Η πορεία των ομολόγων δείχνει ότι το ΧΑ θα βρεθεί στις 950 μονάδες μετά τις ΑΜΚ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η πορεία των ομολόγων δείχνει ότι το ΧΑ θα βρεθεί στις 950 μονάδες μετά τις ΑΜΚ

22.10.2015 12:08
Η διαχρονική συσχέτιση της ελληνικής αγοράς ομολόγων με το ελληνικό χρηματιστήριο σχεδόν πάντα επιβεβαιώνεται. Η αγορά ομολόγων μαζί με τα παράγωγα της τα CDS αντικατοπτρίζουν το ρίσκο χώρας και τιμολογούν με όρους επιτοκίων το κόστος δανεισμού της Ελλάδος.
www.bankingnews.gr
Αν και η Ελλάδα δανείζεται από μηχανισμούς και όχι από τις αγορές, ωστόσο η υποχώρηση του 10ετούς ομολόγου στο 7,6% στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2014 ή Φεβρουαρίου του 2014 μας δείχνει ότι η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα αποδόσεων και τιμών. Η ομαλότητα αυτή αποδίδεται όχι τόσο στην άμεση ικανότητα της χώρας να δανειστεί από τις αγορές αλλά στο γεγονός ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και το Grexit φεύγει από το προσκήνιο.
Όμως λαμβάνοντας υπόψη την συσχέτιση της καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με το ελληνικό χρηματιστήριο και αποτιμώντας το γεγονός ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς, μπορεί να λεχθεί ότι το νέο fair value του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι οι 950 μονάδες ή 35% υψηλότερα.
Αυτό το 35% υψηλότερα θα αποτυπωθεί στο χρηματιστήριο μετά την ολοκλήρωση των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. Θα σκεφθούν πολλοί ότι το χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός άρα αφού οι ΑΜΚ θα πετύχουν γιατί να μην προεξοφληθούν τα καλά νέα;
Θεωρητικά αυτό είναι σωστό.
Πρακτικά όμως η παρελθούσα εμπειρία μας διδάσκει ότι οι βίαιες ανοδικές κινήσεις προ αυξήσεων κεφαλαίου ενέχουν υψηλό κερδοσκοπικό ρίσκο.
Όταν οι τιμές των ΑΜΚ θα είναι χαμηλότερες, όταν θα υπάρξουν γενναία reverse split και όταν η κερδοσκοπία – έστω και χωρίς short selling – εκδηλώνεται οι μεγάλες αναλαμπές χρήζουν προσοχής. Όμως προσοχή.
Οι μετοχές των τραπεζών θα αποκτήσουν μεγάλη χρηματιστηριακή αξία μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Η λογική λέει ότι μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των stress tests στις 30 Οκτωβρίου αργά το βράδυ και εφόσον επιβεβαιωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες θα υπάρξει μια ισχυρή αντίδραση. Εν συνεχεία με τα reverse split και με τον καθορισμό των τιμών των αυξήσεων θα υπάρξει μια διόρθωση και με την ολοκλήρωση των αυξήσεων ή κατά το ακριβέστερο με την ολοκλήρωση επιτυχώς της πρώτης αύξησης (μάλλον της Πειραιώς) είναι περίπου βέβαιο ότι θα σημειωθεί ένα αξιόλογο ράλι στο χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες και τον FTSE 25.

Το νέο faur value της χρηματιστηριακής αγοράς όπως μας το καθορίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρίσκεται μεταξύ 900 και 950 μονάδων ή 35% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.H πορεία του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017