ΗΠΑ: Μετατρέπονται στον μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο του κόσμου - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΗΠΑ: Μετατρέπονται στον μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο του κόσμου

07.04.2016 15:06
O Obama κατηγορεί τον φορολογικό παράδεισο του Παναμά, αλλά οι ΗΠΑ μετατρέπονται στο νέο καταφύγιο φοροφυγάδων
.
Μπορεί ο κόσμος να σείεται ακόμη από τις αποκαλύψεις των λιστών του Παναμά, όπου εμπεριέχονται ηχηρά ονόματα της διεθνούς σκηνής, όμως οι φωνές που «δείχνουν» τις ΗΠΑ ως τον μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο δεν λείπουν.
.
O πρόεδρος των ΗΠΑ B. Obama δήλωσε χτες ότι η φοροδιαφυγή –είτε γίνεται με νόμιμα είτε με παράνομα μέσα– είναι ένα «παγκόσμιο πρόβλημα», στον απόηχο του σκανδάλου των «Εγγράφων του Παναμά».
.
«Το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι ένα τεράστιο πρόβλημα» δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ο οποίος επέμεινε στην αναγκαιότητα να εφαρμοστούν αυστηρότερες νομοθεσίες και να ενισχυθεί η συνεργασία εντός της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό.
.
Επιπλέον απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να αναλάβει δράση με στόχο να εμποδίσει τις αμερικανικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν να καταβάλουν τους φόρους που οφείλουν.
.
Η Αμερική έχει το δικό της πρόγραμμα κατά των φορολογικών παραδείσων, τον νόμο περί φορολογικής συμμόρφωσης αλλοδαπών λογαριασμών (FATCA), που έχει κάποια αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής Αμερικανών.
.
O FATCA έχει ένα μεγάλο μαστίγιο: επιβάλλει 30% φόρο σε πληρωμές που προέρχονται από τις ΗΠΑ σε κάθε χρηματοοικονομικό οργανισμό που δεν συμμορφώνεται. Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί δεν θέλουν να αποκλειστούν από τις αγορές των ΗΠΑ, οπότε ασκούν πίεση σε άλλες χώρες να τους αφήσουν να μοιραστούν δεδομένα, μια διαδικασία που τους μεταμορφώνει σε υπέρμαχους της αλλαγής.
.
Αν και το σχέδιο του ΟΟΣΑ βασίζεται πάνω στο μοντέλο του FATCA, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άμεση συμμετοχή. Αντίθετα, υπόσχονται την ανταλλαγή δεδομένων με άλλες χώρες μέσω διμερών συμφωνιών που σχετίζονται με τον FATCA.
.
Ωστόσο, το Κογκρέσο δεν έχει εγκρίνει την αμοιβαία υπόσχεση που εμπεριέχεται σε αυτές τις συμφωνίες και αυτό σημαίνει ότι στην πράξη οι ΗΠΑ θα προσφέρουν πολύ λίγες πληροφορίες σε άλλους.
.
Οι ΗΠΑ μετατρέπονται γρήγορα σε φορολογικό παράδεισο. Ο ΟΟΣΑ το γνωρίζει αυτό, αλλά δεν έχει το θάρρος να ζητήσει την ανάληψη δράσης. Ο μόνος που έχει το ειδικό βάρος να αντιμετωπίσει την Ουάσιγκτον είναι η Ε.Ε. Έτσι, οι ΗΠΑ αποτελούν μια ιδιάζουσα περίπτωση.
.
Αφενός επιπλήττουν άλλα κράτη που βοηθούν Αμερικανούς πολίτες να κρύψουν τον πλούτο τους, αφετέρου αναδύονται ως ένας από τους πιο ελκυστικούς φορολογικούς παραδείσους  για τους πλούσιους πολίτες άλλων κρατών.
.
Εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά, οι ΗΠΑ μετατρέπονται σε νέα Ελβετία. Καταθέσεις από τις Μπαχάμες, τα νησιά Κάιμαν, την Ελβετία και αλλού έχουν αρχίσει να μεταφέρονται σε τράπεζες της Νεβάδας και άλλων πολιτειών, και οι ΗΠΑ εξελίσσονται σε ένα από τα πιο δημοφιλή φορολογικά καταφύγια στον κόσμο.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017