ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Κομισιόν εξετάζει προσωρινά capital controls στις προβληματικές τράπεζες

Τη θέσπιση ενός προσωρινού μηχανισμού ο οποίος θα επιτρέπει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να «παγώνουν» τις εκροές χρημάτων, ενδεχομένως ακόμα και την ανάληψη καταθέσεων από μία καταρρέουσα τράπεζα, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. 

Αν και οι διεργασίες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, οι FT επισημαίνουν ότι ο μηχανισμός θα εμποδίζει την αποζημίωση ομολογιούχων και δυνητικά θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το σημείο να εμποδίζει την ανάληψη αποταμιεύσεων από λογαριασμούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κομισιόν θα εξετάσει εάν το «πάγωμα» θα αφορά και όσους έχουν καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, ποσό που είναι εγγυημένο σε όλη την ευρωζώνη. Θα μελετηθούν κι άλλες πιθανές εξαιρέσεις από το «πάγωμα», όπως τα χρήματα που μεταφέρει κάθε εμπορικό ίδρυμα στην κεντρική τράπεζα της χώρας του.

Το «πάγωμα», εάν εγκριθεί, θα βρίσκεται σε ισχύ μόνο για λίγες ημέρες κάθε φορά, έως ότου να πετύχει το επιθυμητό σταθεροποιητικό αποτέλεσμα, που θα προστατεύει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Έως τώρα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, όμως το υπό εξέταση εργαλείο φέρεται να απολαμβάνει την υποστήριξη της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Κύριος στόχος είναι να προστατευθούν περισσότερο οι φορολογούμενοι, μεταφέροντας ακόμα μεγαλύτερο βάρος της διάσωσης ή εκκαθάρισης τραπεζών στους ομολογιούχους και τους μετόχους.