Η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων πολιτικής

ΕΚΤ: Δεν αποκλείονται νέες μειώσεις επιτοκίων

Μπ. Κερέ: Η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων πολιτικής

 

Τα αρνητικά επιτόκια δεν αποτελούν το κύριο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ακόμη υπάρχει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, δήλωσε στο «Politico» ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσει περαιτέρω μειώσεις.

Ο Κερέ επεσήμανε ότι η ΕΚΤ δεν θα οδηγήσει τα επιτόκια σε «παράλογα» αρνητικό έδαφος, τονίζοντας ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι το βασικό εργαλείο πολιτικής της τράπεζας, παρόλο που δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω μειώσεις. «Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι το βασικό μας εργαλείο, απλά στηρίζουν την ευρύτερη πολιτική μας», διευκρίνισε.

Παράλληλα, ο Κερέ απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν «χρήματα από το ελικόπτερο», ή την άμεση παροχή ρευστού στους καταναλωτές, καθώς ένα τέτοιο μέτρο κινδυνεύει να περάσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς κάποιου είδους επιμερισμού του κινδύνου με τις κυβερνήσεις, το οποίο θα μπορούσε να είναι πρακτικά και νομικά προβληματικό», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, που έδειξαν επιδείνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο. Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στο χαμηλό 13 μηνών των 103,0 μονάδων, έναντι των αναθεωρημένων 103,9 του Φεβρουαρίου.