Ε.Ε.: Δεν υπάρχει «plan B» για «Brexit»- Αποκλείεται η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε | Mikrometoxos.gr

Ε.Ε.: Δεν υπάρχει «plan B» για «Brexit»- Αποκλείεται η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε

17.02.2016 00:07

Ε.Ε.: Δεν υπάρχει «plan B» για «Brexit»

 Αποκλείεται η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., αναφέρει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει «plan B» για ένα «Brexit», δήλωσε χθες ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποκλείοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Δεν έχουμε “plan B”, έχουμε ένα “plan A”. Η Βρετανία θα παραμείνει στην Ε.Ε. και θα είναι ένα εποικοδομητικό και ενεργό μέλος της Ένωσης», επεσήμανε ο Γιούνκερ. «Αν έλεγα ότι έχουμε ένα “plan B”, αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι υπάρχει κάποια θέληση από την πλευρά της Επιτροπής να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ε.Ε.. Επομένως δεν υπεισέρχομαι στις λεπτομέρειες ενός “σχεδίου Β”», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφορικά με τις διεκδικήσεις της Βρετανίας, «θα εξεταστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή» από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. «και θα δούμε αν θεωρούνται δίκαιες ή όχι για τη Βρετανία και δίκαιες για τα άλλα κράτη-μέλη».

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αλλά και βουλευτές των τριών κύριων πολιτικών ομάδων. Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαβεβαίωσαν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι είναι έτοιμοι να προωθήσουν όποια νομοθετικά μέτρα χρειαστούν ώστε να εφαρμοστεί μια συμφωνία με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην Ε.Ε., όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επεξεργαστεί γρήγορα το νομοθετικό κείμενο που απαιτείται αμέσως μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και των εταίρων της στην Ε.Ε. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως το κείμενο αυτό θα ψηφιστεί. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει στο κοινοβούλιο και να πει: αυτή είναι η πρότασή μας, εσείς μπορείτε να μας εγγυηθείτε για το αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι δυνατό σε μια δημοκρατία», σημείωσε.

Από την Πράγα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος» μέχρι να «κλείσει» η συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017