Η Ολλανδία προτείνει την επαναπροώθηση των προσφύγων της Ελλάδας στην Τουρκία - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η Ολλανδία προτείνει την επαναπροώθηση των προσφύγων της Ελλάδας στην Τουρκία

28.01.2016 16:06

Οι πρόσφυγες που θα φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία προτείνει η Ολλανδία, αναφέρει το «BBC».

Σύμφωνα με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος, Diederik Samsom, ως αντάλλαγμα η Ευρώπη θα δέχεται 250.000 πρόσφυγες το χρόνο από την Τουρκία.

Περισσότεροι από 850.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος. Το σχέδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι την άνοιξη πριν αυξηθούν οι εισροές προσφύγων εκ νέου, δήλωσε ο κ. Samsom.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της κατηγόρησε την Ελλάδα πως παραλείπει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η Κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, έχει απαντήσει πως η Κομισιόν κατηγορεί άδικα την χώρα.

Η Ολλανδική πρόταση έρχεται μετά από την ανακοίνωση της Σουηδίας πως θα απελάσει 80.000 πρόσφυγες.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, δήλωσε την περασμένη βδομάδα πως η ΕΕ είχε περίπου οκτώ εβδομάδες να βρει μια λύση στο προσφυγικό. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί ένα πλάνο Β, τόνισε.

Ο κ. Samsom δήλωσε πως η Τουρκία είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί με την επανπροώθηση των προσφύγων αν η ΕΕ συμφωνήσει να δέχεται περίπου 250.000 μετανάστες τον χρόνο ενώ πρόσθεσε πως η εισροή μεταναστών μέσω του Αιγαίου, το οποίο έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο, πρέπει να τερματιστεί.

Το προσφυγικό έχει διχάσει την Ευρώπη καθώς πολλές χώρες αρνούνται να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες. Ωστόσο, σημείωσε ο κ. Samsom, το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει και με δέκα χώρες.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017