Ετοιμάζουν τα μπουγιουρντί** οι επόπτες της ΕΚΤ για τις μεγάλες τράπεζες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ετοιμάζουν τα μπουγιουρντί** οι επόπτες της ΕΚΤ για τις μεγάλες τράπεζες

08.09.2015 00:30

**Η λέξη μπουγιουρντί σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας

Ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει καταλήξει στα επίπεδα κεφαλαίου που οι μεγαλύτερες τράπεζας της Ευρωζώνης θα πρέπει να διακρατούν και αναμένεται να κοινοποιήσει τα σχέδια του προς τις τράπεζες σύντομα, όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Reuters», επικαλούμενο αρκετές πηγές με γνώση του θέματος.
Η ΕΚΤ ανέλαβε τη ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών της περιοχής στα τέλη του περασμένου έτους και αναμενόταν να αποφασίσει σχετικά με τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier -ένας βασικός δείκτης για την ικανότητα μιας τράπεζας να απορροφά ζημίες- που θα πρέπει να παρουσιάζει κάθε τράπεζα.
Σύμφωνα με μία εκ των πηγών του «Reuters», τα σχέδια των αποφάσεων της ΕΚΤ, που ελήφθησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καλύπτουν τις περισσότερες από τις 123 τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας. «Υπήρξε μια εποπτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά την οποία ελήφθησαν αποφάσεις», δήλωσε η πηγή.
Περίπου το 80% των ιδρυμάτων που εποπτεύονται από την ΕΚΤ θα πρέπει να εμφανίζουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) μεταξύ 9 και 12 τοις εκατό, ενώ οι μισές θα πρέπει να διακρατούν CET1 στο 10%, όπως δήλωσε τραπεζική πηγή πριν την απόφαση της ΕΚΤ.
Κορυφαίες τράπεζες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν βρεθεί  κάτω από την πίεση της αγοράς και των εποπτικών αρχών για να διατηρούν κεφάλαια αρκετά πάνω από τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις, με έναν δείκτη στο 11-12% να θεωρείται σήμερα ο νέος κανόνας.
Οι 24 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης εμφάνιζαν κατά μέσο όρο CET1 στο 13,2% στο τέλος του Ιουνίου, αν και σε αυτές περιλαμβάνονται σκανδιναβικές, ελβετικές και βρετανικές τράπεζες, που σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά από ό,τι τα ιδρύματα της Ευρωζώνης. Ορισμένες μικρότερες τράπεζες εμφανίζουν επίσης ασθενέστερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Μετά την παραλαβή των απαιτήσεων της ΕΚΤ, οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να εγείρουν τεχνικές αντιρρήσεις, σύμφωνα με μια άλλη πηγή του «Reuters». Η ΕΚΤ, στη συνέχεια, θα λάβει μια τελική απόφαση, η οποία θα μπορούσε να έρθει τον Νοέμβριο, δύο από τις πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017