Η νέα ανακεφαλαιοποίηση ευνοεί ξεκάθαρα τον ιδιώτη μέτοχο.... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση ευνοεί ξεκάθαρα τον ιδιώτη μέτοχο….

02.11.2015 08:36
  • Η νέα ανακεφαλαιοποίηση ευνοεί ξεκάθαρα τον ιδιώτη μέτοχο….
Οι ιδιώτες μέτοχοι και οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν μια μεγάλη ευκαιρία μετά τις τεράστιες ζημίες που έχουν υποστεί τους τελευταίους μήνες. Με την ανακεφαλαιοποίηση που ξεκινάει λόγω των stress tests που κατέδειξαν κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισεκ. οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με βιβλία προσφορών.
Το ΤΧΣ έχει αποσαφηνιστεί θα συμμετάσχει στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο δυσμενές σενάριο με 75% cocos μετατρέψιμα ομόλογα και 25% μετοχές ενώ για τις προνομιούχες θα εμπλακούν στην διαδικασία μόνο κατά περίπτωση. Π.χ. στην Eurobank δεν θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές.
Οι τράπεζες σηκώνουν τον πήχη των αυξήσεων κεφαλαίου με στόχο να αντλήσουν μέσω νέων κεφαλαίων και ομολογιακών 6-7 δισεκ. ευρώ.
Με την διαδικασία αυτή το ποσοστό των ιδιωτών θα αυξηθεί και αντίστοιχα το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειωθεί κατακόρυφα. Με βάση τους ευνοϊκούς όρους ανακεφαλαιοποίησης τόσο στα stress tests με το χαμηλό μόλις 4,4 δισεκ. βασικό σενάριο όσο και με τις παραμέτρους συμμετοχής του ΤΧΣ με 75% cocos μετατρέψιμα ομόλογα και 25% μετοχές είναι προφανές ότι ξεκάθαρα ευνοούνται οι ιδιώτες μέτοχοι. Το ΤΧΣ κατέχει 56,3% των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.
Μετά την ανακεφαλαιοποίηση το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει στο 26% με 27% και αντίστοιχα των ιδιωτών θα εκτοξευθεί στο 74% με 73%. Είναι ενδεικτικό ότι στην Eurobank το ποσοστό του δημοσίου μέσω του ΤΧΣ θα υποχωρήσει στο 7%, στην Alpha bank 25%, στην Πειραιώς 28% και στην Εθνική 45%.
Με την στρατηγική μάλιστα που έχει υιοθετηθεί για τις προνομιούχες μετοχές, στην Eurobank δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, ούτε πιθανότατα και στην Εθνική τράπεζα.
Ως εκ τούτου πρόκειται για μια ανακεφαλαιοποίηση που ευνοεί στρατηγικά τον ιδιώτη μέτοχο.

Ποσοστά του ΤΧΣ πριν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Σενάριο όπου προκρίνεται ο ιδιώτης μέτοχος

Τράπεζες Συμμετοχή ΤΧΣ (Πριν τις ΑΜΚ) Συμμετοχή ΤΧΣ μετά τις ΑΜΚ
Εθνική 57,2% 45%

(Με προνομιούχες σε κοινές 60%)

Πειραιώς 66,9% 28%
Eurobank 35,4% 7%

(Με προνομιούχες σε κοινές 32%)

Alpha bank 66,2% 25%
Σύνολο 56,3% 26% -27%
Εκτιμήσεις  με βάση ένα ρεαλιστικό σενάριο συμμετοχής των ιδιωτών και του ΤΧΣ στις ΑΜΚ

www.bankingnews.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017