Η ΕΡΤ της ευκρίνειας, των αθλητικών και της σοβαρής ενημέρωσης

Τις προσπάθειες των εργαζομένων και της διοίκησης της ΕΡΤ, όσο και το αποτέλεσμά τους τον τελευταίο χρόνο, φαίνεται πως αναγνωρίζουν οι τηλεθεατές. Σε ένα μιντιακό περιβάλλον όπου η αξιοπιστία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών έχει βρεθεί στο ναδίρ, η ενημέρωση από την ΕΡΤ φαίνεται να κρατάει, ενώ και το ψυχαγωγικό της πρόγραμμα, παρότι ακόμη ατελές, έχει ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή.

Αυτά τουλάχιστον δείχνει έρευνα που παρήγγειλε η διοίκηση και πραγματοποίησε η εταιρεία Alco πανελλαδικά, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα σπίτια δείγματος 1.000 ατόμων άνω των 18 ετών, την περίοδο 6-8 Ιουνίου.

Η ΕΡΤ της ευκρίνειας, των αθλητικών και της σοβαρής ενημέρωσης

Η ΕΡΤ έχει συνδεθεί πρώτα απ’ όλα με την «καλή ποιότητα εικόνας», χαρακτηριστικό που προκύπτει κατά πάσα πιθανότητα από την περιφέρεια, όπου η Digea δεν κατορθώνει να μεταφέρει όπως πρέπει το σήμα των ιδιωτικών σταθμών. Η εκπομπή της ΕΡΤ HD θα μπορούσε να είναι επίσης μία ερμηνεία.

Όμως η ΕΡΤ έχει ταυτιστεί επίσης με τη «μετάδοση σημαντικών αθλητικών γεγονότων». Εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων κάθε τέσσερα χρόνια και του Euro που ήδη έχει ξεκινήσει, για πρώτη φορά η ΕΡΤ φέτος, απέκτησε τα δικαιώματα τεσσάρων ευρωπαϊκών διοργανώσεων ποδοσφαίρου (Champions League και Europa League) και μπάσκετ (Ευρωλίγκα και Eurocup), γεγονός που επιβεβαιώνει την εδραιωμένη αντίληψη.

Η εικόνα της ΕΡΤ είναι ταυτισμένη επίσης με τη «σοβαρή ενημέρωση» (48%) προφανώς σε αντιδιαστολή με την «ελαφρά» ενημέρωση ορισμένων ιδιωτικών σταθμών. Πιο συγκεκριμένα, οι γνώμες είναι μοιρασμένες στη μέση (40- 40) σε σχέση με την «αντικειμενικότητα» της ενημέρωσης από τη δημόσια τηλεόραση.

Ενώ για την ΕΡΤ υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αντίστοιχη ερώτηση για τους ιδιωτικούς σταθμούς είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα έδινε καλύτερο αποτέλεσμα. Όπως διαπιστώνουν επιτελικά στελέχη της ΕΡΤ «όταν εξυπηρετείς επτά κόμματα, το δελτίο ειδήσεων κινδυνεύει να γίνει πλαδαρό, αλλά και να χαθεί η πραγματική είδηση».

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

left.gr