Η ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ – Τα πρόσωπα και οι νέες ισορροπίες στο Μαξίμου

Η ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ

Τα πρόσωπα και οι νέες ισορροπίες στο Μαξίμου

Το βράδυ των περασμένων εκλογών τα φώτα στο Μέγαρο Μαξίμου έκλεισαν σχετικά νωρίς, αφού οι νικητές υποδέχτηκαν στην Κουμουνδούρου τα αποτελέσματα της τρίτης εθνικής κάλπης μέσα στον ίδιο χρόνο.

Τα πρόσωπα και οι νέες ισορροπίες στο Μαξίμου

Από την επομένη και μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τη βασική ομάδα που «έτρεξε» επί 24ώρου βάσεως την προεκλογική εκστρατεία.

Εμπιστος συνομιλητής του πρωθυπουργού αποκαλύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δίνει μεγάλη σημασία στην επιλογή συνεργατών αλλά ταυτόχρονα δεν φοβάται να ρισκάρει και να εμπιστευτεί νέα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά ακόμη και εντός του «στρατηγείου» του.

Ο ίδιος άνθρωπος σημειώνει με νόημα ότι έλαβε σε χρόνο d/t την απόφαση να τηλεφωνήσει στον Νίκο Παππά στη Γλασκόβη και να ζητήσει από τον στενό του φίλο να επιστρέψει στην Αθήνα ανατρέποντας τους προσωπικούς και οικογενειακούς σχεδιασμούς του. Βασίστηκε -τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού- στη φιλία που είχε αναπτύξει με τον νυν υπουργό Επικρατείας από τα χρόνια της Νεολαίας του Συνασπισμού, αλλά και στην πεποίθηση για την επιστημονική κατάρτιση και την πολιτική του κρίση.

Το ίδιο «κριτήριο» αξιοποιεί για την επιλογή, ειδικά των στελεχών που βρίσκονται στην «πηγή» των κυβερνητικών αποφάσεων – στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου.

«Οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται και αναβαθμίζονται κυρίως στα δύσκολα», καταλήγει ο συνομιλητής του πρωθυπουργού, για να πιάσει το νήμα της συζήτησης με τις άγριες μέρες και νύχτες πριν από τη συμφωνία με τους εταίρους που τα φώτα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έκλειναν… ποτέ!

Το γεγονός ότι η επιστροφή στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την 20ή Σεπτέμβρη έφερε μικρές μεν αλλά σημαντικές αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία του πρωθυπουργικού επιτελείου δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι ο κ. Τσίπρας πιστεύει στο… ρητό πως ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.

Ο Νίκος Παππάς παραμένει δίπλα του και δη με αναβαθμισμένο ρόλο αφού ως υπουργός Επικρατείας ανέλαβε -με απόφαση του πρωθυπουργού- και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου όσον αφορά την προσέλκυση και προώθηση επενδύσεων. Κορυφαία στελέχη χαρακτηρίζουν τον κ. Παππά αεικίνητο υπουργό και υπενθυμίζουν ότι ήταν στις περισσότερες μάχες του οικονομικού επιτελείου στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και στο Βερολίνο τα κρίσιμα 24ωρα πριν από τη συμφωνία με τους εταίρους.

Ο 35χρονος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, ανέλαβε καθήκοντα από τον περασμένο Γενάρη. Είναι από τα πλέον έμπιστα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα. Ξεκίνησε από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ (διαδέχθηκε μάλιστα τον νυν πρωθυπουργό στη θέση του γραμματέα της Νεολαίας), κατάγεται από οικογένεια διακεκριμένων νομικών και ο ίδιος είναι δικηγόρος και υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Η διαδοχή
Η Ολγα Γεροβασίλη διαδέχθηκε τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη όταν εκείνος αποχώρησε από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου μαζί με τον υπεύθυνο Τύπου, Θοδωρή Μιχόπουλο, ο οποίος «ντύνει» επικοινωνιακά τη δραστηριότητα του Ευ. Τσακαλώτου ειδικά κατά την περίοδο των σκληρών διαπραγματεύσεων, όπως τώρα, με τους θεσμούς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, και ο Αγγελος Τσέκερης (νυν υπεύθυνος Τύπου) κατέβηκαν τα σκαλιά για τα γραφεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών, σε μια εξαιρετικά απαιτητική περίοδο για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Νίκος Παππάς, Ολγα Γεροβασίλη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αγγελος Τσέκερης, Αλέκος Φλαμπουράρης πίνουν τον πρώτο καφέ της ημέρας στην αίθουσα των συνεδριάσεων με τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνηθίζει να καλεί αναλόγως της επικαιρότητας και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Πρόκειται για τη σταθερή ομάδα στην οποία όμως προστέθηκαν, χωρίς προς το παρόν να διαταράσσουν τις ισορροπίες, δύο στελέχη από τη νέα επιστημονική γενιά. Ο Μιχάλης Καλογήρου ορίστηκε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και οι γνωρίζοντες είχαν προβλέψει την παραμονή του στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές. Και αυτό γιατί ο κ. Καλογήρου ήταν εκ των βασικών συνεργατών -νομικός σύμβουλος- του Ν. Παππά από τον περασμένο Γενάρη.

