Η πόλη φάντασμα Φουκοσίμα 5 χρόνια μετά το ατύχημα

Όταν πριν από 5 χρόνια στις 11 Μαρτίου ο σεισμός των 9 Ρίχτερ ταρακουνούσε ολόκληρη την Ιαπωνία, εκείνη την στιγμή γραφόταν το πρελούδιο της καταστροφής της Φουκουσίμα. Ο δυνατός σεισμός δημιούργησε τσουνάμι που χτύπησε με σφοδρότητα τους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου και οδήγησε στην μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή του 21ου αιώνα.

Το πλήγμα ήταν τεράστιο καθώς το πυρηνικό ατύχημα οδήγησε στην ερήμωση της πόλης, με τις συνέπειες του ατυχήματος να παραμένουν για δεκαετίες και την Φουκουσίμα πλέον να είναι μια πόλη- φάντασμα καθώς 250.000 κάτοικοι παραμένουν μέχρι και σήμερα μακριά από τα σπίτια τους, ενώ εκτεταμένες αγροτικές περιοχές παραμένουν ακόμα αποκλεισμένες. Αυτό γιατί οι επιστήμονες που μελέτησαν την καταστροφή έφτασαν στο συμπέρασμα πως ελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, στο έδαφος και στη θάλασσα διπλάσια ραδιενέργεια σε σχέση με αυτή από το Τσερνόμπιλ.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως το 22% της ραδιενέργειας απορροφήθηκε από το έδαφος και ακόμα και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων το έδαφος είναι τοξικό.

Τα ρολόγια στις τάξεις των σχολείων έχουν σταματήσει στις 3:38, ακριβώς τη στιγμή που το ραδιενεργό κύμα διαπέρασε την ατμόσφαιρά και σκέπασε την πόλη. Τα σουπερμάρκετ διαθέτουν ακόμη τρόφιμα, και τα σπίτια έπιπλα, καθώς όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πήραν μόνο τα απαραίτητα.

Τα 48 πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας παραμένουν κλειστά, αν και γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση να ανοίξουν κάποια. Μόλις όμως το 1/3 περνάει τα τεστ ασφαλείας.

Η πόλη-φάντασμα Φουκουσίμα:

fukushima10fukushima9fukushima8fukushima 7fukushima6fukushima5fukushima4fukushima3fukushima2fukushima