ΗΠΑ: Κέρδη 2,1 τρισ. «κρύβουν» εταιρείες σε offshore φορολογικούς παραδείσους – Θα όφειλαν φόρους 620 δισ. - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΗΠΑ: Κέρδη 2,1 τρισ. «κρύβουν» εταιρείες σε offshore φορολογικούς παραδείσους – Θα όφειλαν φόρους 620 δισ.

06.10.2015 21:51

 

Πάνω από 2,1 τρισ. δολ. διατηρούν σε συσσωρευμένα κέρδη στο εξωτερικό οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, με στόχο να αποφεύγουν αμερικανικούς φόρους, ενώ θα όφειλαν περίπου 620 δισ. δολ. εάν επαναπατρίζονταν τα κεφάλαια, όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσίευσαν χθες οι δύο μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί «Citizens for Tax Justice» και «U.S. Public Interest Research Group Education Fund».

Βάσει της έρευνας, περίπου τα τρία τέταρτα των εταιρειών που συγκαταλέγονται στη λίστα Fortune 500 των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών βάσει μεικτών εσόδων, λειτουργούν θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους, όπως οι Βερμούδες, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Σύμφωνα με το «Reuters», οι οργανισμοί χρησιμοποίησαν ως πηγή δεδομένων τις ενημερώσεις των ίδιων των εταιρειών προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο τεχνολογικός κολοσσός Apple διατηρεί σε τρεις θυγατρικές εκτός ΗΠΑ 181,3 δισ. δολ., περισσότερα από κάθε άλλη αμερικανική εταιρεία, ενώ εάν ήθελε να επαναφέρει τα χρήματα στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να πληρώσει φόρους 59,2 δισ. δολ.

Η κοινοπραξία General Electric διατηρεί 119 δισ. δολ. σε 18 φορολογικούς παραδείσους, η Microsoft 108,3 δισ. δολ. σε πέντε θυγατρικές και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer 74 δισ. δολ. σε 151 θυγατρικές.

«Τουλάχιστον 358 εταιρείες, περίπου το 72% της λίστας Fortune 500, λειτουργούσαν θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους στα τέλη του 2014», αναφέρεται στη μελέτη. Όλες αυτές οι εταιρείες λειτουργούν «τουλάχιστον 7.622 θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους», προστίθεται.

Οι εταιρείες της λίστας Fortune 500 κατέχουν περισσότερα από 2,1 τρισ. δολ. σε συσσωρευμένα κέρδη σε offshore θυγατρικές για να αποφεύγουν φόρους, με μόλις το 30% από αυτές να αντιπροσωπεύουν το 1,4 τρισ. δολ. του ποσού αυτού, ή το 65%.

Ecofin: Συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. υιοθέτησαν, χθες, με ομοφωνία, τη συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τις πολυεθνικές εταιρείες (tax rulings).

Με την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινό Ecofin, από τον Ιανουάριο του 2017 θα τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία περί ανταλλαγής πληροφοριών για τις φορολογικές συμφωνίες, ώστε να μην μπορούν να φοροδιαφεύγουν με την ίδια ευκολία οι πολυεθνικές εταιρείες στις χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί. Η οδηγία προβλέπει αναδρομική ισχύ πέντε ετών για τις φορολογικές συμφωνίες που θα είναι εν ισχύ τον Ιανουάριο του 2017 και τριών ετών γι’ αυτές που δεν θα ισχύουν ως τότε.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη επίτευξη συμφωνίας.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017