Η τελευταία ευκαιρία: Ποιοι θα είναι οι καταλύτες και τα κομβικά σημεία της χρονιάς | Mikrometoxos.gr

Η τελευταία ευκαιρία: Ποιοι θα είναι οι καταλύτες και τα κομβικά σημεία της χρονιάς

09.01.2016 01:54
  • του Μάνου Χατζηδάκη
ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

Η τελευταία ευκαιρία: Ποιοι θα είναι οι καταλύτες και τα κομβικά σημεία της χρονιάς

Μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού κλάδου η ελληνική αγορά αναζητά εφέτος το πάτημα που θα την βγάλει από  το τέλμα της εσωστρέφειας και της μιζέριας. Ως τώρα οι ελληνικές επιχειρήσεις πάλεψαν με τις πλέον αντίξοες συνθήκες εσωτερικής ζήτησης, χρηματοοικονομικού κόστους και ρευστότητας και αν μη τι άλλο κατάφεραν σε ένα μικρό αλλά υπολογίσιμο πυρήνα 50 εταιριών όχι μόνο να κρατηθούν σε λειτουργία αλλά να αποτελέσουν υπολογίσιμες επενδυτικές προτάσεις με βάση την λειτουργική τους κερδοφορία. 

Η χρονιά δεν θα είναι περίπατος, ξεκινάει με προίκα τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν από το καλοκαίρι και τις λεπτές πολιτικές ισορροπίες που συντηρούν το κλίμα αβεβαιότητας. Το κλίμα είναι ψυχολογία και οικονομία χωρίς ψυχολογία δεν μπορεί να προκαλέσει το θετικό σοκ που χρειάζεται αυτή την στιγμή η εσωτερική αγορά.

Το καλό σενάριο θέλει τα βασικά θέματα να ρυθμίζονται στους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς. Η ψήφιση του ασφαλιστικού χωρίς κυβερνητικές απώλειες ή με την σύμπραξη περισσότερων κομμάτων θα ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η συνέχεια θα είναι καταλυτική: α) αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ β) έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους γ) βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας λόγω των καλύτερων συνθηκών εξυπηρέτησης του χρέους. 

Σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω θα έχουν προβολή στον χρηματιστήριο και δη στον τραπεζικό κλάδο που αυτή την στιγμή αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό στόρι μακροοικονομικής βελτίωσης στην Ελλάδα. Ο νέος νόμος για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό ή άλλων παγίων ενισχύει το συντελεστή βαρύτητας των τραπεζών στην ροή νέων και την διαμόρφωση του κλίματος της Αγοράς. 

Οι ελληνικές τράπεζες ακόμα και αν διπλασιάσουν την αξία τους από τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαιοποιώντας τα καλά νέα από το μέτωπο της ρύθμισης του χρέους θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με έκπτωση 40% από την αξία των λογιστικών τους κεφαλαίων. Θα έχουν δώσει ωστόσο 250 μονάδες ανόδου στον Γενικό Δείκτη χωρίς την συνεισφορά άλλων δεικτοβαρών μετοχών.

H επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, του 10% του ΟΤΕ, του ΟΛΠ, του Αστέρα και της ΔΕΣΦΑ βάζουν ένα ακόμα συντελεστή προστιθέμενης αξίας στην αγορά αφού η πώληση τους θα αυξήσει την εστίαση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και ενδεχομένως να «αποκαλύψει» με πιο έμπρακτο τρόπο την αξία των επιχειρήσεων οι οποίες προεξοφλούνται με πολύ υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου αυτή την περίοδο. 

Σε όλα τα παραπάνω αν προστεθεί και η εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή η οποία αναμένεται να κινηθεί με βάση τις αναθεωρημένες συντηρητικές εκτιμήσεις της αγοράς στο +15% το μίγμα αποκτά ένα πολύ ενδιαφέρον δυνητικό περιθώριο κοντά στο 30% για το σύνολο της αγοράς. 

Επομένως οι 1.000 μονάδες μπορεί να μην φαίνονται αυτή την στιγμή στον ορίζοντα, είναι όμως μια δυνατότητα που εφάπτεται σε ένα σενάριο κανονικότητας χωρίς εκπλήξεις (πολιτική αστάθεια, γεωπολιτικές αναταραχές, τρομοκρατία, κλπ) και με αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας προς το μέσον της χρήσης.

Ενας άλλος παράγοντας που συναινεί στην κανονικότητα το 2016 είναι οι σχετικά μικρές δόσεις δανείων που έχει η Ελλάδα μέσα στο 2016.

Μόλις 1,4 δις ευρώ προς την ΕΚΤ (20 Ιουλίου) και περίπου 2,5 δις ευρώ αθροιστικά προς το ΔΝΤ σε διαφορετικές στιγμές μέσα στην χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι μια ομαλή ροή εσόδων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού μπορεί να μεταθέσει για πολύ αργότερα επίπονες διαπραγματεύσεις με το Κουαρτέτο των δανειστών που όσο να ‘ναι είθισται να έχουν αρνητική επίδραση στην ψυχολογία μέχρι να ολοκληρωθούν.

Σε αντίθετη περίπτωση που τα δεδομένα παραμείνουν στάσιμα η εικόνα της Αγοράς έχει προεξοφλημένο το μεγαλύτερο μέρος του δυσμενούς σεναρίου. Ο Γενικός Δείκτης κλείνει πολύ κοντά στο χαμηλό έτους λόγω του σκεπτικισμού που υπάρχει στο εξωτερικό κυρίως ως προς τις δυνατότητες υλοποίησης ενός απαιτητικού προγράμματος σε δράσεις και αποτελεσματικότητα. 

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ο κυριότερος αντίπαλος της Ελληνικής αγοράς είναι το… τίποτα με την έννοια της μη υλοποίησης των βασικών παραμέτρων του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Η εμπιστοσύνη ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί και αυτό αντανακλάται στον αργό ρυθμό επιστροφής των καταθέσεων και του υψηλού τιμήματος μακροπρόθεσμου δανεισμού που τιμολογούν οι αγορές στην Ελληνική Δημοκρατία.

Όπως και να έχει η καλή ημέρα θα φανεί από το πρωί δηλαδή από το πρώτο μήνα της χρονιάς. Αν οι καθυστερήσεις και ότι άλλο έχει σταθεί εμπόδιο στην ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος ξεπεραστούν τότε η χρονιά θα εκπλήξει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Η διαδρομή είναι γνωστή. Μένει να δούμε αν θα ακολουθηθεί με συνέπεια.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017