Λέγεται ότι ο κ. Καλογήρου είναι η (τουλάχιστον) νομική κρησάρα των κυβερνητικών αποφάσεων, ελέγχει την πορεία του έργου ανά υπουργείο κι έχει και εκείνος υπό μία έννοια ρόλο συντονιστή.

Επιστήμονας αλλά και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καλογήρου διαδέχτηκε τον Σπύρο Σαγιά στην καθοριστικής σημασίας θέση, έχοντας ήδη διανύσει αρκετά χιλιόμετρα δουλειάς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νέα άφιξη στο Μαξίμου είναι και του Δημήτρη Λιάκου, ο οποίος ορίστηκε διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών του πρωθυπουργού. Ο κ. Λιάκος είχε μέχρι πρότινος ρόλο-κλειδί στην ομάδα των οικονομολόγων της αντιπροεδρίας – ο Γιάννης Δραγασάκης του είχε εμπιστευτεί ουκ ολίγες υποθέσεις για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Σήμερα ο κ. Λιάκος μπορεί να έχει γραφείο στο Μαξίμου αλλά παραμένει και βασικός κρίκος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, όπου προεδρεύει ο κ. Δραγασάκης. Τα ηνία της διεθνούς διπλωματίας κατέχει ο 37χρονος Βαγγέλης Καλπαδάκης, ίσως ο… μοναδικός που εμφανίζεται στο Μαξίμου με γραβάτα. Συχνά στο Μαξίμου βρίσκεται και ο αδελφός του Γιώργος Καλπαδάκης, ως γενικός γραμματέας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.

Είναι προφανές ότι στα δύο κεντρικά επιτελεία της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου και το ΚΥΣΟΙΠ, αξιοποιούνται στελέχη της νέας γενιάς με βαριά βιογραφικά, που έχουν ήδη δοκιμαστεί είτε στους διάφορους τομείς του ΣΥΡΙΖΑ είτε στα γραφεία των κορυφαίων πολιτικών και υπουργών του κυβερνώντος κόμματος. Οι γνωρίζοντες λένε ότι «φυτώριο» ισχυρών στελεχών από τη νέα γενιά αποτέλεσε εν πολλοίς το γραφείο του αντιπροέδρου, ο οποίος και ως βουλευτής αναζητούσε ως συμβούλους ανθρώπους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει άλλωστε διαμηνύσει στους συνεργάτες του ότι όταν το επιτρέπει η ημερήσια διάταξη πρέπει να προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου στελέχη που μπορούν να κρατούν το νήμα της επικοινωνίας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κόμμα και την κοινωνία.

«Να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία»
Επαναλαμβάνει ουκ ολίγες φορές μάλιστα ότι «αν σταματήσουμε να συμβουλευόμαστε και να ακούμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους θα χάσουμε την επαφή μας με τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε». Εγκυρες πληροφορίες εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι σε μία πρόσφατη σύσκεψη -στον «πρωινό καφέ»- ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στους συμμετέχοντες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη ή καθυστερήσεις, ούτε για αδικαιολόγητους ανταγωνισμούς στην κυβερνητική ομάδα, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο λόγος της επισήμανσης είχε πάντως… προληπτικό χαρακτήρα διότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας αυτό που δεν ξεχνά είναι το δημόσιο μήνυμα προς τους υπουργούς του για «πολλή δουλειά και λιγότερες τηλεοπτικές εμφανίσεις».

Η εντολή δε που έχει δώσει στο επιτελείο του στο Μαξίμου παραπέμπει στην παρακολούθηση της κυβερνητικής λειτουργίας και στο επίπεδο της «εικόνας» που εκπέμπουν οι υπουργοί προς τους πολίτες που εξακολουθούν και δοκιμάζονται σε καθημερινή βάση από την οικονομική κρίση.

Γι’ αυτό και στις απανωτές συνεδριάσεις στο Μαξίμου συμμετέχουν συχνότερα πλέον οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, στελέχη του κόμματος, όπως ο νέος γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας, οι οποίοι και έχουν εξουσιοδοτηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δίνουν καθημερινές μάχες μέσα στην κοινωνία συντονίζοντας τις δράσεις τους με το επιτελείο του πρωθυπουργού…

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
[email protected]