Επανέρχονται οι «Αμυγδαλέζες» και η Ελλάδα γίνεται αποθήκη μεταναστών – Χάος και καταστροφές στο Τάε Κβον Ντο

Την επαναφορά και επαναλειτουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών σε Αμυγδαλέζα και Κόρινθο εξετάζει τώρα η κυβέρνηση.

Η κατάσταση με τους μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους -όπως καταγγέλουν οι δήμαρχοι- δεν είναι πρόσφυγες, έχει φτάσει στο απροχώρητο. «Καζάνι που βράζει» θυμίζει το Ταε Κβον Ντο με τις συνεχείς συμπλοκές μεταναστών και τις καταστροφές στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων.

Το πρωί του Σαββάτου για την οποία χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ, μάλιστα, προχώρησαν σε περίπου 100 προσαγωγές ενώ σε δεύτερη φάση αποφασίστηκε ο διαχωρισμός των μεταναστών προκειμένου να απομονωθούν οι ομάδες εκείνες που δημιουργούν την ένταση.

Η προσωρινή λύση του Τάε Κβον Ντο αποδείχθηκε ακατάλληλη, καθώς από την στιγμή που μεταφέρθηκαν εκεί οι μετανάστες, κυρίως νεαροί αλλοδαποί και όχι πλέον οικογένειες, όπως είναι πρόσφυγες, ενεπλάκησαν σε απανωτά επεισόδια, ακόμα και με τραυματισμούς. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως πρέπει να γίνουν συλλήψεις και η χώρα να προβεί σε απελάσεις, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος. Επί πλέον, το αργότερο έως τις 17 Δεκεμβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη, το γήπεδο πρέπει να εκκενωθεί, ώστε να επισκευαστούν οι όποιες ζημιές και να επιστραφεί στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ώστε να ετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κικ Μπόξινγκ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο γήπεδο του Χόκεϊ, στο Ελληνικό, το οποίο πάντως έχει ήδη εκκενωθεί, μετά τα επεισόδια που προκάλεσαν Μαροκινοί μετανάστες. Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το Χόκεϊ παραμένει ως πιθανή λύση για την μετεγκατάσταση μεταναστών για την κυβέρνηση, που συναντά όμως την σφοδρή αντίρρηση των δημάρχων των όμορων δήμων και των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την ακαταλληλότητα του χώρου, ως εμπόδια. Σε κάθε περίπτωση, εκεί εκτός από τις ήδη στημένες δύο μεγάλες σκηνές, υπάρχουν ακόμα οκτώ στις αποθήκες.

Επομένως, στην κυβέρνηση απομένουν δύο επιλογές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου: Να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Κράτησης στην Αμυγδαλέζα ή το αντίστοιχο κέντρο στην Κόρινθο.

Πάντως, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις αλληλέγγυων έχουν ήδη εξαγγείλει πορεία διαμαρτυρίας στις 18/12, ζητώντας ακριβώς να μην ανοίξουν και πάλι τα κέντρα σε Κόρινθο και Αμυγδαλέζα.

Στο Τάε Κβον Ντο υπολογίζεται ότι στεγάζονται πλέον περίπου 1.300 μετανάστες, καθώς κρίθηκε αναγκαστική μεταφορά μεταναστών από την Ειδομένη, φιλοξενούνταν σε Τάε Κβον Ντο και Χόκεϊ περίπου 4.000 άτομα και αυτό σημαίνει ότι δύο στους τρεις έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση, προφανώς αναζητώντας νέα δίοδο προς Βόρεια Ευρώπη.