Ευνοεί τους πλοιοκτήτες η προσφορά πετρελαίου | Mikrometoxos.gr

Ευνοεί τους πλοιοκτήτες η προσφορά πετρελαίου

31.12.2015 00:03
Ευνοεί τους πλοιοκτήτες η προσφορά πετρελαίου
Μεγάλη η ζήτηση για τάνκερ, εν μέσω της υπερ-προσφοράς
Μια ευκαιρία δισεκατομμυρίων δολαρίων φαίνεται να προσφέρει στους πλοιοκτήτες η πιο καταστροφική πτώση των τιμών του πετρελαίου εδώ και μια γενιά, όπως ανέφερε δημοσίευμα του πρακτορείου «Bloomberg».
Με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) να απέχει από τον καθορισμό ανώτατων ορίων στην παραγωγή πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά, τα πλοία που μπορούν να μεταφέρουν έως και 2 εκατ. βαρέλια σε κάθε ταξίδι βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση, προκειμένου να μεταφέρουν αργό από τη Μέση Ανατολή στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική.
Ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου κατά 35% το 2015, ο μέσος όρος κερδών για αυτά τα πλοία «εκτοξεύθηκε» στα 67,366 δολ. την ημέρα -το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2009- σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson –τον μεγαλύτερο ναυλομεσιτικό οίκο στον κόσμο.
«Τα άστρα τώρα μας ευνοούν», δήλωσε ο Νικόλας Τσάκος, διευθύνων σύμβουλος της Tsakos Energy Navigation, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg», προσθέτοντας ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου πιθανόν να ενισχύσει τη ζήτηση την επόμενη χρονιά.
Οι αναλυτές προβλέπουν πως αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί, επικαλούμενοι περίπου τους ίδιους λόγους που κάποιοι αναφέρουν για να δικαιολογήσουν την απαισιοδοξία τους σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου.
Ο OPEC δεν δείχνει σημάδια αντιστροφής της στρατηγικής του, ενώ το Ιράν έχει ήδη παρουσιάσει τα σχέδιά του για αύξηση των εξαγωγών του, μόλις αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ μόλις κατήργησαν ένα όριο για τις εξαγωγές, το οποίο ίσχυε εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Με τα επίγεια αποθέματα να βρίσκονται ήδη σε επίπεδα-ρεκόρ, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι περισσότερα βαρέλια αργού θα αποθηκευτούν εν τέλει στα πλοία, αυξάνοντας περαιτέρω τα κέρδη τους, δήλωσε ο κ. Τσάκος.
Οι μεγαλύτερες εταιρείες τάνκερ που διαχειρίζονται στόλους από την Ευρώπη είναι η Euronav NV, με έδρα την Αμβέρσα στο Βέλγιο, η DHT Holdings Inc., η Frontline Management AS, καθώς και η Tsakos Energy στην Ελλάδα. Όλοι έχουν «δει» τις μετοχές τους να αυξάνονται φέτος, ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί ενέργειας έχουν υποχωρήσει.
«Επωφελούμαστε από αυτό που σήμερα αποτελεί ένα δύσκολο περιβάλλον για τον ενεργειακό τομέα», δήλωσε ο Svein Moxnes Harfjeld, από κοινού διευθύνων σύμβουλος για την DHT. «Αναμένουμε ότι το 2016 θα μας ανταμείψει», πρόσθεσε.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017