Ευκλείδης Τσακαλώτος: Όλη η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι ο λόγος της αυτής της κυβέρνησης είναι συμβόλαιο

Όλη η Ευρώπη έχει καταλάβει ότι ο λόγος της αυτής της κυβέρνησης είναι συμβόλαιο, σημείωσε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πηγαίνω στο Eurogroup για να παρουσιάσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Με το νέο δημοσιονομικό πακέτο εμείς και η ΕΕ πιστεύουμε ότι το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 3,5%, ενώ το ΔΝΤ στο 1,5%, συμπλήρωσε.

Για αυτό και το Ταμείο επιθυμεί να αναλάβουμε τα υπό αίρεση μέτρα, σημείωσε.

Εμείς θα προτείνουμε στο Eurogroup τον αυτόματο μηχανισμό για τα προληπτικά μέτρα δήλωσε ο κ. Τσακαλωτος, καλώντας τη ΝΔ να στηρίξει την ελληνική πλευρά και να λάβει μια ξεκάθαρη θέση

Το ΔΝΤ μας πιέζει για τα προληπτικά μέτρα αλλά πιέζει και τους ευρωπαίους να δώσουν κάτι για το χρέος, υπάρχει μια διπλή ανάγνωση στη θέση του Ταμείου, υπογράμμισε ο Υπουργός.

Η θέση μας είναι πώς η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που της αναλογούν και το ΔΝΤ και η Γερμανία πρέπει να δώσουν μια λύση για το χρέος, μια λύση που θα είναι εφικτή, μια λύση που θα είναι καθαρή και για τους επενδυτές ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει το παράλληλό της πρόγραμμα. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι το αφορολόγητο στην Ελλάδα παραμένει ακόμα ένα από τα υψηλότερο στην Ευρώπη και πώς η κυβέρνηση προσπάθησε να προστατεύσει τα νοικοκυριά που έχουν παιδιά.

Διαπραγματευθήκαμε σκληρά και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, η ΝΔ δεν θα προστάτευε τους αδυνάμους, τόνισε.

Την απάντηση για το ποιος διαπραγματεύεται σκληρά την έχει δώσει ο ελληνικός λαός, σημείωσε.