Η συμφωνία αλλάzει το κλίμα, δίνει ανάσες στην κυβέρνηση- Η επικοινωνιακή διαχείριση, τα μηνύματα προς την κοινή γνώμη και η βοήθεια από τις αγορές | Mikrometoxos.gr

Η συμφωνία αλλάzει το κλίμα, δίνει ανάσες στην κυβέρνηση- Η επικοινωνιακή διαχείριση, τα μηνύματα προς την κοινή γνώμη και η βοήθεια από τις αγορές

10.05.2016 20:33
Στην επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας στο Eurogroup εστιάζει τώρα η κυβέρνηση, προσπαθώντας να  βελτιώσει το οικονομικοπολιτικό κλίμα και να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η ψήφιση του ασφαλιστικού και των άλλων  αντιδημοτικών μέτρων.
Στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου είναι να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε τους στόχους της και να αποδυναμώσει την κριτική της αντιπολίτευσης περί μεγάλων υποχωρήσεων. 

Σύμμαχος της κυβέρνησης σ’ αυτή την προσπάθεια θα είναι οι αγορές, που ανέμεναν μία εξέλιξη η οποία θα άρει την αβεβαιότητα, θα περιορίσει το country risk και θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικότερο επενδυτικό προορισμό.

Το χρηματιστήριο που επέμενε τις τελευταίες να προεξοφλεί θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης παρά τις αρνητικές  ενδείξεις, αναμένεται ότι θα «γιορτάσει»  την – μάλλον ημιτελή – συμφωνία με μεγάλη άνοδο, η οποία θα αποτελέσει «κράχτη» για εισροή φρέσκου χρήματος και θα αναθερμάνει τις προσδοκίες.

Ιδιαίτερα θετική επίδραση στη διαμόρφωση οικονομικού-επιχειρηματικού κλίματος θα έχουν και οι διαρρέουσες από κυβερνητικές πηγές πληροφορίες ότι οι εκταμιεύσεις δόσεων θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα αναμενόμενα 5,7 δισ. και ότι σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων θα διοχετευθεί στην αγορά, με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς προμηθευτές, κατασκευαστέςς δημοσίων έργων, δικαιούχους επιδοτήσεων και επιστροφής φόρων κλπ.

Τα μηνύματα

Η προσπάθεια ξεκίνησε με διαρροές και non papers  ότι «έχουμε πλέον συμφωνία χωρίς προληπτικά μέτρα», ότι η αξιολόγηση ουσιαστικά ολοκληρώθηκε και ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τους Ευρωπαίους.

Ακολούθησε η επίσκεψη του  πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία απέσπασε μεγάλη τηλεθέαση και διευκόλυνε την προώθηση του κυβερνητικού μηνύματος.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε κύκλο τηλεφωνικών συνομιλιών με τους πολιτικούς αρχηγούς του συνταγματικού τόξου, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup και για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Σήμερα, στο υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει εκτάκτως, ο πρωθυπουργός και  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πούν ότι «το θρίλερ τέλειωσε, έχουμε συμφωνία χωρίς τις εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ» και  ότι η χώρα γυρίζει σελίδα επιστρέφοντας στην κανονικότητα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017