Η ΔΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες στους... κακοπληρωτές - Στα 2,2 δισ. ευρώ τα χρέη των καταναλωτών - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η ΔΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες στους… κακοπληρωτές – Στα 2,2 δισ. ευρώ τα χρέη των καταναλωτών

04.11.2015 03:09
  • Η ΔΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες στους… κακοπληρωτές – Στα 2,2 δισ. ευρώ τα χρέη των καταναλωτών
Πρόγραμμα διακοπών ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ενεργοποιεί σε όλη την Ελλάδα η ΔΕΗ, στην προσπάθειά της να ανακόψει το κύμα ανεξόφλητων λογαριασμών που έχει φουσκώσει ξανά μετά την επιβολή capital controls.
Τα συνολικά χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ διαμορφώνονται πλέον σε επίπεδα που φτάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιώτακη, αυτή τη στιγμή το 30% των πελατών της ΔΕΗ έχει ανεξόφλητες οφειλές στην Επιχείρηση. Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος χθες, τουλάχιστον 2,1 εκατομμύρια καταναλωτές έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο αριθμός έχει μειωθεί σε σχέση με τα περίπου 2,5 εκατομμύρια πριν από λίγο καιρό, ανεξάρτητα αν το ύψος των οφειλών έχει ανέβει.
Όποιο κι αν είναι το πραγματικό τους μέγεθος, τα χρέη από ανεξόφλητους λογαριασμούς έχουν μπει στην «κόκκινη ζώνη» καθώς είναι πλέον τόσα πολλά και από πολλές διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών, που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εισπραχθούν ποτέ. Το πιο ανησυχητικό για τη ΔΕΗ είναι η διαπίστωση πως μετά το καλοκαίρι οι ανεξόφλητες οφειλές άρχισαν και πάλι να αυξάνονται, παρά το γενναιόδωρο πρόγραμμα διακανονισμών που εφαρμόζει η εταιρεία.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επιβεβαίωσε, παράλληλα πως βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια συγκέντρωσης οφειλών την μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων αποκοπών. «Γίνεται κατηγοριοποίηση. Έχουμε ξεκινήσει από τους μεγάλους οφειλέτες και προχωράμε προς τις μικρότερες οφειλές», σημείωσε ο ίδιος, φωτογραφίζοντας ως υποψήφιους για αποκοπές ρεύματος τους επιχειρηματικούς πελάτες της μεσαίας και της χαμηλής τάσης, τους Δήμους αλλά και τα νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις που δεν είναι συνεπείς στις πληρωμές τους και έχουν εντοπιστεί από το νέο πληροφοριακό σύστημα της ΔΕΗ.
Ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει αποκοπές και επανασυνδέσεις σε πολλές μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, από καταστήματα λιανικής και εμπορικά κέντρα, μέχρι συγκροτήματα γραφείων τον Ιππόδρομο, μεγάλους και μικρότερους δήμους, μέχρι μεγάλες βιομηχανίες και κατοικίες σε όλη την Ελλάδα από τις οποίες εξαιρούνται περίπου 600.000 νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.
Το μεγαλύτερο μέρος από τα συνολικά χρέη προς τη ΔΕΗ προέρχονται από τη χαμηλή τάση καθώς νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα οφείλουν πάνω από 1,6 δις. ευρώ. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες, οφείλουν περίπου 300 εκατ. ευρώ (μέση και υψηλή τάση), ενώ το ίδιο το Δημόσιο χρωστά πλέον πάνω από 250 εκατ. ευρώ καθώς εδώ και καιρό δεν πληρώνει σχεδόν καμία οφειλή του.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017