Η αγορά πνέει τα λοίσθια, δοκιμάζει τα χαμηλά του 2012 - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Η αγορά πνέει τα λοίσθια, δοκιμάζει τα χαμηλά του 2012

07.02.2016 00:03

Daily position shortstop 155

Greek Market WEEKLY Overview

Η αγορά πνέει τα λοίσθια μιας και πλέον δοκιμάζει τα χαμηλά του 2012. Δεν υπάρχει κάποιο θετικό νέο που να βοηθάει ούτε για αντίδραση μιας και το κουαρτέτο αποχώρησε με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την λύση του ασφαλιστικού.

Η κυβέρνηση προτείνει νέους φόρους ουσιαστικά μέσω του ασφαλιστικού για να διασώσει μειώσεις συντάξεων ενώ οι θεσμοί λένε πως πρέπει να μειωθεί τα κόστη μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε περαιτέρω ύφεση.

Είναι δεδομένο πως μία αύξηση σε φόρους δεν θα φέρει αποτέλεσμα μιας και θα έχουμε αύξηση της φοροδιαφυγής, φυγή φυσικών προσώπων και εταιριών στο εξωτερικό, αύξηση της ανεργίας κλπ και παράλληλα αύξηση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες μιας και δεν θα μπορέσει να ισορροπήσει η οικονομία.

Το χρηματιστήριο βλέπει το τέλμα και την λάθος πορεία που παίρνουν τα πράγματα για την οικονομία και τιμολογεί αντίστοιχα τιμές. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί αν θέλουμε να μην κάνουμε στάση πληρωμών τους επόμενος μήνες με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη με βάση τις κόκκινες γραμμές της και την ρητορική του προηγούμενου διαστήματος ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ακόμα και αν πέρναγε το σχέδιο της αν θα έβρισκε την πλειοψηφία για να το περάσει στην βουλή. Όλο το παραπάνω σκηνικό είναι εκρηκτικό μείγμα και ενάντια στην αγορά που περιμένει τον από μηχανής θεό να λύσει τον γόρδιο δεσμό.

Οι θεσμοί ξέρουν πως μένουμε από ρευστότητα οπότε δεν βιάζονται ιδιαίτερα με την κυβέρνηση όσο κωλυσιεργεί τόσο πιο πολύ μεγαλώνει το πρόβλημα. Είμαστε στο σημείο εκείνο που σε περίπτωση που βρούμε λύσεις και καταφέρουμε να πάρουμε την αξιολόγηση αλλάζουν όλα στην οικονομία. Το θέμα είναι αν και με ποιον τρόπο και σε τι χρόνο θα τα καταφέρουμε.

ff

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε άλλη διέξοδο. Σε κάθε περίπτωση οι συντάξεις πρέπει να πάνε στο 13-14% του ΑΕΠ αν θέλουμε να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό για το μέλλον. Μπορούμε να μην πειράξουμε τις χαμηλές συντάξεις και υπάρχουν λύσεις για αυτό…Παρόλα αυτά από την μία η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει μία λάθος λύση, η αντιπολίτευση απλά περιμένει πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βοηθήσει όσο μπορεί με προτάσεις για να λύσουμε ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει πολλά χρόνια.

Η αγορά πλέον δοκιμάζει τα επίπεδα του 2012 και με τις τράπεζες να έχουν φτάσει P/BV στο 0,19 προεξοφλώντας ότι θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια όσο η κατάσταση συνεχίζεται με αυτούς τους ρυθμούς. Τέλος του μήνα ανοίγουν ουσιαστικά και το κόκκινα δάνεια ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να μαζέψουν ότι μπορούν με νέες ρυθμίσεις.

Φυσικά οι αποτιμήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την λογική και είναι εύκολο να αλλάξουν με όποια νέα παρόλα αυτά η αγορά πάντα τρέχει να καλύψει αρνητικά ή θετικά σενάρια.

Στα στατιστικά για να καταλάβουμε τι έχει ήδη συμβεί το 2016 ο ΓΔ χάνει ήδη 20% από αρχές έτους με τον f25 26% και τον τραπεζικό 46%!!! Οι επιλογές μας σαφώς πιο αμυντικές με απώλειες 14% έχοντας καταγράψει ίσως από τα χειρότερα ξεκινήματα έτους στην ιστορία του Ελληνικού χρηματιστηρίου. Το πιο πιθανό να βλέπουμε το κύκνειο άσμα των αρκούδων της τελευταίας διετίας από την στιγμή που έχουμε μόνο μία διέξοδο για λύση για την οικονομία. Όσο πιο γρήγορα βρεθεί λύση και λύσουμε τα προβλήματα μας τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να γυρίσουμε σε ανάπτυξη που τόσο πολύ λείπει από την χώρα.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

FAST FINANCE SEC

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017