ΗΠΑ και ΔΝΤ θέλουν διαγραφή χρέους στην Ελλάδα, όχι μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση | Mikrometoxos.gr

ΗΠΑ και ΔΝΤ θέλουν διαγραφή χρέους στην Ελλάδα, όχι μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση

05.11.2015 03:55
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

ΗΠΑ και ΔΝΤ θέλουν διαγραφή χρέους στην Ελλάδα, όχι μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση

Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει τις χώρες της Ευρωζώνης για να συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα.

ΗΠΑ και ΔΝΤ θέλουν διαγραφή χρέους στην Ελλάδα, όχι μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg, οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ο ίδιος δεν ήθελε να αναφερθεί περισσότερο σε αυτές.

Ο αξιωματούχος πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν αμέσως δράση για να μειωθούν τα επίπεδα του ελληνικού χρέους. Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη θα είναι επίσης υποβοηθητική για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Τράπεζα θα μπορούσε να δανείσει προσωπικό και να συμβάλει με την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η αμερικανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήθελαν κάτι περισσότερο από μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες βασικά επιθυμούν διαγραφή χρέους, αλλά είναι κάτι για το οποίο δεν θα θέσουν αυτή τη στιγμή.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι πολλά μέλη της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το «κούρεμα», αλλά θα μπορούσαν να αποδεχθούν βελτίωση των όρων των δανείων.

Σημειώνεται ακόμα ότι η αμερικανική έκκληση για αναδιάρθρωση του χρέους απηχεί τη θέση που έλαβε από το ΔΝΤ, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν θα προσφέρει νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα, εκτός εάν η Ευρωζώνη δεσμευτεί σε μια ελάφρυνση του χρέους.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017