Εconomist: Eπικίνδυνα εξαρτημένες από τις κεντρικές τράπεζες οι διεθνείς αγορές - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Εconomist: Eπικίνδυνα εξαρτημένες από τις κεντρικές τράπεζες οι διεθνείς αγορές

08.09.2015 01:05
To πρόσφατο κύμα αναταραχής που προκλήθηκε στις αγορές οφείλεται κατά έναν μεγάλο βαθμό στη συνέχιση δύο τεράστιων οικονομικών… πειραμάτων
Eπικίνδυνα εξαρτημένες από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών είναι οι αγορές, όπως προειδοποιεί ο Economist, σε νέο δημοσίευμά του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών χρηματιστηρίων, στην τρέχουσα συγκυρία.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, μετά τον δυσκολότερο Αύγουστο σε διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, με την έλευση του Σεπτεμβρίου οι διεθνείς αγορές επιχειρούν να “βρουν ξανά τον εαυτό τους”.
To πρόσφατο κύμα αναταραχής που προκλήθηκε στις αγορές οφείλεται κατά έναν μεγάλο βαθμό στη συνέχιση δύο τεράστιων οικονομικών… πειραμάτων. Tαυτόχρονα αντανακλά μια τεράστια φιλοσοφικού περιεχομένου αλλαγή αναφορικά με τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζουν στις αγορές οι αποφάσεις των κυβερνήσεων.
economist greece
To πρώτο οικονομικό πείραμα αφορά στην προσπάθεια της Κίνας να μετεξελίξει την οικονομία της – από μια οικονομία επενδύσεων και εξαγωγών – σε μια οικονομία που βασίζεται στην κατανάλωση. To δεύτερο οικονομικό πείραμα αφορά στις αποφάσεις του ανεπτυγμένου κόσμου να εφαρμόσει προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, μετά από σχεδόν έξι χρόνια μηδενικών επιτοκίων, επιχειρείται η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, γεγονός που προκαλεί αυξημένη νευρικότητα και προβληματισμό στις τάξεις των επενδυτών. Tην ίδια ώρα όμως όλοι αγνοούν μια πικρή αλήθεια… Στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, τα επίπεδα του δημοσίου χρέους παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά.
economist1421406552
Oι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη εκφράζουν ξεκάθαρες ανησυχίες για την ικανότητα των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου να επιστρέψουν στα προ – κρίσης επίπεδα, σε όρους οικονομικής ανάπτυξης. Oι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη κάνει όσα μπορούσαν (και συγκεκριμένα τη μερίδα του λέοντος), προκειμένου να συγκρατήσουν την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε συνθήκες κρίσης.
Eάν σταματήσουν να αναλαμβάνουν δράση και οι αγορές το αντιληφθούν, τότε έρχεται μεγάλη πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων…
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017