Επιτυχημένη η προσπάθεια διάσπασης του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων | Mikrometoxos.gr

Επιτυχημένη η προσπάθεια διάσπασης του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων

22.10.2015 18:00

Επιτυχημένη ήταν η σημερινή προσπάθεια διάσπασης του ψυχολογικού ορίου των 700 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να καταφέρνει, με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, να διαπεράσει το όριο που αντιστεκόταν στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα – www.naftemporiki.gr

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,62% στις 710,22 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 715,88 μονάδες και η χαμηλότερη στις 700,05. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 27,16% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 50,05 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,47 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,81% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,57%.

Η αγορά σήμερα έλαβε ώθηση από τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι υπήρξε νέα μείωση στο ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, στα 86,9 δισ. ευρώ. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,0 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, αν και ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε έως και το +9,2%, γρήγορα οι αγοραστές αναδιπλώθηκαν, καθώς έγινε γνωστό ότι οι διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» παραμένουν αγεφύρωτες. Το ζήτημα αυτό είναι υψίστης σημασίας για την αγορά, καθώς μια πιο αποτελεσματική λύση στη διαχείριση του τόσο μεγάλου ζητήματος του κλάδου, θα δώσει ανάσα στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Επίσης, η αγορά σήμερα περιμένει με αισιοδοξία την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ στην Αθήνα, ενώ καλλιεργούνται θετικές προσδοκίες για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σήμερα θα επιβεβαιώσει την υποστηρικτική πολιτική της προς την οικονομία της Ευρωζώνης.

Στο ταμπλό τώρα, και σήμερα ξεχώρισε η μετοχή της Eurobank (+17,24%), με εκείνη της Πειραιώς (+9,78%) να στηρίξει επάξια, ενώ θετικά κινήθηκαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+4,97%), της Εθνικής (+4,79%), της Aegean Airlines (+4,23%), της Μυτιληναίος (+4,11%), της Folli Follie (+4,05%), της Τέρνα Ενεργειακή (+3,60%) και της Motor Oil (+3,38%).

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Lamda Development (-2,38%), της Τιτάν (-2,31%) και του ΟΠΑΠ (-1,70%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+5,99%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος της Τεχνολογίας (-1,23%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 69 κινήθηκαν ανοδικά, 36 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017