Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες φορές…

H αγορά την εβδομάδα που πέρασε κατάφερε να κλείσει με μικρά κέρδη στον ΓΔ και με τεράστιες απώλειες στον τραπεζικό κλάδο. Ουσιαστικά ο κλάδος χάθηκε από τα χέρια του Ελληνικού κράτους μιας και το dilution ήταν ολικό με τους ξένους να καλύπτουν τις ΑΜΚ σε αποτιμήσεις πολύ μικρές.

Οι μικρομέτοχοι έπαθαν ολική καταστροφή χωρίς μάλιστα να τους επιτραπεί η συμμετοχή στην ΑΜΚ με εξαίρεση την Εθνική την εβδομάδα που ξεκινάει.

Μπορεί οι πολιτικές διαπραγματεύσεις του προηγούμενου διαστήματος να τελείωσαν με συμφωνία παρόλα αυτά στοίχησαν περίπου 30 δις στους φορολογούμενους με πιο σημαντικό γεγονός ότι μαζί τους χάθηκε ουσιαστικά ο έλεγχος του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και πιθανόν και αρκετές επιχειρήσεις που θα πουληθούν τον επόμενο διάστημα σε ξένους.

zaxarakis-150

Η εβδομάδα που έρχεται ουσιαστικά έχουμε συμφωνία με τους θεσμούς για την εκταμίευση τόσο των 10 δις για τις τράπεζες όσο και των 2 δις της δόσης που θα δώσει σημαντική ανάσα στην ιδιωτική οικονομία που πρέπει να επιστρέψει. Αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες ουσιαστικά ξεκινάνε από μία άλλη βάση με τις αποτιμήσεις να είναι σημαντική ευκαιρία αν αναλογιστεί κάποιος ότι κάηκαν 40 δις μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια.

Η ΑΜΚ της Εθνικής λογικά θα υπερκαλυφτεί σε μεγάλο βαθμό από τους Έλληνες επενδυτές όχι μόνο λόγω τιμής αλλά και λόγω ότι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις υπόλοιπες ΑΜΚ. Ο κλάδος θα μείνει εκτός για κάποιες μέρες και θα επιστρέψει αρχές Δεκέμβρη με τις νέες μετοχές και μετά από το reverse split. Δεν περιμένουμε κερδοφορία από λειτουργικά κέρδη καινούργιων δανείων αλλά από τις αναπροσαρμογές των ήδη υφισταμένων.

Τεχνικά παρακολουθούμε μία αγορά δύο ταχυτήτων μιας και ο τραπεζικός κλάδος έχει πλήρως αποκοπεί από την υπόλοιπη αγορά μιας και από αρχές του χρόνου χάνει 88% με τον f25 24% τον ΓΔ 19% και τον ftsem με απώλειες μόλις 1%. Οι 640 μονάδες είναι σημαντική μας εβδομαδιαία στήριξη και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί μιας και το πιο πιθανό είναι να κάνει κίνηση προς τις 600 μονάδες.

Οι 690-700 μονάδες είναι σημαντική μας αντίσταση στην παρούσα και μόνο κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι τα υψηλά της. ΕΧΑΕ και ΔΕΗ είναι δύο νέα αγοραστικά ημερήσια σήματα την εβδομάδα που πέρασε ενώ στους περισσότερους τίτλους έχουν κατέβει αισθητά τα stop μας.

Εν κατακλείδι παραμένουμε αισιόδοξοι για την αγορά μιας και πλέον το πιο βασικό μας πρόβλημα αυτό του τραπεζικού λύνεται δυστυχώς με το μεγαλύτερο κόστος στην ιστορία των μετόχων. Η κυβέρνηση κατάφερε να ξεκλειδώσει την δόση των 2 δις παρόλα αυτά μπροστά της έχει να λύσει την κορωνίδα των προβλημάτων της χώρας που είναι το ασφαλιστικό.

 

Θυμίζουμε στους μεσοπρόθεσμους, ότι η αγορά αλλάζει τάση αν καταφέρει να κλείσει έστω και σε εβδομάδα πάνω από τις 715 μονάδες και μέχρι τότε πρέπει να κρατάμε μετρητά. Να πούμε δε πως το spread έχει υποχωρήσει αισθητά κάτω από τις 700 μονάδες μιας και προεξοφλεί πως τα Ελληνικά ομόλογα θα συμμετάσχουν στο QE.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γεγονός από μόνο του, μιας και θα δώσει ρευστότητα στο σύστημα αλλά και θα φέρει πιο κοντά μία πιθανή “έξοδο” στις αγορές την Ελλάδα. Είναι νωρίς ακόμα για αυτό… Παρόλα αυτά οι τιμές βοηθάνε σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

* ,