Ευκλείδης Τσακαλώτος: Την επόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια για φορολογικό, ασφαλιστικό στη Βουλή - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Την επόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια για φορολογικό, ασφαλιστικό στη Βουλή

12.04.2016 19:03

Την κατάθεση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα των νομοσχεδίων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό προανήγγειλε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι “Έχουμε αποφασίσει την εβδομάδα αυτή να ετοιμάσουμε δύο νομοσχέδια και να τα καταθέσουμε την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή: το ένα θα είναι για το φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις”.

Για την πρωτοβουλία της κατάθεσης των νομοσχεδίων την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση “θέλει να νομοθετήσει κάποια από τα μέτρα πιο νωρίς”.

Όπως επισήμανε “το ασφαλιστικό δεν μπορεί να πάει με επείγουσες διαδικασία – είναι σημαντική μεταρρύθμιση και δεν έχει σχέση μόνο με μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά είναι ευρύτερη μεταρρύθμιση. Άρα πιστεύω ότι θα υπάρχει κατανόηση ότι νομοθετούμε αυτό που είναι αναγκαίο προκειμένου όταν υπάρχει η τελική συμφωνία στο Eurogroup να μην υπάρχει νομοθετική διαδικασία για να γίνει η πρώτη εκταμίευση”.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για σύγκλιση με τους θεσμούς στα βασικά θέματα, επισημαίνοντας ότι έχουν απομείνει κάποιες μικρότερες διαφορές που θα πρέπει να επιλυθούν.

“Συζητήσαμε τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς: κόκκινα δάνεια, συντάξεις, φορολογικό και δημοσιονομικό πακέτο και μεταρρύθμιση/ αναδιαμόρφωση φόρου εισοδήματος. Διαπιστώσαμε κα εμείς και οι θεσμοί ότι αν και είμαστε αρκετά κοντά, είναι πολλά άλλα θέματα που οι διαφορές είναι μικρότερες και υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Επειδή δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία μέσα σε μερικές ώρες χθες στα δύο κείμενα αποφασίσαμε – η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί – να διακόψουμε και να επιστρέψουν οι θεσμοί την επόμενη Δευτέρα για να έχουμε συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22 Απριλίου”.

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου για τις τελικές αποφάσεις.

Ο υπουργός σημείωσε ότι επίσης ότι “στα δύο νομοσχέδια έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση με τους θεσμούς και καταλαβαίνουν τις δικές μας κόκκινες γραμμές”.

“Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να καταγράψουμε τον διαχωρισμό στα μέσα και τους στόχους. Τους στόχους μπορούμε να τους συναποφασίσουμε, ενώ τα μέσα είναι προς συζήτηση και διαβούλευση. Αλλά οι πολιτικές που καλύπτουν τους στόχους είναι αυτό που αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση”, πρόσθεσε.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017