Η επόμενη ημέρα μετά την εκταμίευση- Τι σχεδιάζουν ΕΚΤ και οίκοι αξιολόγησης | Mikrometoxos.gr

Η επόμενη ημέρα μετά την εκταμίευση- Τι σχεδιάζουν ΕΚΤ και οίκοι αξιολόγησης

08.06.2016 21:24

Εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του ΟΤΕ, το οποίο θα κλείσει το αργότερο έως τις 23 Ιουνίου ως προς τον τρόπο μεταβίβασης του 6% σε σύνολο 10% που κατέχουν Δημόσιο (6%) και ΙΚΑ (4%).

Η τελική έγκριση θα δοθεί από το Eurogroup στις 16 Ιουνίου και η εκταμίευση θα γίνει 22 ή 23 Ιουνίου που είναι το βασικό σενάριο ή το αργότερο 27-28 Ιουνίου, καθώς πρέπει να εγκριθεί η δόση από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν πάντως σήμερα ότι η δόση των 7,5 δισ. θα εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης στο Παρίσι, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει επισήμως την αποδέσμευση των 10,3 εκατ. ευρώ σε δόσεις.

Με την επικύρωση από το Eurogroup της 16ης Ιουνίου θα έχει κλείσει ο κύκλος μιας περιπετειώδους διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 22 Ιουνίου είναι πολύ πιθανό να δώσει η ΕΚΤ και το waiver στις ελληνικές τράπεζες εξέλιξη που θα βελτιώσει το προφίλ ρευστότητας των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ως waiver χαρακτηρίζεται η εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων από την πολιτική της ΕΚΤ να μην δέχεται ως ενέχυρα ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης (όπως τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου).

Η ένταξη, ωστόσο, των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ θα καθυστερήσει με πιθανότερο σενάριο τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017.

Μετά την 22α Ιουνίου ενδέχεται να υπάρξουν και κάποιες θετικές ανακοινώσεις από τους οίκους αξιολόγησης για την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις τους για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδος είναι:

  • Η Moody’s στις 24 Ιουνίου και 14 Οκτωβρίου του 2016
  • Η Standard and Poor’s 22 Ιουλίου του 2016
  • Η Fitch 2 Σεπτεμβρίου του 2016

Η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος έχει ως εξής:

  • Βαθμολογείται στην κλίμακα Β- από την Standard & Poor’s που είναι 6 βαθμίδες υψηλότερα από το default (χρεοκοπία).
  • Στην κλίμακα CCC από την Fitch που είναι 4 βαθμίδες υψηλότερα από το default.
  • Στην κλίμακα Caa3 από την Moody’s που είναι 3 βαθμίδες υψηλότερα από το default.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017