Επιστρέφουν οι δανειστές για μέτρα ύφους 9 δις

Η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης αναφορικά με το το πακέτο των μέτρων ύψους 3-3,6 δισ. που θα συμπληρώσει εκείνων των 5,4 δισ. το οποίο είναι ήδη στο τραπέζι. Σήμερα θα βρίσκονται στην Αθήνα όλοι οι απεσταλμένοι των Ευρωπαίων (Ντ.Κοστέλο της Κομισιόν, Φρ. Ντρούτι  της ΕΚΤ και Ν. Τζιαμαριόλι του ΕΜΣ) σχεδιάζεται μία πρώτη συνάντηση, το απόγευμα ενδεχομένως, στο Χίλτον με τους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο καιΣταθάκη, για να συντονιστούν μεταξύ τους πριν καταφτάσει λίγες ώρες αργότερα από την Ουάσιγκτον και η εκπρόσωπος του ΔΝΤΝτέλια Βελκουλέσκου).

Τα περιθώρια χρόνου είναι στενά αφού την Πέμπτη θα διακόψουν και πάλι για να πάνε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου​ στο Άμστερνταμ. Συμφωνία δεν διαφαίνεται ως τότε, αφού και η ατζέντα της συνεδρίασης μιλά για απλή καταγραφή της κατάστασης και όχι για λήψη αποφάσεων. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξουν σε αποφάσεις ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά ενώ τελειώνουν χρόνος και χρήματα, η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ  επαναλαμβάνει (και χθες πάλι) ότι «πρέπει επίσης να δούμε πραγματικά μέτρα, που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποκαταστήσουν την ελληνική οικονομία».

Επι της ουσίας, δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα αφότου διεκόπησαν οι συνομιλίες στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Οι δανειστές επιμένουν πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει και η κυβέρνηση συζητά για πρόσθετα μέτρα. Λέει πως θα τα πάρει μετά (ή καθόλου αν δεν χρειαστούν) αντί να τα πάρει τώρα. Τα μέτρα αυτά είναι πέραν των μειώσεων στο αφορολόγητο που ετοιμάζεται να νομοθετήσει τις ερχόμενες μέρες, χωρίς να έχουν αποκλειστεί όμως επί του παρόντος οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και χωρίς να έχουν γλιτώσει τα “κόκκινα” δάνεια από τα funds. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πακέτο… προληπτικών μέτρων θα περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, από το 13% στο 24%, όπως ζητάνε οι δανειστές.

Αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό που πληρώνει 595 ευρώ ετησίως, καταναλώνοντας 1.100 κιλοβατώρες το τετράμηνο, θα επιβαρυνθεί με 58 ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη το 37% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει δυσκολία πληρωμής πάγιων λογαριασμών. Στο στόχαστρο έχει μπει, επίσης, ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6%, στον οποίο έχουν απομείνει φάρμακα, βιβλία, θέατρα. Στο πακέτο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και περικοπές στις κύριες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται. Πιθανά σενάρια, σε τέτοια περίπτωση, είναι: ή μείωση 6% οριζόντια ή 15% σε συντάξεις πάνω από 800 ευρώ και 30 με 35% σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Δεν φαίνεται επίσης να γλιτώνουν ούτε οι μισθοί στο Δημόσιο και οι περικοπές θα έχουν στόχο τους νέους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής- Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα ειδικά μισθολόγια που υπάγονται ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί. Δεδομένο θεωρείται, ακόμη, το “πάγωμα” των προσλήψεων, ενώ και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων μπαίνει επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενόψει και των επόμενων προαπαιτουμένων για την β΄αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο.