να πέσουμε από το 17% στο 13% του ΑΕΠ εκτός και αν βρεθεί λύση να μειωθεί το κράτος σε άλλα κόστη.
Η κυβέρνηση ξέρει πως δεν έχει ιδιαίτερες δυνάμεις πλέον, ούτε έσοδα που θα μπορέσουν να συντηρήσουν το ταμείο του κράτους για πολύ χωρίς δανεισμό από τους θεσμούς.
Θα πρέπει λοιπόν να πάρει αποφάσεις αν μπορεί, ειδάλλως θα ψάξει τρόπους ή να αποδράσει ή να πάρει μαζί της και άλλες πολιτικές δυνάμεις για να προχωρήσει.
Αυτό ήταν ουσιαστικά και το σχόλιο στην έκθεση και αναβάθμιση του S&P την προηγούμενη εβδομάδα. Ό,τι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με όποια κυβέρνηση,την στιγμή που η χώρα δεν έχει άλλη διέξοδο.
Αυτό είναι και το μόνο θετικό δεδομένο που έχουμε, με τον χρόνο φυσικά να λειτουργεί εναντίον της οικονομίας αλλά και την κυβέρνησης όσο κωλυσιεργεί.
Η αξιολόγηση είναι λοιπόν το κλειδί, κάτι που το ξέρουμε όλοι για την ομαλή συνέχεια της οικονομίας και της χώρας που πλέον έχει τελματωθεί σε μία κατάσταση που πλέον δεν πάει άλλο.
Φυσικά, η ύφεση λόγω κυρίως των CrCtl αλλά και της πολιτικής ανασφάλειας έχουν ανοίξει ένα σημαντικό κενό στα έσοδα και όποια προσπάθεια κλεισίματος μέσω φόρων κάνει μόνο κακό στην οικονομία.
 DIEXODO
Το επόμενο διάστημα θα είναι το ιδιαίτερα έντονο, αλλά και απαραίτητο για να μπορέσουμε πλέον να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να λύσουμε προβλήματα που μας ταλαιπωρούν πολλά χρόνια και που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τα λύσει.
Η αγορά μας απλά έχει κατεβάσει ταχύτητες, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, περιμένοντας τις εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση.
Από την μία έχουμε ένα σημαντικό νέο μπροστά μας που θα αλλάξει άρδην την κατάσταση της οικονομίας και από την άλλη έχουμε τον φόβο για τις αντιδράσεις ή ακόμα και πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να έχουμε το επόμενο διάστημα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα ΔΕΝ έχει άλλη διέξοδο, οπότε το θέμα μας είναι μόνο ο χρόνος. Σίγουρα η ψυχολογία είναι στο ναδίρ, όμως η αγορά τις περισσότερες φορές κινείται “κόντρα”…

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017