Η αξιολόγηση παραμένει το κλειδί για την συνέχεια σε οικονομία και ΧΑΑ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η αξιολόγηση παραμένει το κλειδί για την συνέχεια σε οικονομία και ΧΑΑ

25.01.2016 00:02

Αντίδραση από τις 520 μονάδες στον ΓΔ, ο οποίος έχει μπροστά του σε πρώτη φάση τα παλαιά χαμηλά στην περιοχή των 565 μονάδων να αντιμετωπίσει και διασπώντας τα να αναιρέσει την πτωτική του τάση. Από αρχές του έτους έχει απώλειες 15% ενώ ο τραπεζικός χάνει ήδη 31% και ο f25 19%.

 

Μέσα στην εβδομάδα είχαμε δύο θετικά νέα, αφού και ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΛΠ τελείωσε, με την COSCO να είναι η μοναδική που κατέθεσε προσφορά στα 22 ευρώ ανά μετοχή για το 67% της εταιρίας ενώ μετά το κλείσιμο της Παρασκευής είχαμε ανακοίνωση έκπληξη από τον S&P που αναβάθμισε την Ελληνική οικονομία από το CCC+ σε Β- με την αιτιολογία ότι ήταν περισσότερο ανθεκτική από το ότι υπολογιζόταν μετά τα CC του καλοκαιριού.

 

Παρόλα αυτά, ο οίκος μιλάει για ακόμα μία χρονιά στασιμότητας της Ελληνικής οικονομίας πριν αρχίσει την δυναμική ανάκαμψη. Και τονίζει πως είναι σίγουρος πως η αξιολόγηση θα προχωρήσει, έστω με όποια καθυστέρηση ακόμα και αν υπάρξουν πολιτικές αναταραχές. Προβλέπει δε ότι φέτος θα έχουμε 0,4% πλεόνασμα που μέχρι το 2019 θα αυξηθεί στο 2%.

 

Το νέο από μόνο του μπορεί να βοηθήσει περισσότερο βραχυπρόθεσμα.. Κι αυτό γιατί η αξιολόγηση είναι το κλειδί για την συνέχεια σε οικονομία και χρηματιστήριο, για τους λόγους που έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Η κυβέρνηση από την άλλη δείχνει ότι θέλει να λήξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την αξιολόγηση. Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις των περισσότερων κλάδων που πλήττονται είναι μεγάλες προβληματίζοντας σημαντικά το κυβερνητικό επιτελείο. Όλα δείχνουν πως η αξιολόγηση θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τέλη Απρίλη, ενώ δεν έχουμε ακόμα δει τις προτάσεις του Κουαρτέτου για το ασφαλιστικό.

 

Η δομή της πρότασης εκ μέρους της κυβέρνησης μοιάζει περισσότερο με φορολογικό παρά με ασφαλιστική λύση στο πρόβλημα μιας και μετακυλύει το πρόβλημα στους εργαζόμενους προσπαθώντας να σώσει εν μέρει τους συνταξιούχους. Η κίνηση φυσικά είναι ενάντια στην οικονομία, μιας και μία τέτοια λύση θα οδηγήσει περισσότερο σε αύξηση της φοροδιαφυγής, μεγαλύτερη ανεργία και φυσικά μεγέθυνση του προβλήματος καθυστερώντας την όποια προσπάθεια ανάπτυξης.

 

Ένας λόγος που η αγορά έβγαλε αυτή την πτωτική κίνηση ήταν η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παράλληλα με τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αντιδράσεις του εργαζόμενου κόσμου. Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει την οικονομία είναι ο εργαζόμενος ή οι μικρές επιχειρήσεις και όχι οι υπάρχοντες συνταξιούχοι, μεγάλο μέρος των οποίων έχει βγει στην σύνταξη νωρίς εισπράττοντας ακόμα και παχυλά εφάπαξ.

 

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι πραγματικά πολύ επώδυνο αλλά και αμφίρροπο πολιτικά, μέχρις ότου τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση

 

Αυτά βλέπει η αγορά και αμέσως “τιμολογεί” τα ρίσκα, κάνοντας ανάλογη κίνηση. Να σημειώσουμε ακόμα μία φορά πως η ρευστότητα είναι υπό του μηδέν δημιουργώντας προβλήματα στην κυβέρνηση όσο δεν τελειώνει με την αξιολόγηση… Μιας και η διαπραγμάτευση του τελευταίου χρόνου έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

 

Θα συμφωνήσουμε με τον S&P που βλέπει πως όλα είναι θέμα χρόνου για την τελική λύση, μιας και δεν έχουμε καμία άλλη διέξοδο σαν χώρα.. Χωρίς παρόλα αυτά να ξέρουμε, αν η αναβάθμιση του είναι αρκετή να ανατρέψει το υπάρχον σκηνικό. Μεσοπρόθεσμα απλά να πούμε, πως όσο ο γδ βρίσκεται κάτω από τις 665 μονάδες παραμένουμε πτωτικοί, ενώ η περιοχή των 600 μονάδων είναι στην παρούσα η σημαντική αντίσταση μας.

 

Δυστυχώς στην κατάσταση που είμαστε πληρώνουμε πολύ ακριβά τον χρόνο που χάνουμε, μιας και η οικονομία βρίσκεται για πολύ μεγάλο διάστημα σε πρόβλημα και το παραμικρό κέρδος χρόνου θα μπορούσε να βοηθήσει την ήδη διαλυμένη οικονομία.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017