Εν αναμονή σήματος από το Hilton τελούν οι επενδυτές. Στις τελικές δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο…

ΧΑ: Συνεδρίαση κυριολεκτικά για… λίγους

Πτώση συναλλαγών, μικρές μεταβολές τιμών και επιφυλακτικότητα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά στο Χρηματιστήριο. Εν αναμονή σήματος από το Hilton τελούν οι επενδυτές. Στις τελικές δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο.

Συνεδρίαση, στην οποία το τελικό πρόσημο των βασικών δεικτών του Χ.Α. παίχτηκε μέχρι και τις τελικές δημοπρασίες, η προτελευταία της εβδομάδας και πέμπτη του Απριλίου, όπου η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

ΠΗΓΗ: EURO2DAY.GR

Και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα παραμείνει σε στάση αναμονής, παρά τις συγκρατημένα αισιόδοξες εκτιμήσεις, περιμένοντας κάτι πιο “χειροπιαστό” από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών.

Στα λίγα θετικά της ημέρας, η απορρόφηση της λίγης, πρωινής, προσφοράς στον Τραπεζικό κλάδο και η μερική αναστροφή κλίματος στην Αγορά ομολόγων, με αγορές που σημειώθηκαν μετά τις 15.30 και οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τις κοντινές λήξεις: 2ετες 11,01%, 5ετες 10,17% και 10ετες 9,18%.

Αξιοπρόσεκτη η αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη, καθώς αρκετοί επέλεξαν να μην περιμένουν τις εξελίξεις και ξεκίνησαν τις πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει της επόμενης Παρασκευής 15/4, όταν και λήγουν τα συμβόλαια Απριλίου.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “σε αρχική συμφωνία έως το απόγευμα της Κυριακής προσβλέπει η Ελληνική Πλευρά, όπως προέκυψε από δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαπραγμάτευσης με τους Επικεφαλής των Δανειστών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, έγινε συζήτηση για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν από τώρα έως το Σάββατο,προκειμένου την Κυριακή να υπάρξει μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης”.

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, διαπίστωσε και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι είναι εφικτή η γρήγορη ολοκλήρωση της Αξιολόγησης.

Παρά τις λίγες, συγκρατημένα αισιόδοξες ειδήσεις – δηλώσεις, η Αγορά επέλεξε να διατηρήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και οι δείκτες αναλώθηκαν σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, παρά το γεγονός ότι ερχόντουσαν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ακόμα και οι εγχώριοι αναλυτές, στις πρωινές τους προβλέψεις, εκτιμούσαν πως “η είδηση ότι η Κυβέρνηση και η Τρόικα επεξεργάζονται κείμενο συμφωνίας αποτελεί θετική εξέλιξη για την Αγορά και αυτό σε συνδυασμό με το ευνοϊκό κλίμα στο Εξωτερικό θα μπορούσε να δώσει αναπήδηση σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα και ανάκτηση μέρους των πρόσφατων απωλειών.

Από την άλλη, οι φήμες – εκτιμήσεις ότι οδηγούμαστε σε “σαλαμοποιημένη” συμφωνία – Αξιολόγηση, είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσουν στην Αγορά την επιφυλακτικότητα και την στάση αναμονής και μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση – ανακοίνωση για όλο το πακέτο, δύσκολα στην Εγχώρια Αγορά θα σημειωθεί σημαντική ανοδική αντίδραση, μακράς πνοής και με περισσότερους συμμετέχοντες.

Εκτός από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να καταχωρηθεί και η έλλειψη διάθεσης ανοδικής αντίδρασης, για τους περισσότερους, μη τραπεζικούς τίτλους, του 25αρη, πλην της Jumbo (+2,13%), η οποία, όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

“Πόσο ακόμη θα αντέξει ή Οικονομία; Ή μήπως έχουμε ξεπεράσει το όριο αντοχής και απλώς καθυστερούμε να το παραδεχτούμε;” διερωτάται ο Κώστας Φέγγος (Versal ΑΕΠΕΥ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΕΠΕΥ, χρηματιστηριακά, φαίνεται να διατηρούμε αξιοπρεπή επίπεδα τιμών,εν αναμονή του τέλους της “μερικής Αξιολόγησης”. Οι Ξένοι που κατευθύνουν τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, φαίνεται να έχουν πειστεί ότι θα προχωρήσει η Αξιολόγηση, έστω μερικώς και τηρούν στάση αναμονής. Οι Έλληνες απλώς απέχουν.

Αν όλα πάνε όπως προγραμματίζεται από το Εξωτερικό, μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε τελειώσει, με όποιο μέρος της αξιολόγησης πρόκειται να τελειώσουμε και ο Μάιος θα ξεκινήσει με θετικά νέα για την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να φέρει μια χρηματιστηριακή ευφορία. Η ευφορία αυτή πρέπει να συνοδευτεί από πραγματική εισροή χρήματος, για να γίνει ανοδική τάση και να διατηρηθεί για περισσότερο από λίγες μέρες, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό “sell in May and go away”.

Όλα τα παραπάνω έβρισκαν “απήχηση” στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ μέχρι τις 16.27, καθώς από εκεί και πέρα και με σχετική χρονοκαθυστέρηση, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, οι εν δυνάμει πωλητές έγιναν περισσότερο κινητικοί και η έκτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, έστω και ηπιότερων πιέσεων, θα ήταν γεγονός για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αν δεν παρενέβαινε το “ιππικό” μέσω των τελικών δημοπρασιών, κλείνοντας τον Γενικό Δείκτη με οριακά κέρδη 0,07% (βλ. διάγραμμα).

Οι μικρές ημερήσιες μεταβολές, όπως ήταν φυσικό, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα. Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το σενάριο για άμεση υπέρβαση των 582 – 585 μονάδων, δείχνει ότι πάει πίσω, πολύ, δε, περισσότερο η κίνηση υψηλότερα της ζώνης 603 – 613 και 630 μονάδων, που θα άλλαζε το μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημειώθηκε κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης στήριξης 562 – 559.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παραμένουν ανοιχτά τα πτωτικά “gap” στις 588,74 και 613,38 μονάδες και τα ανοδικά “gap” στις 522,98 – 524,24 και 544,3 μονάδες.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,18%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η διάσπαση του 153 μας έδωσε έξοδο. Το 153 είναι κοντινή αντίσταση με κύρια το 155 ενώ το “stop” στο “short” έχει ανέβει στο 157. Το 150 – 149 είναι σημαντικό επίπεδο στήριξης που θα μπορούσε να δώσει αντίδραση, παρόλα αυτά οι 145 μονάδες είναι το μεγάλο επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί.

* ,