Η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν είναι απλά μια κίνηση εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν είναι απλά μια κίνηση εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα

16.06.2016 00:30

Τράπεζες/Waiver

Η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν είναι απλά μια κίνηση εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα αλλά έχει και σημαντικές θετικές επιδράσεις στην οργανική κερδοφορία.

Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αξιολόγησης που θα επέτρεπε την απευθείας αποδοχή τους από την ΕΚΤ, ωστόσο μετά την πρώτη αξιολόγηση του δεύτερου οικονομικού προγράμματος το Δεκέμβριο του 2012 η ΕΚΤ αποφάσισε ότι θα μπορούσε να κάνει μια εξαίρεση (waiver) και να αποδεχτεί ομόλογα χαμηλότερης επενδυτικής αξιολόγησης.

Αρκεί ένας από τους τρεις αξιολογητές να έχει διαβάθμιση μεγαλύτερη ίση με «Β-». Το οποίο στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων ισχύει από την S&P.

Η λογική πίσω από την απόφαση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι από την στιγμή που μια χώρα βρίσκεται σε δημοσιονομικό πρόγραμμα και έχει εγκεκριμένες δόσεις για την αποπληρωμή των δανείων της το ρίσκο πληρωμών είναι περιορισμένο.

Η δυνατότητα αυτή αναθεωρήθηκε αρνητικά στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 και έκτοτε τα ελληνικά ομόλογα αντλούν ρευστότητα σαν ενέχυρα μόνο από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) με κόστος 1,55%.

M.Xατζ.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017