Ε. Τσακαλώτος προς ΔΝΤ: Οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι ατέρμονες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ε. Τσακαλώτος προς ΔΝΤ: Οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι ατέρμονες

19.01.2016 00:02

Καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

 

Σταδιακά καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ενώ άγνωστη είναι ακόμη η ακριβής ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν θα συλλέγουν τα πρόσθετα στοιχεία και τις διευκρινίσεις που ζητούν οι θεσμοί, κυρίως όσον αφορά στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό κενό τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για την τριετία 2016- 2018.

Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστική η δήλωση, την περασμένη Παρασκευή, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης».

Εκτός από το ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών, στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας αναμένεται να συμπεριληφθούν, οι αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, η πρόσθετη περικοπή- βάσει της συμφωνίας του Αυγούστου- των αμυντικών δαπανών, οι παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, οι επόμενες παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, καθώς και η υλοποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ.

Αυστηρό μήνυμα προς το ΔΝΤ, αφ’ ενός να αποσαφηνίσει τη θέση του για το ασφαλιστικό και αφ’ ετέρου να κατανοήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση δεν μπορούν να είναι ατέρμονες, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας πολύ μεγάλης παράτασης στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι «αλλιώς το πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει και η χώρα δεν θα αλλάξει σελίδα, από τον φαύλο στον ενάρετο κύκλο». Δήλωσε δε πως «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να μην υπάρξει μια νέα ελληνική κρίση», προσθέτοντας ότι ούτε «η παγκόσμια οικονομία θέλει πολλές κρίσεις συγχρόνως».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017