Η μεγάλη ήττα της Χρυσής Αυγής στο Ευρωκοινοβούλιο

Πληρωμένη απάντηση ήρθε τόσο έμμεσα στην τραμπούκικη συμπεριφορά του Ηλία Κασιδιάρη στους ρεπόρτερ του BBC όσο και άμεσα μετά τα αήθη ρατσιστικά σχόλια του ευρωβουλευτή του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για πρώτη φορά στα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από την συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Ο Μάρτιν Σούλτς πήρε την κατάσταση στα χέρια του καθώς ο ευρωβουλευτής της φασιστικής οργάνωσης Ελευθέριος Συνοδινός επιτέθηκε με χυδαίους χαρακτηρισμούς στον τουρκικό πληθυσμό καθώς ανέφερε: «όπως έχουν γράψει Οθωμανοί επιστήμονες, οι Τούρκοι είναι βάρβαροι είναι βρώμικοι, είναι όπως τα σκυλιά που γαβγίζουν και όταν επανέλθει ο εχθρός υποχωρούν».

Εξηγώντας την απόφασή του, ο κ. Σουλτς είπε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 165 της ΕΕ, «πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα οποία είναι προσηλωμένη και υποκλίνεται η ΕΕ. Εδώ καταβάλλεται προσπάθεια να ξεπερκεραστούν κόκκινες γραμμές, ώστε να γίνει αποδεκτός ο ρατσισμός. Αλλά αυτό με μένα δεν θα περάσει» πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό, με βάση το άρθρο 165 του κανονισμού σε σε συνδιασμό με το άρθρο 11, αποκλείεται αμελλητί από τη συνεδρίαση και την αίθουσα ο κ. Συναδινός» εξήγησε ο πρόεδρος

Στις διαμαρτυρίες που εκφράσθηκαν από συναδέλφους του Ελ. Συναδινού ο κ. Σουλτς τόνισε ότι «όταν λαμβάνονται αμελλητί μέτρα δεν γίνεται συζήτηση» και κάλεσε τον ευρωβουλευτή να αποχωρήσει.

Χαρακτηριστικό γεγονός ήταν πως εκτός από την θλιβερή μειοψηφία των ακροδεξιών εθνικιστικών ομάδων, όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χειροκρότησε την απόφαση του κ. Σουλτς και την αποχώρηση του ευρωβουλευτή του ναζιστικού μορφώματος.