Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ετοιμάζονται να επεκτείνουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης τους | Mikrometoxos.gr

Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ετοιμάζονται να επεκτείνουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης τους

20.04.2016 13:23
Μπορεί οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να έχουν προχωρήσει σε μια πρωτοφανή συνδυασμένη κίνηση αύξησης της ρευστότητας, μέσω αλλεπάλληλων πακέτων ποσοτικής χαλάρωσης, όμως η πραγματικότητα της οικονομίας δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα των κινήσεών τους είναι μάλλον χαμηλή.
.
Οι μέχρι σήμερα «μη συμβατικές» πολιτικές κεντρικών τραπεζών (παρότι ασκούνται τόσα χρόνια ώστε να είναι συμβατικότατες…) αδυνατούν να αποδώσουν το ζητούμενο – αν και φαίνεται ότι χωρίς αυτές τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
Τι φταίει; Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ένα οξύ, χρόνιο πρόβλημα: την ανεπαρκή ονομαστική ζήτηση.
.
Η ανεπαρκής ζήτηση πιέζει τις τιμές, εντείνει τον αποπληθωρισμό, συμπιέζει τα κέρδη, εγκλωβίζει τη μεγέθυνση στη περιοχή του μηδενός. Έτσι, το πρόβλημα παραμένει – σύμφωνα με αρκετούς, μάλιστα, εξαιτίας αυτών των πολιτικών έχει γίνει πιο σύνθετο.
.
Σε συνολικό επίπεδο, η προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας έχει εξασθενήσει περαιτέρω το τελευταίο εξάμηνο λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος, την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές και την ισχυρή πιθανότητα μιας πιστωτικής αναδίπλωσης σε πολλές χώρες.
.
Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη πάσχει από απογοητευτικά χαμηλές επενδύσεις, υψηλή ανεργία και υποτονικούς εταιρικούς ισολογισμούς. Με λίγα λόγια, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας ετοιμάζονται να επεκτείνουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης τους σύντομα. Αυτός είναι ο λόγος που τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, αναφέρει η Phoenix Capital.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017