Ημερολόγιο αυξημένης μεταβλητότητας – οι ημέρες που έχει μπροστά του το Ελληνικό Χρηματιστήριο | Mikrometoxos.gr

Ημερολόγιο αυξημένης μεταβλητότητας – οι ημέρες που έχει μπροστά του το Ελληνικό Χρηματιστήριο

28.11.2015 00:44
Τα βιβλία έκλεισαν, οι τράπεζες συγκέντρωσαν τα αναγκαία κεφάλαια και η μοναδική τραπεζική εκκρεμότητα πλέον είναι η δημόσια προσφορά μετοχών για τους ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα από την Εθνική τράπεζα.
Οι ημέρες που έχει μπροστά του το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα χαρακτηριστούν από μεταβλητότητα και από βίαιες κινήσεις σε ενδοσυνεδριακό αλλά και ημερήσιο επίπεδο. Το πλήθος των μετοχών, η αυξημένη ελεύθερη διασπορά και η απόσταση από τις τιμές των αυξήσεων συνηγορούν σε ένα δυνατό γύρο διακυμάνσεων που θα τεστάρουν για μια ακόμα φορά τα αντανακλαστικά της αγοράς.
Και τούτο διότι ακόμα και αν οι τραπεζικοί τίτλοι προσεγγίσουν τα νέα ιστορικά χαμηλά στα οποία έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου οι αποτιμήσεις θα έχουν βρεθεί σε μια ιδιαίτερα συμπιεσμένη αποτίμηση σε σχέση με τα ενσώματα κεφάλαια τους που κυμαίνεται μεταξύ 0,29 και 0,26 φορές.
Την ίδια στιγμή οι τιμές των αυξήσεων έχουν μια ακόμα κοινή ιδιότητα: Δεν έχουν κανένα κερδισμένο επενδυτή. Αποτελούν δηλαδή την χαμηλότερη τιμή κτήσης που έχει σημειωθεί στην αγορά και πιθανόν αυτό σε δεύτερο χρόνο να λειτουργήσει ανασταλτικά στις πωλησιακές διαθέσεις όσων δεν συμμετείχαν αμιγώς  βραχυπρόθεσμα στις αυξήσεις κεφαλαίου.

astrapes

Πριν από την καταιγίδα μεταβλητότητας ωστόσο θα προηγηθεί η απόλυτη… μπουνάτσα. Αυτό θα συμβεί διότι στην συνεδρίαση της Δευτέρας και της Τρίτης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα βρεθούν εκτός διαπραγμάτευσης περιορίζοντας το ενδιαφέρον στην υποκείμενη αγορά, η οποία θα κινηθεί σε ρυθμούς αναδιαρθρώσεων αλλά και επιλεκτικών κινήσεων ωθούμενες από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου.
Πέρα από τις σημαντικές ζημιές που κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος λόγω της ενσωμάτωσης των τεστ αντοχής σε επίπεδο εμποροβιομηχανικών τίτλων η εικόνα δεν ήταν τόσο άσχημη. Μέχρι στιγμής στις 78 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη δείχνουν αύξηση 16%, τα καθαρά κέρδη 41% ενώ αν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα των διυλιστηρίων η αύξηση στα λειτουργικά περιορίζεται στο 1% και τα καθαρά κέρδη επιβραδύνονται κατά 19%.
Τεχνικά η κίνηση της αγοράς παραπέμπει σε συσσώρευση λίγο πάνω από την στήριξη των 640 μονάδων. Οι διαγραμματικές πληροφορίες της εβδομάδας δεν πρόσθεσαν κάτι νέο καθώς θα χρειαστεί υπέρβαση της περιοχής των 680 μονάδων για να αναθεωρηθεί το πτωτικό σενάριο το οποίο διατηρεί ακόμα τις πιθανότητες με το μέρος του.
Οι συρρίκνωση των συναλλαγών έχει οδηγήσει σε μια προσωρινή εκεχειρία των αντιμαχόμενων πλευρών με τους πωλητές να έχουν τον τραπεζικό κλάδο υπό έλεγχο και τις εμποροβιομηχανικές εφεδρείες του FTSE-25 να κερδίζουν κάποιο έδαφος ισορροπώντας κάπως την κατάσταση. Συμπερασματικά, η ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί εβδομάδα ειδικών συνθηκών.
Αφενός διότι η είσοδος των νέων τραπεζικών μετοχών προς διαπραγμάτευση θα συγκεντρώσει πολύ ενδιαφέρον και θα αλλάξει τα δεδομένα της βαρύτητας (και πάλι) όλων των μετοχών που διαμορφώνουν το Γενικό Δείκτη αφετέρου τα αντανακλαστικά της αγοράς μπορεί να αποδειχθούν πιο γρήγορα σε μια έντονη και συνεχή πίεση τιμών προς τα επίπεδα των αυξήσεων.
Όπως και να έχει ο Δεκέμβριος κάθε άλλο παρά ήρεμος χρηματιστηριακά μήνας αναμένεται καθώς η απορρόφηση της προσφοράς και οι αντιδράσεις των τιμών θα δώσουν μεγάλο εύρος κινήσεων μέχρι την εκτόνωση τους.
Το ημερολόγιο παραμένει εξαιρετικά γεμάτο την ερχόμενη εβδομάδα με αποτελέσματα εννεαμήνου, εταιρικές πράξεις αναδιαρθρώσεις δεικτών και τα καθιερωμένα προγραμματισμένα γεγονότα. Συγκεκριμένα:
Την Δευτέρα ξεκινάει η δημόσια εγγραφή για τις νέες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου. Στις 3 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των υφιστάμενων μετοχών μετά το reverse split ενώ το σύνολο των μετοχών που προήλθε από την ανταλλαγή των ομολόγων, την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, την διεθνή και εγχώρια προσφορά θα ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου.
Ανάμεσα σε αυτές τις ημερομηνίες (3-9 Δεκεμβρίου) θα διεξαχθεί η ΑΜΚ για την Τράπεζα Αττικής. Νωρίτερα στις 2 Δεκεμβρίου οι μετοχές της Eurobank και της Alpha bank που προήλθαν από την αύξηση του κεφαλαίου θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται μετά και την τριήμερη παύση λόγω του reverse split. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί αν στην επανέναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς (2/12) θα συμμετέχουν και οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου.
Την ερχόμενη Δευτέρα ακόμα θα λάβουν οι χώρα οι αναδιαρθρώσεις του βασικού δείκτη της Morgan Stanley με την ΔΕΗ να εισέρχεται στο δείκτη (συγκλίνουσες εκτιμήσεις για εκτιμώμενες εισροές 8 εκατ. τεμαχίων) ενώ Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank με νεώτερη ανακοίνωση στις 24 Νοεμβρίου παρέμειναν στην σύνθεση του δείκτη. Σε ότι αφορά τον FTSE την ίδια ημέρα η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την διαγραφή της μετοχής της Κυριακίδης Μάρμαρα με αντικατάσταση από την μετοχή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης στο FTSE-Mid cap.
Τα αποτελέσματα ολοκληρώνονται την Δευτέρα το απόγευμα οπού ως είθισται θα συνωστιστεί το μεγαλύτερο μέρος των ανακοινώσεων με κυριότερες εκκρεμότητες από τον Κατασκευαστικό κλάδο. Το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη του ΟΠΑΠ η οποία λόγω των πρόσφατων εξελίξεων αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται η καθιερωμένη τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ και η συνέντευξη τύπου του κ. Ντράγκι σε μια περίοδο όπου πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Τέλος το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της συζήτησης και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2016 στην Βουλή.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017